Komedon nedir? Kapalı komedon nasıl geçer?


Pürüzlü ve akneli bir cilde sahipsen bugüne kadar komedon terimini duymuş olabilirsin. Yaygın cilt problemlerinden biri olarak görülen kapalı komedon ve açık komedon, cilt güzelliğine gölge düşürerek cildin daha kusurlu, pürüzlü ve hassas görünmesine yol açar. Farklı şekillerde karşımıza çıkan komedonları yakından inceliyoruz. Komedonun ne anlama geldiğini ve nasıl geçeceğini seninle paylaşma zamanı geldi. 

Komedon nedir?

Komedon nedir?

Komedon, kıl foliküllerinde yani gözeneklerin içinde beliren siyah veya beyaz noktalara verilen isim. Tıkanmış gözeneklere komedon adı veriliyor. Komedon, klasik akneden farklı olarak ileriki durumlarda iltihaplı kistlere kadar uzanabilir. Farklı farklı dereceleri olan komedon cilt problemi iki gruba ayrılıyor. 

Komedon görünümleri, sivilceden daha küçük ve pürüzlüdür. Siyah nokta veya sivilce gibi sıkıldığında dışarı çıkmaz, içleri sert olur. Komedonlar genellikle ciddi bir sağlık soruna işaret etmez. Fakat yüzdeki bakteriler komedonun içine girdiğinde kıl kökü iltihaplanması olabilir. 

Kapalı komedon nedir?

Deri altında belirenler komedonlara kapalı komedon nedir. Genellikle beyaz renkli olurlar, halk arasında yağ bezesi olarak bilinirler. Dengesiz ve yağlı beslenme, cildi yeterince temizlememe ve ölü derilerin gözeneklerde birikmesiyle meydana gelir. 

Açık komedon nedir?

Deri yüzeyine daha yakın bir noktada ve içi beyaz dışı ise siyah renkli olan komedonlara ise açık komedon adı verilir. Halk arasında siyah nokta olarak bilinir. 

Kapalı komedon neden olur?

Komedon neden olur?

Komedonların oluşma sebebi tahmin ettiğin üzere gözeneklerinde oluşan kir veya yağ artıkları değil. Komedonlar yani beyaz noktalar genellikle kask veya sırt çantası takarken oluşan sürtünmeden dolayı meydana gelirler. Bunların yanı sıra hava kirliliği, nemli bir bölgede yaşamak, gözlük kullanmak, stres, elini sürekli cildine götürmek, ilaç kullanımı ve genetik etkenler cildinde beyaz nokta çıkmasına yol açabilir. 

Gözeneklerimizin tıkanması bazen de cildimizi aşırı temizlemekten meydana gelir. Gözeneklerindeki sebumu sürekli temizlediğinde cilt ekstra sebum üreterek ciltteki sebum eksikliğini tamamlamaya çalışır. Böylece cildin eskisiden daha yağlı bir hale gelir.  

Aman dikkat! Cildimizde doğal olarak bulunan P. acnes bakterisi, komedon ile birlikte kıl kökü iltihaplanması yaratabiliyor. Bu bakteri de komedon nedenlerinden biridir. Bazı kişilerde regl öncesi yüzde beyaz noktalar çıkar. Hormonsal değişimlerden dolayı çıkan komedonlar regl dönemin başladıktan sonra kendiliğinden geçer. 

Kapalı komedon nasıl geçer?

Kapalı komedon nasıl geçer?

Cildin pürüzlü görünmesine yol açan komedonları geçirmek için cilt bakımına dikkat etmeli ve kullandığın ürünlerin komedojenik olup olmamasını iyi araştırmalısın. 'Komedojenik değildir' uyarısı olmayan cilt bakımları cildinde beyaz nokta ve pürüz oluşumuna sebep olabilir. 

'Komedojenik değildir' uyarısı ne anlama gelir? Komedojenik olmayan ürünler gözenekleri tıkamaz ve cildi ağırlaştırmaz. Özellikle yağlı ve cildi yağlanmaya müsait olan kişiler cilt bakım ürünlerinin komedojenik olup olmadığına dikkat etmeli. Cildinde beyaz lekeler çıktıktan sonra komedojenik olmayan ürünleri kullanarak pürüzsüz olmasını sağlayabilirsin. Komedon tedavisi boyunca cildi temiz tutmak ve olabildiğince az makyaj yapmak tavsiye ediliyor. 

Evde komedon temizliği nasıl yapılır?

Evde komedon temizliği nasıl yapılır?

Komedon temizliği ile açık ve kapalı komedonları temizleyebilir ve kontrol altına alabilirsin. Komedon temizliği yapacak olanların ilk bilmesi gereken noktaların başında 'sıkmamak' geliyor. Komedonları sıkmak, komedonların yayılmasına ve cildin tahriş olmasına yol açabilir. 

Peki komedon temizliği nasıl yapılır? Cildini yüz yıkama jeliyle iyice temizledikten sonra serum uygulamanı öneririz. Garnier Aha Bha Cilt Kusurları Karşıtı Siyah Serum, cilt kusurlarının azalmasına ve daha eşit bir cilt görünümü oluşmasına yardımcı oluyor. Hızlı emilen bu cilt serumu, cilt yüzeyinde iz bırakmadan daha pürüzsüz görünmeni sağlayacak. Komedon gibi cilt kusurlarına sahip olanlar düzenli AHA BHA serumu kullanarak cilt güzelliğini garanti altına alabilirler. 

Komedon tedavisi nedir? Güzellik merkezlerinde komedon tedavisi için kimyasal peeling veya farklı peeling yöntemleri tercih ediliyor. Düzenli olarak cilt bakımı yaptırmak veya Aqua Peel gibi medikal peeling işlemleri yaptırmak da komedon tedavilerindendir.

Kapalı komedon kendiliğinden geçer mi?

Komedonlar kendiliğinden geçmez. Yüzdeki komedonlar nasıl geçer diye düşünüyorsan, öncelikle cilt bakım rutininde cilt temizleme adımına ağırlık vermeli, komedojenik olmayan cilt bakım ürünlerini tercih etmelisin.

Komedon için AHA mı BHA mı?

Komedionlar için hangi asit kullanılmalı? sorusunu sık sık görüyoruz. Salisilik asit gibi BHA içerikleri tıkanı gözenekler yani komedonlar için son derece etkilidir.

Açık komedon sıkılır mı?

Komedonları sıkmak son derece zararlıdır, geride iz ve leke bırakabilirler. Bunun yerine salisilik asit içeren ürünler kullanmak çok daha etkilidir.

Retinol komedonlara iyi gelir mi?

Retinol, bir A vitamini formu olarak ciltteki hücre yenilenmesini destekler. Akneli ciltlerde de sık sık kullanılan retinol, cilt yüzeyini yenileyerek hem açık hem de kapalı komedonlar üzerinde etkilidir.

Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha kişisel bir deneyim ister misin?

Lancome.com.tr’de %25 İndirim Fırsatı

Tüm ürünlerde geçerli %25 indirimi kaçırma!

Kodu Kopyala