Güzel görünen saçlara ulaşmak için işe ilk önce saç derisinden başlamak gerekiyor. Saç köklerinin yer aldığı saç derisi sağlıklı olduğunda, saçların da sağlıklı ve güçlü şekilde büyür, uzar. Peki saç derisi bakımı için sen neler yapıyorsun? Saç derisi bakımıyla ilgili bilinmesi gerekenleri, atılması gereken adımları bu yazımızda bulabilirsin. Hadi başlayalım!
Saç derisinde sivilce, saç derisi mantarı gibi sorunlarla karşılaşmamak için saç derini ve saçlarını daima temiz tutman gerekir. Ancak bahsettiğimiz temizleme, saç derinin ihtiyacına uygun olmalıdır. Saç derisi dökülmesi de denilen, kepek, pullanma, hassasiyet, kaşıntı gibi saç derisi sorunlarını hedefleyen ürünleri tercih etmelisin.
Özellikle de kaşıntılı kepek gibi inatçı kepek sorununa sahipsen saç derini temiz tutman, düzenli olarak arındırman oldukça önemli. Saç derisindeki cilt hücrelerinin yenilenmesi, yağ, kir ve kalıntılardan arınması için kepek karşıtı şampuanları, dermatoloğuna danışarak kullanabilirsin.
Kepek karşıtı şampuanlar arasında dermatologların da tavsiye ettiği Vichy Dercos Kepek Karşıtı Şampuanlar bizim favorilerimizden. Kuru saç derisine, hassas ve kaşıntılı saç derisine, tekrarlayan kepeğe karşı 3 farklı çeşidi olan Vichy Dercos Kepek Karşıtı Şampuanlar ilk kullanımdan itibaren kepek görünümünü azaltmaya destek oluyor.
Saç derisi bakımından bahsedip saç derisi masajından bahsetmemek olmaz. Hem rahatlayıp hem de saç derine bakım yapmak kulağa hiç fena gelmiyor değil mi? Şampuan uygularken, saç bakım serumu uygularken, kısacası saç derisine uygulanan tüm ürünleri, masaj yaparak uygulamanı öneririz. Saç derisine masaj yaparak kan dolaşımını arttırmış olursun. Böylece de saçlarının köklerden itibaren beslenmesine destek olmuş olursun.
Birçok saç derisi problemi, saç derisinin kurumasından, nemsiz kalmasından kaynaklanır. Özellikle saç derisi kaşıntısı gibi sorunların esas nedeni saç derisindeki kuruluk olabiliyor. Peki, saç derisi neden kaşınır?
Saç derisi kaşıntısı kuruluk dışında, kepek, atopik dermatit ve alerji nedenli de olabiliyor. Saç derisi kaşındıkça tahriş olur ve hassasiyet başlar. Bunu da sadece saç derini nemlendirip, yatıştıracak ürünlerle engelleyebilirsin. Saç derisindeki rahatsızlık hissinin yatışmasına destek olan şampuanları dermatoloğuna da danışarak kullanabilirsin.
Biz, saç derimizi nemlendirmek için sülfat içermeyen şampuanları tercih ediyoruz. Sülfat içermeyen, yatıştırıcı Gliserin ve Panthenol içeren Vichy Dercos Ultra Yatıştırıcı Şampuan ile saç derimizi nazikçe temizleyebiliyor, nemlendirebiliyoruz.
Saç derisine şampuan dışında serumlar ve tonikler de uygulanıyor. Genelde saç dökülmesine karşı etkili olan, saç derisine uygulanan serumlar saçlara köklerden itibaren etki ederek, saç büyümesini hızlandırmaya destek olabiliyorlar. Eğer senin de saçların dökülüyorsa, saç serumu kullanarak saçlarının dökülmesine engel olup, saç büyümesine yardımcı olabilirsin.
Mevsim geçişleri gibi yoğun saç dökülmesi sorunu yaşadığımız dönemlerde Vichy Dercos Aminexil Clinical 5 Serum'dan yararlanıyoruz. Saçları köklerden itibaren güçlendiren Aminexil içeren bu serumun kadınların ve erkeklerin kullanımına özel 2 farklı çeşidi bulunuyor. Yoğun saç dökülmesi sorunu için kullandığımız favori serumlarımızdan.
Nasıl cildimizi yatmadan önce bakım kremleri uygulayarak gece boyunca cildimizin neme doymasını sağlayabiliyorsak, aynısını saç derimiz için de yapabiliriz. Saç derisine uygulanabilen serumları, tonik ve losyonları uygulayarak ürünlerin gece boyunca saç derine etki etmesini sağlayabilirsin. Tabii dikkat etmen gereken nokta, kullandığın ürünün gece boyunca saç derinde kalmaya uygun olup olmadığı. Bu noktada mutlaka bir uzmandan yardım almanı öneririz.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, cildimize nasıl gece bakımı yapıyorsak saçlarımıza da gece bakımı yapıyoruz! Özellikle kepek problemi söz konusu olduğunda yoğun hücresel kepeği önlemek için gece bakımı oldukça önemli. Bizim bu konudaki favorimiz Kérastase Symbiose Sérum Cellulaire Nuit Anti-Pelliculaire Intensif. Bu gece serumunu ve tüm Symbiose serisini keşfetmek için buraya tıklayabilirsin!
Saç derinde sorunlar varsa uzun süre kalıcı şekillendirme vadeden, perma, Brezilya fönü gibi uygulamalardan uzak durmanı öneririz. Bu uygulamaların içerisinde, saç derinde hassasiyet, tahriş, kaşıntı, kızarıklık gibi sorunlar olmasına neden olabilecek maddeler bulunuyor. Bu nedenle saç derisi sağlığını korumak istersen sert kimyasalları uygulamaktan kaçınmalısın.
Saç derindeki yağdan, kirden, kepekten arınmak için şampuanlar en pratik çözüm. Ancak genelde saç derimizin ihtiyacına göre değil, saçlarımızın ihtiyacına göre şampuanlar kullanıyoruz. Saç derine uygun şampuan kullandığında bu durum saç sağlığına da etki eder. Böylece şampuanından en etikili sonuçları alabilirsin.
Eğer saç saç derin kuru değilse ya da kimyasal işlem uygulanmamışsa normal saçlara uygun şampuanı, kimyasal işlem uygulanmış saçlara sahipsen kuru saçlara uygun, saç derin yağlıysa yağlı saçlara uygun şampuanı kullanmalısın.
Her zaman cildimizi güneş ışınlarına karşı koruma altına almamız gerektiğini söylüyoruz. Saç derimiz de cildimizin bir parçası olduğu için güneş ışınlarından çabucak etkilenir. Bu nedenle güneşin altında vakit geçirmen gerektiği durumlarda mutlaka şapka takmaya, saç derisine uygulanabilen güneş koruyucuları kullanmaya özen göstermeni öneririz.
Düzenli ve dengeli beslenmek, cildine direkt olarak etki eder. Aynı şekilde saç derini de içerden beslemek için sağlıklı beslenmeye çok dikkat etmen gerekir. Vitaminler, proteinler, minerallerce zengin besinler tüketmeye özen göstermelisin.
Saç derisi bakımında atman gereken en önemli adımlardan biri de saç derisine zarar verebilmen uygulamalardan kaçınmak olmalı. Çok sıkı bir topuz, tepede gergin bir atkuyruğu güzel görünüyor ve yüzümüzü gerdiği için havalı görünüyoruz. Ancak bu saç modellerini çok sık kullanmak saç derinin de aynı şekilde gerilmesine, hatta saçlarının köklerden itibaren gerilmesine neden, kopmasına neden olabilir. Benzer şekilde saçı sert şekilde taramak da saç derine ve saç köklerine zarar verebilir.
Aşırı sıcak suyla saç yıkamak da saç derinin kurumasına, nemini kaybetmesine neden olabilir. Kısacası bu uygulamalardan olabildiğince kaçınarak saç derinin sağlıklı olmasını sağlayabilirsin.
Bu makaleler de ilgini çekebilir
Soru sormak için üye ol veya giriş yap
Son Aramalarım
Popüler Aramalar
Uygun sonuç bulunamadı!
Lütfen yazım hatalarını kontrol et veya farklı bir arama terimi gir.