Cildindeki rahatsız edici reaksiyonların sebebi hassas cilt mi yoksa alerji mi? Her ikisinin de aynı olduğunu düşünmüyorsun, değil mi? Her hassas cilt, alerjiye eğilimli olacak anlamına gelmiyor. Cildindeki kızarıklığın veya kaşınmanın sebebini sadece cilt tipine bağlaman doğru olmayabilir. Peki, hassas ve alerjik cilt arasındaki farkı nasıl anlayabilirsin? Aşağıdaki ipuçlarını takip ederek cilt tipine dair merak ettiklerini bulabilirsin.
Cildin bazı kozmetik ürünlere veya hava şartlarına göre kolayca tepki veriyorsa hassas cilt tipine sahip olabilirsin. Hassas cilt denilince herkesin aklına sadece kızarıklık veya kuruluk gibi semptomlar gelse de aslında hassas cildi anlamanın birden fazla yolu var. Eğer peeling veya yüz masajı gibi cildini etkileyen bir işlem olduğunda aşağıdaki tepkilerden bir veya birden fazlasını görüyorsan hassas cilde sahip olma olasılığın yüksek.
- Kızarıklık
- Kaşıntılı
- Kuruluk
- Batma hissi
Bu semptomlar genellikle hassas ciltlerde karşımıza çıkıyor. Yüz yıkama jeliyle cildini temizledikten sonra yüzünde hafif batma, karıncalanma veya kaşıntı hissediyorsan hassas cilde sahip olabilirsin. Hassas cilde sahip olanlar her zaman aynı etkenlere karşı aynı hassasiyeti göstermeyebilirler. Hassas ciltler en çok güneş ışığında, rüzgarda, soğuk havada, sıcaklıkta ve stres altında reaksiyon gösterirler.
Herkes alerjik bir cilde sahip olabilir. Sadece kuru ciltler veya hassas cilt tipine sahip olanlar alerjik reaksiyon gösterir diye bir kural yok. Cildin kusursuz ve pürüzsüz görünebilir. Fakat yediğin veya cildine sürdüğün bir şey saniyeler içinde cildinde alerjik semptomlara yol açabilir.
Alerjik cilt semptomları her ciltte ve bünyede farklılıklar gösterebilir. Bazı maddeler vücudumuzda histamin yanıtı olarak bilinen bir reaksiyonu tetikleyebilir. Histamin, alerjik reaksiyon sırasında açığa çıkan doğal bir kimyasaldır. Histamin, burun akıntısı, sulanan gözler, hırıltılı solunum veya öksürük ve hatta mide krampları gibi alerjik reaksiyonla ilişkilendirme eğiliminde olduğumuz bir dizi semptoma yol açabilir.
Kurdeşen: Ürtiker olarak da adlandırılan kurdeşen, bağışıklık sisteminin tetiklenmesi ve histamini serbest bırakması sonucunda cildin yüzeysel katmanlarında görülen izlerdir.
Anjiyoödem: Anjiyoödem kurdeşenlere çok benzer ama şişlik derinin üstüne değil derinin altında gelişir.
Alerjik dermatit: Bir alerjenle doğrudan temas alerjik dermatite neden olabilir. Ormanda koştuktan sonra bir zehirli sarmaşığa dokunduysan veya nikelden yapılmış bir bilekliği taktıktan sonra bir kızarıklık geliştirdiysen, bu tür alerjik reaksiyonları yaşayabilirsin. Cilt kaşınmaya ve pul pul dökülmeye başlar.
Egzama olarak da bilinen atopik dermatit: Atopik dermatit de başka bir yaygın alerjik reaksiyon türü. Kurdeşen gibi diğer alerjik reaksiyon türlerinden farklı olarak, histamin tepkisinden meydana çıkmaz. Genellikle astım veya gıda alerjilerinin varlığıyla bağlantılı olmasına rağmen, kesin neden hala belirsiz.
Cildinde kaşıntı, kızarıklık veya hassasiyet meydana geldiğinde yatıştırmak için La Roche Posay Tolariane Sensetive Kremi kullanabilirsin. Alerjik testlerden geçen bu krem, hassas ciltlerde meydana gelen rahatsızlık hissini azaltmaya ve cildin yatışmasına yardımcı oluyor.
Gerginlik, karıncalanma, kuruluk, batma, kızarıklık gibi şikayetler yaşıyorsan güvenle kullanabileceğin La Roche Posay krem, cildini 48 saat boyunca nemlendirerek rahatlamasını sağlar. Formülündeki gliserin, seramid ve B3 vitamini cildinin beslenmesine ve cilt bariyerinin güçlenmesine de yardımcı oluyor.
Bu makaleler de ilgini çekebilir
Soru sormak için üye ol veya giriş yap
Son Aramalarım
Popüler Aramalar
Uygun sonuç bulunamadı!
Lütfen yazım hatalarını kontrol et veya farklı bir arama terimi gir.