Güneş Koruması

Güneş yanıklarıyla nasıl başa çıkmalı?

4 dk.
Güneş yanıklarıyla nasıl başa çıkmalı?
Cansu Girgin

Cansu Girgin

Blogger

+ Tüm yazıları

Güneş yanığı, yaz aylarında başımıza gelen en acılı durumlardan biri. Güneş yanığı bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde olabiliyor. Her ne kadar açık tenliler risk altında olsa da güneş yanıkları esmer tende de görülebilir. Peki, güneşten yandıktan sonra nasıl cilt bakımı yapılmalı? Güneş yanığına ne sürülür? Güneş yanıklarını soyulmadan ve acı çekmeden nasıl bakım yapacağını anlatıyoruz. Güneş mağdurlarını ve yakınında güneş yanığı acısı çekenleri bu yazımıza bekliyoruz. İşte karşında güneş yanıklarına engel olmanın yolları...

Güneş yanığı nedir ve nasıl olur?

Güneş yanığı nedir ve nasıl olur?

Güneş yanığı, cildin çok kısa bir sürede çok fazla güneş ışığına maruz kalmasından oluşan cilt hasarıdır. Aşırı UV ışınına maruz kalan deri, ilk olarak cildi kalınlaştırarak kendini korumaya çalışır. Sonrasında ise melanin yani cilde rengini veren salgıyı arttırır. Bu nedenle cilt rengi çoğunlukla kırmızıya doğru koyulaşır. 

Güneş yanığı aslında senin sandığından çok daha kısa bir sürede meydana geliyor. Güneşten yanmak için illa ki güneş altında olmana gerek yok. Cilt, gölgede, rüzgarda hatta suyun içinde bile yanabilir. Hatta yapılan araştırmalar, insanların denizin içinde daha fazla güneşten yandığını ortaya koyuyor. Suyun UV ışınlarını yansıtması, suyun içindeki cildimizin daha hızlı yanmasına neden oluyor.

Güneşten yandıktan sonra ne yapmalı?

Güneşten yandıktan sonra ne yapmalı?

Güneşte yandığını hissettiğin anda hemen üzerine pamuklu ve yumuşak bir t-shirt giymeli ve kapalı bir ortama girmelisin. Güneş yanığını rahatlatmak için sık sık ılık duş almak cildine iyi gelecek. Güneşten yanmak, ciltteki nem miktarını azaltır. Bu nedenle güneşte kaldıktan sonra bol bol sıvı tüketmeyi unutma.

Güneş yanığına yoğurt sürmek, buz masajı yapmak, diş macunu sürmek sanıldığının aksine doğru değildir. Güneş yanığının oluşturduğu hassasiyeti azaltmak için soğuk suya batırılmış havlu kullanabilirsin. Havluyu güneş yanığının olduğu bölgeye kompres yaparak uygula. 

Güneş yanığını nasıl nemlendirmeli?

Güneş yanığını nasıl nemlendirmeli?

Güneş yanığı olan hassas ciltleri onarmak için La Roche Posay Cicaplast Baume B5 bakım kremini kullanabilirsin. Güneş yanığının yarattığı hassasiyet, rahatsızlık ve kaşıntı hissini ortadan kaldırmak için Cicaplast Baume B5'i tatil valizine eklemeyi unutma.

İçeriğindeki 5% Panthenol ve Madecassoside cildindeki kuruluğu ve yanık bölgedeki hassasiyeti azaltmaya yardımcı oluyor. Cildini derinlemesine nemlendirir ve cildine bakım yapar. Güneş yanığı oluştuktan sonra cildini ılık suyla yıka, nazik bir şekilde kurula ve hemen Cicaplast Baume B5'i uygula. Özellikle ilk birkaç gün günde 3-4 defa bakım kremini yenileyebilirsin. 

Ürünü burada inceleyebilirsin

Güneş yanığını nasıl korumalıyım?

Güneş yanığını nasıl korumalıyım?

Güneşten dolayı cilt hasarı oluşmuş bölgeyi korumak için mutlaka içeriğinde SPF koruması olan nemlendiricileri tercih etmelisin. La Roche Posay Cicaplast Baume B5 SPF 50+ tam da senin gibi güneş mağdurlarına uygun bir nemlendirici. İçeriğindeki 50 faktör güneş koruması, güneş yanığı olan bölgeni güneşten korurken aynı zamanda nemlendirecek ve su toplamasına engel olacak. Güneş yanığının ağrısı genellikle 2 gün içinde geçer, cildinin durumuna göre soyulma iki gün sonra başlayabilir. 

Cicaplast SPF 50+ bakım kreminin içerisindeki Madecassoside ile cildi onarır, 5% Panthenol ile kaşıntı hissinin en aza inmesini sağlar. Güneş yanığı oluşan bölgeyi korumak için ilk 48 saat güneş koruması olan nemlendiriciyi gündüzleri mutlaka cildine uygula. Dışarı çıkarken yanık olan bölgeyi koru, uzun kollu bluz ve pantolon giyerek cildinin hasar görmesine engel ol. 

Ürünü burada inceleyebilirsin

Güneş yanığını nasıl önleyebilirsin?

Güneş yanığını nasıl önleyebilirsin?

Güneş yanığını önlemek aslında çok basit: Güneş kremi kullanmak! Yüksek faktörlü güneş kremi kullanmak cildinin UV ışınlarından direkt olarak etkilenmesini önler. 'Güneş kremi sürüyorum, yine de güneş yanığı oluşuyor' diyorsan yanlış yaptığın iki nokta olabilir. Güneş kremi sürerken bazı bölgeleri atlıyor olabilirsin veya güneş kremin yeterli olmayabilir.

La Roche Posay Anthelios 50+ güneş kremi, yüzünün parlamasına engel olur, yüzünde beyaz iz bırakmaz ve sivilce yapmaz. Yüzünün yanmasına engel olmak için güneş kremini iyice tüm yüzüne iyice yay. Özellikle yüzünün yüksek yerleri yanmaya daha müsait. Bu nedenle T bölgene yoğun bir şekilde güneş kremi sür ve iki saatte bir yenile. Güneş altında çok fazla kalmamaya ve ilk birkaç gün güneşin yoğun olduğu saatlerden uzak durmaya çalış.

Vücudundaki güneş yanıklarını önlemek ve zararlı UV ışınlarından iyi bir şekilde korumak için vücudunda La Roche Posay Anthelios Invisible Sprey SPF 50+ güneş kremini kullanabilirsin. Bu vücut güneş kremi, sprey formda olduğu için uygulaması son derece pratik. UVA, UVB, kızılötesi- A ışınlarının ve kirliliğin neden olduğu hasarlara karşı cildi korumaya yardımcı oluyor. Ayrıca suya, terlemeye ve kuma karşı dayanıklı olduğu için koruması da son derece güven veriyor. Hafif doksu sayesinde ciltte yağlı his ve beyaz iz bırakmadığı için de biz a Roche Posay Anthelios Invisible Sprey SPF 50+'i plaj çantamızdan asla eksik etmiyoruz.

Önerilen cilt bakım rutini

Yorumlar

Soru sormak için üye ol veya giriş yap