Akne (Sivilce) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?


Akne, veya genel bilinen adıyla sivilce nedir, neden çıkar ve nasıl geçer? gibi çok sorulan soruların yanıtlarını bir araya getirdik!

Herkes tarafından genellikle “Sivilce” olarak bilinen akne, pek çok kişiyi etkileyen bir cilt problemidir. Genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkan bu cilt problemi, iyi bir cilt bakımı rutiniyle azaltılabileceği gibi, yoğun durumlarda doktor kontrolüne ve tedavisine de ihtiyaç duyabilir. “Sivilce neden olur?”, “Sivilce nasıl geçer?”, “Sivilce sıkma doğru mudur?”, “Sivilce izleri nasıl geçer?” gibi çok sık sorulan soruları ve yanıtlarını bir araya getirdik.

Editörün Notu: Eğer cildinde yoğun bir şekilde akne varsa, mutlaka uzman bir dermatoloğa görünmeli ve onun önerileri doğrultusunda bir sivilce tedavisi uygulamalısın. Evde sivilce kurutma yöntemleri gibi doğal yollara başvurmak cildinin için zararlı olabilir, cilt problemlerinin artmasına sebep olabilir.

Akne (Sivilce) Nedir?

Akne (Sivilce) Nedir?

Akne yani sivilce nedir? sorusuna genel olarak, cilt yüzeyinde meydana gelen iltihaplı oluşumlar şeklinde bir yanıt verilebilir. Fazla yağ üreten ciltlerde bu yağ, ölü deriler ciltten atılamayarak sivilceye dönüşebilir.

Kıl kökleri ve gözeneklerde biriken bu ölü deriler ve fazla yağ, bakterilerle buluştuğunda gözeneklerin tıkanmasına ve iltihaplı sivilcelerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu sivilcelerin kimisi küçük, kimisi ise ağrılı ve büyük olabilir. Her durumda da sivilce tedavisi için bir dermatoloğa görünmenin önemini tekrar hatırlatalım.

Akne (Sivilce) Neden Olur?

Akne (Sivilce) Neden Olur?

Akne neden olur? sorusunun cevabı bir çok etmene bağlı olabilir. Akneler yani sivilceler genellikle ergenlik döneminde, vücudun hormonal yapısının değişmesiyle birlikte ortaya çıkmaya başlar. Yağlı ciltlerde meydana gelen sivilceler, cilt iyi bir şekilde temizlenmediğinde bakterilerle bir araya geldiğinde gözenekleri tıkayarak sivilce oluşumuna neden olur. Ergenlik döneminin haricinde, yetişkinlerde de akne oluşumu görülebilmektedir.

Bunun dışında diğer sivilce nedenleri ise şu şekildedir:

  • Bazı ilaçların kullanımı (doğum kontrol hapı v.b.)
  • Hormonal değişimler (ergenlik, adet dönemi, hamilelik)
  • Cildin fazla yağ ve sebum üretmesi
  • Fazla yağ ve ölü deriler yüzünden ciltteki gözeneklerin tıkanması
  • Cilt tipine uygun olmayan ürünlerin kullanımı
  • Çok şekerli, yağlı gıdalar tüketmek
  • UV ışınlarından cildi korumamak
  • Tahriş
  • Stres

Yağlı yiyecekler ve süt ürünleri gibi yiyeceklerin sivilce yapıp yapmadığı gibi soruların yanıtlarını daha detaylı öğrenmek için bu makalemize de göz atabilirsin.

Akne (Sivilce) Nasıl Geçer?

Akne (Sivilce) Nasıl Geçer?

Yağlı ve akneye eğilim gösteren ciltlerde, sivilcenin önüne geçmek için ilk olarak ciltteki yağ dengesini kontrol etmek önemlidir. Ciltteki fazla yağı arındırmak ve dengelemek için, sivilceli ciltlere uygun cilt bakım ürünleri kullanmak, cildi temiz tutmak ve nemlendirmek önemlidir. Sivilce, siyah nokta ve geniş gözenek gibi cilt problemlerinde salisilik asit sıklıkla kullanılan bir içeriktir.

Bunun dışında yoğun akne oluşumunda, sivilce ilaçları da kullanılabilir. Dermatologların muayenesi ve yapacağı testler sonucunda belli olacak bu tedavide sivilce ilaçlarıyla birlikte sivilceli ciltler için bakım rutinlerini de uygulamak etkili sonuçlar verebilir.

Akne (Sivilce) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Cilt doktorlarının uyguladığı akne (sivilce) tedavisinde genellikle Retinoid adı verilen krem ve ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar genellikle yağ bezelerinin aktivitesini kontrol altına alarak gözeneklerin tıkanmasına engel olmayı hedefler. Akne tedavisi sırasında cilt kuruyabilir, güneşe karşı çok hassas bir hale gelebilir. Genellikle birkaç ay boyunca süren sivilce tedavilerinde cildi nemli tutmak ve SPF 50 içeren güneş kremleriyle UV ışınlarından korumak son derece önemlidir.

Akne (Sivilce) Sıkılmalı Mı?

Akne (Sivilce) Sıkılmalı Mı?

Sivilce sıkmak veya sivilce patlatmak, asla yapılmaması gereken bir uygulamadır. Sivilce patlatma sonucunda bakteriler daha fazla yayılabilir, kıl köklerinde yeni sivilcelerin oluşmasına neden olunabilir. Aynı zamanda sivilce sıkmak, sivilce izlerine davetiye çıkarmak anlamına da gelir. Bu yüzden sivilce sıkmak yerine, doğru cilt bakımı ürünlerini kullanarak geçmelerini beklemek en doğru yöntemdir.

Sivilceli Ciltler Nasıl Bakım Yapmalı?

Sivilceli Ciltler Nasıl Bakım Yapmalı?

Sivilceli cilt bakımında en önemli nokta, söylediğimiz gibi cildi temiz tutmak ve fazla yağı dengelemektir. Bunun için, sivilceli ciltlere uygun temizleyiciler, tonikler ve nemlendiriciler kullanmak gerekir. Özellikle salisilik asit ve niacinamide içeren cilt bakım ürünleri tercih edilebilir.

Salisilik asit gözeneklerin temizlenmesini sağlarken, niacinamide ise cildin yatışmasına yardımcı olur. Cildi kurutmadan nazik bir şekilde temizleyecek bir yüz temizleme jeli, gözenek arındırıcı bir tonik ve yağlanmayı dengeleyecek, sivilcelerin azalmasını sağlayacak bir nemlendirici düzenli olarak kullanılabilir.

Akne (Sivilce) İzleri ve Lekeleri Nasıl Geçer?

Akne (Sivilce) İzleri ve Lekeleri Nasıl Geçer?

Akne (Sivilce) kendisi kadar, sivilce ve akne lekeleri de ayrıca değerlendirilmesi gereken bir cilt problemidir. Geride iz bırakarak geçen sivilcelere engel olmak için öncelikle sivilceleri sıkmamak ve doğru bir bakım uygulamak gerekir.

Sivilce lekelerini geçirmek için yine salisilik asit ve glikolik asit içeren cilt bakım ürünleri kullanılabilir. Cildi mikro bir şekilde soyan bu asitler, cildin daha hızlı yenilenmesini sağlayarak sivilce izlerinin geçmesine yardımcı olur. Ayrıca cildi güneşten iyi bir şekilde korumak da sivilce izlerinin oluşumuna engel olur. Eğer sivilce lekeleri yoğun ve inatçı bir durumdaysa, dermatolog profesyonel yöntemlerle ayrı bir tedavi de uygulayabilir.

Akne (Sivilce) en hızlı nasıl geçer?

Daha önce de belirttiğimiz gibi sivilceleri sıkmak, cilt kusurlarının daha çok artmasına neden olabilir. Aknelerin / sivilcelerin hızlı geçmesi için lokal olarak uygulanan ve hızlı etki eden sivilce kremlerini kullanabilirsin.

Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha kişisel bir deneyim ister misin?

Lancome.com.tr’de %25 İndirim Fırsatı

Tüm ürünlerde geçerli %25 indirimi kaçırma!

Kodu Kopyala