Yüzdeki Kızarıklıklar Neden Olur, Nasıl Geçer?


Yüzde oluşan kızarıklık, birçok nedene bağlı olabilir, ancak tek bir sonucu vardır: Seni olduğundan daha utangaç, sinirli ya da stresli göstermesi… Peki, bu duygu durumlarından herhangi birinin etkisi altında değilken yüzündeki kızarıklık ve yanmanın sebebi ne olabilir? 

Aslında çok daha fazla merak uyandıran şu soruyu da sormak gerekiyor: Yüzde kızarıklık neyin belirtisi? Öncelikle bu tarz bir cilt sorunu yaşıyorsan her şeyden önce sorunun kaynağını öğrenebilmek için mutlaka bir dermatolog tavsiyesi almanı öneririz. Yalnızca bu konuda uzman bir kişi, sorunun kaynağını bulur ve sana en uygun tedaviyi önerir. Bu nedenle yüzündeki kızarıklıkların nedenini arıyorsan ilk iş olarak dermatoloğa görünmeni tavsiye ederiz. 

Dermatolog görüşü aldıktan, sorunun kaynağını bulduktan sonra da dermatoloğuna da danışarak tedavine ek, özel cilt bakım ürünleri kullanmaya başlayabilirsin. 

Yüz Kızarıklığı Neden Olur?

Yüz Kızarıklığı Neden Olur?

Gelelim ciltte kızarıklık nedenlerine! Cilt hassasiyeti, yüzdeki kızarıklık ve yanmanın sebeplerinden en yaygın olanıdır. Hassasiyet, aynı zamanda bu durumun bir sonucudur. Cilt bariyerinin ince olmasından kaynaklanan bu sorunun yanı sıra, ciltteki yanma ve kızarık görünümün başka sebepleri de olabilir. Bunlar şöyle sıralanabilir:

  • Alerji

  • Bakteri ve parazitler

  • Sıcaklık değişimleri

  • Aşı veya ilaçlar

  • Alkol kullanımı

  • Aşırı stres

  • Şeker hastalığı

  • Hormonal değişimler (Ergenlik, Hamilelik, Menopoz vb.)

  • Duygusal baskı

  • Rozasea

Yüzde çıkan kızarıklıklar, senin de gördüğün üzere basit bir cilt problemi olmaktan öteye geçebiliyor. Bu nedenle söz konusu sorunların tespitine yönelik doktora görünmeni tavsiye ediyoruz. Tabii ciltteki kızarıklığın geçici nedenleri de olabiliyor. Bunları ise hepimizin bildiği üzere aşırı baharat tüketimi, kimyasal ürünlerden dolayı tahriş ve ağda gibi işlemler olarak saymak mümkün. Ancak yüz kızarıklığı kronik hale geldiyse, bunun açıklaması rozasea (gül hastalığı) olarak yapılabilir.  

Gül Hastalığı Nedir? (Rozasea Nedir?)

Gül Hastalığı Nedir? (Rozasea Nedir?)

Rozasea hastalığında yüzdeki sıcaklık ve kızarıklığa; yanma, şişlik ve iltihaplı sivilceler de eşlik edebiliyor. Kızarık görünüm başta belirip yok olsa da hastalığın ilerleyen safhalarında kalıcı hale geliyor. Önce yanak bölgesi, sonrasında ise alın ve buruna yayılan bu durum; gözlere ilerleme riski de taşıyor. Belli veya tek bir nedeni olmayan gül hastalığı, yukarıda bahsi geçen nedenlere bağlı olarak gelişiyor. Açık tenlilerde ve orta yaşı aşkın kişilerde daha fazla görülen bu durum, erken teşhis edildiğinde kontrol altına alınabiliyor.

Yüz Kızarması Nasıl Geçer?

Yüz Kızarması Nasıl Geçer?

Cevaplamaya, “Yüzüm tahriş oldu kızardı nasıl geçer?” sorusuyla başlayalım. Cildin tahriş olması halinde, tahrişi yatıştırmak ve cildin onarımını sağlamak adına onarıcı bakım kremi kullanman yeterli. 

Ayrıca alkol ve baharat tüketiminin de azaltılması gerekiyor. Yüz kızarıklığı; ilaçların yan etkisi, hormon değişimleri, diyabet, alerji ve stres gibi nedenlerden kaynaklandığında ise buna göre bir tedavi uygulanması şart. Ancak ciltte gül hastalığı baş göstermişse “Yüzde yanma ve kızarıklık nasıl geçer?” sorusu, biraz daha kapsamlı bir cevabı gerekli kılıyor. Tedavi seçenekleri ise şöyle:

  • Rozasea hastalığına uygun yatıştırıcı özellikli dermokozmetikler

  • Rozasea’ye özgü sivilcelerin tedavisi için ağız yoluyla alınan ilaçlar

  • Lazer ve ışık tedavileri

Şu an “Ya bu durum mevsim değişimleri, sıcaklık farkları veya hassas cilde sahip olmaktan kaynaklanıyorsa, o zaman yüzde yanma ve kızarıklık nasıl geçer?” diye bir soru belirmiş olmalı. Cevabı aşağıda!

Yüzdeki Kızarıklıklar Nasıl Giderilir?

Yüzdeki Kızarıklıklar Nasıl Giderilir?

Cilt hassasiyeti veya sıcaklığın etkisi, cildin daima nemli tutulması sayesinde azaltılabiliyor. Hatta kızarıklık ve kuruluk, cilt bariyerinin sağlığı için daha kompleks bir bakım uygulandığında genellikle ortadan kalkıyor. Bunun için ise cilt tipine uygun temizleyiciler, tonikler, maskeler ve en önemlisi de nemlendiriciler kullanman gerekiyor. Tabii cildini rahatlatmak için yatıştırıcı ve onarıcı ürünlerden de destek alabilirsin.

Ayrıca mutlaka cilt tipine uygun güneş kremi kullanmalısın. Çünkü ciltte kızarıklık ve yanma başta olmak üzere birçok sorunun başlıca kaynağını güneş oluşturuyor. Sen de dönemsel olarak bu sorunu yaşayıp “Yüzdeki kuruluk ve kızarıklık nasıl geçer?” diye soranlardansan, işe hemen kendine uygun bir cilt bakım rutini belirleyerek başlayabilirsin. Sanırız böylece, “yüz kızarıklığı için krem” arayışını da en uygun tavsiye ile sonlandırmış oluyoruz.

Peki ya yüzdeki ağda kızarıklığı nasıl geçer? Bunun için ağda sonrası bakım veya doğal içerikli bakım yağlarını kullanmanın yanı sıra, kızarıklığın tahrişe dönüştüğü durumlarda yine onarıcı bakım kremi kullanmak çözüm sunuyor.

Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha kişisel bir deneyim ister misin?

Lancome.com.tr’de %25 İndirim Fırsatı

Tüm ürünlerde geçerli %25 indirimi kaçırma!

Kodu Kopyala