Vitiligo Tedavi Yöntemleri Nedir?


Vitiligo yani beyazlama hastalığı deriyi etkileyen bir pigment rahatsızlığı. Genetik ve çevresel faktörlerden dolayı meydana gelen vitiligo hastalığı, ciltte beyaz lekeler halinde kendi gösteriyor ve günden güne deriye yayılabiliyor. Vitiligo hastalığında erken tedavi çok önemli! Erkenden fark edilen beyaz lekeler yaygınlaşmadan kontrol altına alınabilir ve cildin eski rengine dönüştürülebilir. 

Unutma, cilt rengin, cildindeki pürüzler ve hatta kusurlar güzelliğine gölge düşüremez. Vitiligo hastalığına yakalananlar ilk dönemde alışmakta zorluk çekebiliyor ve psikolojik olarak zor günler geçirebiliyorlar. Beyaz lekelerinle de çok güzel göründüğüne eminiz.

Vitiligo Nedir?

Vitiligo Nedir?

Melanosit hücreleri yani cilde renk veren pigmentlerin üretilmesini sağlayan hücrelerin hasar görmesiyle vitiligo hastalığı ortaya çıkıyor. Pigment üretiminin en aza düşmesine yol açan bu hücre hasarı, kişinin cildinde beyaz lekeler olarak kendini gösteriyor. Vitiligo hastalığı en çok yüz, boyun, eller ve bacaklarda görülüyor. 

Vitiligo hastalığının tedavisi, kişinin cilt yapısına, hastalığın ilerleyişine ve erken tedavi şansına göre değişkenlik gösterebiliyor. Bu nedenle ailede vitiligo olanlar veya cildinde irili ufaklı beyaz lekeleri olanlar mutlaka uzman bir dermatoloğa giderek vitiligo başlangıcını takip etmeliler. 

Vitiligo hastalığı bulaşıcı mı? Hayır, vitiligo hastalığı bulaşıcı değildir. Cildindeki beyaz lekelere dokunmak sana veya çevrene vitiligo hastalığı bulaştırmaz.

Vitiligo Belirtisi Nelerdir?

Vitiligo Belirtisi Nelerdir?

Vitiligo hastalığı bebeklerde veya yetişkinlerde görülebilir. Erken dönemde ortaya çıkan vitiligo genellikle 2-3 yaşlarında belirginlik gösterir. 20-30 yaşlarında ve hatta yaşlılık döneminde de cildinde beyazlama hastalığı olabilir. Vitiligo başlangıcında ilk olarak beyaz lekelerin çıktığı bölgeler şunlardır;

  • Parmaklar ve bilekler
  • Ağız ve göz çevresi
  • Koltuk altları
  • Kasık ve genital bölge
  • Ağız içinde
  • Bazen kafa derisi gibi saç köklerinin olduğu yerlerde de vitiligo gelişebilir. Ciltteki melanin eksikliği, etkilenen bölgedeki tüyleri beyaz veya griye çevirebilir.

Vitiligo genellikle yavaş yavaş tamamen beyaza dönüşen solgun bir cilt görünümü olarak başlar. Cildinde yama şeklinde renk değişikliği gerçekleşir ve bu yamanın ortası genellikle beyaz olur. Derinin altında kan damarları varsa, yama beyaz yerine biraz pembe olabilir.

Cildindeki beyaz lekelenin kenarları düz veya düzensiz olabilir. Bazen kırmızı ve iltihaplıdır veya kahverengimsi bir renk değişikliği (hiperpigmentasyon) olabilir. 

Vitiligo cildinde kuruluk gibi rahatsızlıklara neden olmaz, ancak beyaz lekeler başlangıçta bazen kaşıntılı olabilir.

Vitiligo belirtileri kişiden kişiye değişir. Bazı insanlar sadece birkaç küçük beyaz leke olur, bazılarında ise ciltlerinin geniş alanlarında birleşen daha büyük beyaz lekeler olabilir. Vitilgo hastalığının ne kadar ilerleyeceğini kestirmenin bir yolu yoktur. Bu nedenle cildinde beyaz lekeler oluşmaya başladığında dermatoloğa gitmelisin. 

Vitiligo Nasıl Geçer?

Vitiligo Nasıl Geçer?

Öncelikle şunu söyleyelim; Vitiligo riskli bir hastalık değildir. Otoimmun yani bağışıklık sisteminden kaynaklı olarak beyaz lekeler cildimizde meydana gelebilir. Bazen genetik, stres ve güneş kaynaklı hasarlar da vitiligo hastalığına yol açabilir. Peki, vitiligo tedavisi nedir? Lekeli ciltler için önerilerimizi yazımızın devamında bulabilirsin. 

1- Işık tedavisi

Vitiligo hastalarına en çok uygulanan tedavi yöntemlerinden biri fototerapi ve excimer lazer tedavisi de denilebilen ışık tedavi yöntemidir. Bu yöntemde melanositler uyarılarak cildin doğal rengini kazanması sağlanıyor. Melanin pigmentinin üretimi desteklenerek ciltteki beyaz lekelerin azalması ve yok edilmesi amaçlanır. 

2- Vitiligo kremi

Bazı vitiligo hastaları için krem yöntemi de işe yarıyor. Takromilus ve pimekrolimus içeriğine sahip olan kremler ve kortizon içeren kremler vitiligo görünümün azalmasına yardımcı olur. Vitiligo kremleri genellikle beyaz lekelerin az veya vücudun en fazla %20'sinde görüldüğü durumlarda tavsiye ediliyor. Vitiligo kremini mutlaka uzman hekimin önerisiyle kullanmalısın. Uzun dönemli ve aşırı vitiligo kremi kullanımda deride yapısal bozukluğa yol açabilir. 

3- Depigmentasyon

Beyaz lekelerin tüm vücuda yayıldığı durumlarda tedavi olarak depigmentasyon önerilebilir. Bu tedavi yönteminde ise bütün cildin pigmentleri yok edilir ve vücudun beyazlaması sağlanır. Böylece cilt rengi eşitlenerek beyaz leke görünümü yok edilir. Depigmentasyon yaptıran kişilerin cilt rengi çok hassas olduğu için mutlaka güneş korumasına çok dikkat etmeliler. Yaz-kış güneş kremi kullanmak ve kapalı kıyafetlerle cildini zararlı UV ışınlarından korumak önemlidir. 

Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha kişisel bir deneyim ister misin?

Lancome.com.tr’de %25 İndirim Fırsatı

Tüm ürünlerde geçerli %25 indirimi kaçırma!

Kodu Kopyala