Meditasyon nedir, nasıl yapılır?


Yeni başlayanlar için meditasyon nasıl yapılır evde adım adım anlatıyoruz!

Tıpkı bedenimiz gibi zihnimizin de dinlenmeye ihtiyacı var. Meditasyon ise etkili bir zihin dinlendirme tekniği. Aynı zamanda derin bir şifa yöntemi ve tüm stres türlerine karşı etkili. Ayrıca verimlilik ve yaratıcılık artışı için de kullanılan önemli bir araç. Madem etkileri bu kadar yoğun bir teknikten bahsetmeye başladık, öyleyse biraz daha detaylandıralım. “Meditasyon ne demek?”, meditasyonun faydaları ve meditasyon nasıl yapılır evde öğrenmeye ne dersin?

Meditasyon Nedir?

Meditasyon Nedir?

Meditasyon kelimesinin kökeni Latince'den geliyor. Meditate yani derin düşünme anlamını taşıyor.

Yaşamın hızlandığı bir çağ bu. Endişe ve korkular etrafımızı kuşatıyor. Gün boyu bu endişelerimiz zihnimizi meşbul ediyor, bazen düşüncelerimizle baş etmek gittikçe zorlaşıyor ve kendimizi bitkin hissedebliliyoruz. 

Uykusuzluk ve kronik sağlık sorunlarının temelinde stres mevcut. Meditasyon ise bedenin, zihnin ve ruhun eş zamanlı olarak yararlandığı bir şifa tekniği. Aynı zamanda dingin bir zihne kavuşmanın da ilk adımını oluşturuyor. Düzenli meditasyon yapmak, kişinin özgüvenini geliştirirken, öz farkındalığı geliştiriyor, düşünceleri kontrol altında tutarak çok daha huzurlu, rahat ve stressiz bir hayat elde etmeyi sağlıyor.

Meditasyon Nasıl Yapılır?

Meditasyon Nasıl Yapılır?

Şu ana kadar hiç meditasyon yapmamış olabilirsin. Ancak hiçbir şey için geç değil. Meditasyon nasıl yapılır evde diye düşünüyorsan aşağıdaki adımları izleyebilirsin. Bu konuda acemi olmanın hiçbir önemi yok, meditasyona başlangıç için ihtiyacın olan tek şey kendinsin.

1- Sakin, huzurlu ve sessiz bir ortam: Meditasyon yaparken mutlaka sessiz, sakin ve huzurlu bir ortamda bulunmalısın. Ortamın sessiz olması daha kolay odaklanmanı sağlayacak. Eğer tamamen sessizlikte odaklanmakta zorlanırsan meditasyon müziği açabilirsin. Youtube'da meditasyon videoları işini kolaylaştıracaktır. Mümkünse dikkati dağıtabileceği için telefonu kapatmak da gereklidir.

2- Rahat bir pozisyonda olmak: Meditasyon yaparken en önemli konulardan biri de rahat bir pozisyonda olmak. Omurganın düz veya dik olacağı rahat bir pozisyon seçebilirsin. Meditasyonun süresine göre, pozisyonunu koruman gerekeceği için mümkün olduğunca rahat olmalısın.

3- Nefesine odaklan: Meditasyonun en önemli kısmı, derin nefes alıp vermektir. Meditasyon başlangıçta burundan nefes alıp ağızdan vermeye dikkat etmelisin. Daha sonra nefesine odaklanıp vücudunda gezmesine odaklanabilirsin. Meditasyon için farklı nefes teknikleri bulunuyor, zamanla bu konuda geliştikçe bu teknikleri de deneyebilirsin. 

4- Vücuduna odaklan: Meditasyonun tam bir farkındalık anı olduğunu bilmelisin. Tıpkı nefesine odaklandığın gibi vücuduna odaklanabilir, ayaklarından başına kadar vücudunun bütün noktalarına ayrı ayrı odaklanarak nasıl hissettiğini tarayabilirsin. Vücudundaki bölgelerin gergin olup olmadığını kontrol edebilir ve rahatlamayı sağlayabilirsin.

5- Düşüncelere odaklan: Meditasyonun son ve en yoğun adımı ise düşüncelere odaklanmak. Nefesine ve vücuduna odaklandığın gibi düşüncelerine odaklanmalısın. Bir anda bir sürü düşünce akın edebilir, bu son derece normal. Meditasyon yaptıkça düşünceleri kontrol etmeye başlayacaksın. Düşünceler zihinde belirdikçe bunları analiz etmek, ne hissettirdiğini anlamaya çalışmak son derece önemli. Bu noktada düşüncelere dışarıdan bakmayı denemek, farkındalığı son derece arttırabilir. Önemli olan bu düşüncelere odaklanırken beraberinde getirdiği duygulara kapılmamak ve sadece gözlem yapabilmek.

Zihnin ötesine geçmek için zihnini susturman ve o anın içinde kalmayı denemen şart. İdeal meditasyon, 15-30 dakika arası sürer. Bu süreçte tüm yüklerini ve negatif enerjini serbest bırakmalısın.

Meditasyonu sonlandırmaya karar verdiğin an kollarını havaya kaldırarak evrene kocaman bir gülümseme yollayabilirsin!

Meditasyonun Faydaları Nelerdir?

Meditasyonun Faydaları Nelerdir?

Etkileri hayatımızın geniş bir alanına yayılan meditasyonu öğrendik. Peki bu tekniğin faydaları neler? Birlikte keşfetmeye devam edelim.

  • Stresi giderir. Kaygı, korku ve endişe gibi muhtelif hisleri önler.

  • İlişkilerin gelişmesine yardımcı olur. Kişinin kendine duyduğu saygıya katkıda bulunur.

  • Uyku kalitesini artırır. Fazla uyumak ya da uykuya dalamamak gibi sorunları ortadan kaldırır.

  • İç huzuru tesis eder. Hayata daha dingin bir perspektifle bakmayı kolaylaştırır.

  • Kan basıncını dengeler. Böylece yüksek tansiyonun inmesine yardımcı olur.

  • Yorgunluğu giderir. Daha canlı ve dinamik bir ruh hali, kişinin düşünce yapısını da yeniler.

  • Yargılayıcı tavırdan uzaklaşmayı sağlar. Kişilere ve durumlara karşı daha nesnel bakmayı kolaylaştırır.

  • Zihin ve beden arasındaki bağı güçlendirir.

  • Odaklanma yeteneğini artırır. Bu da iş ve okul başarısına olumlu yönde yansır.

Meditasyon Öncesi Neler Yapmak Gerekir?

Meditasyon Öncesi Neler Yapmak Gerekir?
  • Meditasyon öncesi ılık bir duş çok iyi bir fikir olabilir.
  • Meditasyon esnasında üzerinde muhakkak rahat kıyafetler olmalı.
  • Bir tütsü ya da mum yakmak ise odaklanmana yardımcı olur.
  • Telefon ve bilgisayarını da kapatmalısın.
  • Rahat bir ortam en büyük ihtiyaç olabiliyor.
  • Ayrıca meditasyon öncesi yeşil çay içmek ise Budistlerin tercihleri arasında yer alıyor.
  • Meditasyon sürecinde müzik dinleyebilirsin. Doğa sesleri ya da sözsüz meditasyon müziği seçenekleri kullanabilirsin.

Bazen zihni durduramayız. Bunun bir süreç olduğunu unutmamalısın. Meditasyon, entelektüel bir aktivite değil. Bir inanç sistemi de değil. Bu tekniği gündelik rutine yerleştirmek çok önemli. Meditasyona her gün en az 10 dakika ayırmak, bu uygulamayı alışkanlık haline getirmek için yeterli.

Bizce sabahları güne meditasyonla başlayabilirsin. Zinde ve sakin bir başlangıç, hayatındaki her detaya keyif ve mutluluk kazandıracaktır. Öyleyse bugün denemeye ne dersin?

Meditasyondan sonra cildini de arındır ve rahatlat

Meditasyondan sonra cildini de arındır ve rahatlat

Canlandırıcı ve detoks etkili öneriler

Canlandırıcı ve detoks etkili öneriler

Meditasyonun hem dinlendirici hem de enerji verici etkisini maksimuma çıkarmak için kağıt maskeler de gerçekten iyi geliyor. Hem içten hem de dıştan kendini şımartmak ve iyi bakmak için kağıt maskeler uygulayabilirsin. Bizim favorimiz olan Garnier Nem Bombası Canlandırıcı Kağıt Yüz Maskesi. Antioksidan etkili nar özleri ve hyaluronik asit içeren formülü ile cilde yoğun nem ve canlılık veren bu kağıt maske, meditasyondan sonra güne canlı bir başlangıç yapmak için ideal.

Meditasyonla zihnini arındırıp, kafanı meşgul eden şeyleri azalttığın gibi cildini de arındırarak rahatlayabilirsin. Meditasyonun en önemli etkilerinden biri de stresle baş etmek. Stresin zihne olan etkileriyle birlikte, vücuda ve cilde olan etkilerini de unutmamak gerekir. Stres gibi önemli bir çevresel faktör, yaşlanma belirtilerini hızlandırabilir. Bunun için çevresel faktörlerin neden olduğu erken yaşlanma belirtileri için bir yüz serumu kullanabilirsin. Kiehl's Vital Skin-Strengthening Super Serum, hyaluronik asit ve bitkisel komplekslerle cildindeki erken yaşlanma belirtilerini gidermeye yardımcı olacak. Formülündeki 11kDa hyaluronik asit, cilt bariyerinin güçlenmesine, bitkisel kompleks ise ince çizgiler, gözenek ve ışıltı kaybı gibi problemlerin azalmasına yardımcı oluyor.

Meditasyonun verdiği arınma ve rahatlama hissi gerçekten de paha biçilemez. Aynı hissi cildinde de hissetmek için, meditasyon yaptıktan sonra cildine arındırıcı kil maskesi uygulayarak da elde edebilirsin. Bizim favorimiz olan L'Oréal Paris Hassas Detoks Maskesi, ebegümeci içeren formülüyle hassas ciltlerde bile rahat bir kullanım sağlıyor. 3 saf kil ve emegümeci içeren formülüyle ciltte detoks etkisi yaratan bu kil maskesi, meditasyonunu tamamlamanın en güzel yollarından biri.

Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha kişisel bir deneyim ister misin?

Lancome.com.tr’de %25 İndirim Fırsatı

Tüm ürünlerde geçerli %25 indirimi kaçırma!

Kodu Kopyala