Dünyanın en eski holistik şifa sistemiyle içindeki ışığı keşfetmeye hazır mısın? Özellikle iyi yaşam tutkunlarının aşina olduğu ayurveda öğretisini hayatına uygulayarak, sen de yeni güzelliklerin kapısını aralayabilirsin.
Son zamanlarda ayurveda kavramını sık sık duymaya başladık. Hint kültürünün kadim bir öğretisi olan ayurveda, yalnızca bedenin değil ruhun da şifaya kavuşabileceğine inanıyor. Öyle ki ruhun şifaya kavuşmasıyla birlikte içindeki ışığın cildine yansıyacağı düşünülüyor. Doğayla uyumu yakalamak ve evrenin dengesine katkı sağlamak için bugünlerde giderek daha çok kişi ayurvedik yaşamı hayatına dahil ediyor. Peki, ayurveda ne demek ve ayurveda ne işe yarar? Hadi gel, güzelliğin kalpten gözlere akan bir nehir olduğunu savunan ayurveda kavramını yakından inceleyelim.
Ayurveda, Hint kültüründe doğan ve yaklaşık 5 bin yıldır varlığını sürdüren kadim bir yaşam öğretisi. Bu kavram, hayat anlamına gelen “ayur” kelimesi ve bilgi anlamına gelen “veda” kelimesinin birleşiminden oluşuyor. Ayurveda öğretisi, kişinin kendi bedenini, ruhunu ve cildini tanımasına ışık tutuyor. Bunu da kişiye özel “doşalar” ile yapıyor.
Ayurveda, geleneksel Hint inanışına göre bedeni, zihni ve ruhu dengede tutmaya yardımcı oluyor. Yani ayurvedanın temel amacının insanların fiziksel ve ruhsal sağlığını korumak olduğunu söyleyebiliriz.
Ayurvedik uygulayıcılar, sana bir ayurveda testi yaparak beden tipini, enerji dengeni ve cilt tipini analiz ediyor. Baskın çıkan doşana bağlı olarak uyku saatin, yapman gereken meslek ve beslenme düzenin planlanıyor. Ayurveda beslenme düzeniyle hem bedenin hem de cildin şifa bulması amaçlanıyor.
Ayurvedik yaşamda yoga, meditasyon, masaj ve terapiler de büyük bir yere sahip. Hayatını etkileyen tüm bileşenlerin sana en uygun şekilde yeniden düzenlenmesiyle doğayla dengeyi yakalayabilir ve kendi özünü keşfedebilirsin.
Ayurvedik tıp, bedeni doşa denilen üç ana tipe ayırıyor. Bu üç tip ise “vata”, “pitta” ve “kapha” olarak adlandırılıyor. Bazı insanlarda doşa tiplerinden yalnızca bir tanesi baskınken bazı insanlarda iki doşa tipi birden baskın olabiliyor. Ayurveda testiyle kişinin hangi doşasının baskın olduğu tespit ediliyor ve ona göre bir yaşam şekli öneriliyor. Beden ve cilt doşa tipleri de birbirinden farklılık gösteriyor. Biz ise bu dosyamızın devamında, bunlar arasında yer alan cilt doşa tiplerini inceleyeceğiz.
Vata cilt tipi ince yapılı, kuru ve nemini çabuk kaybeden cilt tipi olarak tanımlanıyor. Bu cilt tipinde erken yaşta kırışıklık oluşumuna, koyu halka ve mat cilt görünümüne rastlanabiliyor.
Editörün Önerisi: Eğer erken yaşlanmaya meyilli vata cilt tipine sahipsen Lancôme Rénergie Triple Serum kullanmaya başlayabilirsin. Bizim favori serumlarımız arasında olan Lancôme Rénergie Triple Serum, içeriğindeki hyaluronik asit, C vitamini, niasinamid ve ferulik asitle cilt görünümünü yeniliyor. Yaşlanma karşıtı cilt bakımı sunan bu serumla vata cilt tipinin olumsuz etkilerini sen de artık geride bırakabilirsin.
Ürünü burada inceleyebilirsin
Pitta cilt tipi, güneş ışığına son derece duyarlı hassas cilt tipi olarak ifade ediliyor. Bu cilt tipi çoğunlukla kızarıklık, akne ve renk eşitsizliklerinden mustarip oluyor.
Editörün Önerisi: Hassas cildine özenle bakım yapacak bir cilt bakımı tavsiyesine hazır mısın? Lancôme UV Expert Milky Bright SPF 50 Yoğun Nemlendirici Güneş Kremi, UVA filtreleriyle cildi güneşin zararlı ışınlarından koruyor. Aynı zamanda ciltteki lekelenmeyi, ton eşitsizliğini ve kurumayı da önlüyor.
Kapha cilt tipi, diğer cilt tiplerine göre daha kalın bir yapıya sahip. Güneş ışığına tolerans gösterebilen bu cilt tipi çoğunlukla nem kaybı sorunu da yaşamıyor. Ancak kapha ciltlerde siyah nokta oluşumu ve geniş gözeneklere diğerlerinden daha sık rastlanıyor.
Editörün Önerisi: Tıkalı gözenek ve siyah nokta problemi yaşıyorsan Lancôme Tonique Confort ile tanışmalısın. Makyaj kalıntılarıyla tıkanan gözenekleri arındıran Lancôme Tonique Confort, aynı zamanda cildi nemlendirip yatıştırıyor. İçeriğindeki tatlı badem yağı, akasya balı ve hyaluronik asitle bu Lancôme tonik, cilde nemli ve yumuşak bir hissin yanı sıra ışıltılı bir görünüm de kazandırıyor.
Vata - Pitta: Kuru ve hassas ciltler
Pitta - Kapha: Yağlı ve hassas ciltler
Vata - Kapha: Bazı bölgelerin yağlı, bazı bölgelerin kuru olduğu karma ciltler
Daha önce de belirttiğimiz gibi her insanda tek bir doşa ağır basmayabiliyor. Üç ana doşa cilt tipinden kendine uygun olanı bulamadıysan karma cilt doşasına sahip olabilirsin.
İyi yaşam öğretileriyle hayatında yeni bir sayfa açmak istiyorsan ayurvedik yaşam öğretisi bizce hem genel yaşamın hem de cilt bakım rutinin için şans vermeye değer. Peki, bu konuda sen ne düşünüyorsun?
Bu makaleler de ilgini çekebilir
Soru sormak için üye ol veya giriş yap
Son Aramalarım
Popüler Aramalar
Uygun sonuç bulunamadı!
Lütfen yazım hatalarını kontrol et veya farklı bir arama terimi gir.