AHA ve BHA Asitleri Nedir ve Nasıl Kullanılmalılar?


Son zamanlarda çok sık duyduğun AHA asitleri ve BHA asitleri hakkında neler biliyorsun? Çok merak edilen AHA ve BHA asitlerini senin için araştırdık!

Cilt bakımı konusunda her geçen gün yeni ürünler ve içerikler hayatımıza dahil oluyor. Bilimin ilerlemesiyle birlikte gelişen cilt bakımı terminolojisi de haliyle biraz kafa karışıklığına yol açabiliyor. Cilt bakımında çok uzun süredir var olmasına rağmen son dönemin dillerden düşmeyen iki içeriği olan AHA ve BHA asitleri de bunlar arasında yer alıyor.

AHA BHA Asitleri Ne İşe Yarar?

AHA BHA Asitleri Ne İşe Yarar?

Alfa Hidroksi Asitler (AHA) ve Beta Hidroksi Asitler (BHA), daha pürüzsüz bir cilde kavuşman adına tüm ihtiyaçlarını karşılıyor. “Öyleyse bu asitleri hemen kullanmalıyım!” diyorsan, bunun o kadar kolay olmadığını da belirtmemiz gerekiyor. Evde doğrudan kullanımı mümkün olmayan bu asitler, çoğu üründe ise daha alt kümelerini oluşturan isimlerle yer alıyorlar.

Şimdi gel AHA ve BHA asitlerine, formlarına ve hangi işe yaradıklarına daha yakından bakalım...

AHA Nedir?

AHA Nedir?

AHA asiteri, organik meyve asiteri olarak sınıflandırılıyor. Laboratuvar'da üretilen yüksek konsantrasyona sahip olan AHA asitleri, klinik ortamda seyreltilerek cilt soyucu işlemlerde kullanılıyor. Kozmetik ürünlerde ise cilt problemine göre yüzde 2, 10 veya 20 oranlarında bulunuyor.

AHA Faydaları Nelerdir?

AHA; cildi mikro şekilde soyma ve temizleme işlevleriyle öne çıkmasına rağmen nemlendirme özelliği de taşıyor. Cildin canlı ve parlak görünmesini sağlayan bu asit, yaşlanma belirtilerinin azalmasını sağlıyor. Ayrıca sivilce ve leke görünümünün yok edilmesinde etkili oluyor. Yara tedavisinde de kullanılan AHA; tıraş sonrası tahriş, kesik ve sivilcelenmelerin giderilmesinde önemli rol oynuyor.

AHA Türleri Nelerdir?

  1. Glikolik Asit: Şeker kamışından elde edilen bu asit, kimyasal peeling işlemlerinde AHA’nın en sık kullanılan türünü oluşturuyor.

  2. Laktik Asit: Sütten elde edilen bu asit, peeling etkisinin yanı sıra cildi nemlendiriyor.

  3. Malik Asit: Armut ve elmadan elde ediliyor.

  4. Sitrik Asit: Hem AHA hem de BHA olan bu tür, turunçgillerde yer alıyor. Leke ve sivilce tedavisinde etkili sonuç veriyor.

  5. Fitik Asit: Pirinçten elde edilen fitik asit; leke giderme, cilt tonu eşitleme ve aydınlatmaya yardımcı oluyor.

  6. Tartarik Asit: Üzüm ve vişnede yer alıyor.

  7. Mandelik Asit: Acı bademde yer alan bu asit, leke ve sivilce tedavisinde kullanılıyor.

AHA Nasıl Kullanılır?

AHA, doğrudan kullanıma kesinlikle uygun olmadığı gibi profesyonel olmayan kişilerce seyreltilerek kullanıldığında da ciddi riskler taşıyabiliyor. Bu nedenle bu asitten, yalnızca klinik eksfoliasyon işlemleri veya cilt bakım ürünleri aracılığıyla yararlanılması gerekiyor.

BHA Nedir?

BHA Nedir?

BHA, yağda çözünebilen organik asitleri ifade ediyor. Tıpkı AHA gibi BHA da cilt üzerinde ölü yüzey hücrelerinin temizlenmesinde ve yağlanmaya bağlı cilt problemlerinin giderilmesinde kullanılıyor. Birçok faydalı yağ asidini içeren bu grup, aynı zamanda cildin nemlendirilmesi için de en etkili içerikleri barındırıyor. Ayrıca BHA asitleri, ince yapısından dolayı gözeneklere etkili şekilde nüfuz ederek gözeneklerin küçülmesi ve cildin sıkılaşmasında da etkili oluyor.

BHA Faydaları Nelerdir?

Geniş gözenek, siyah nokta, akne ve sivilce gibi cilt problemlerinin giderilmesinde BHA önemli bir rol oynuyor. Yağlanmaya bağlı cilt problemlerinden olan bu sorunlara karşı oldukça etkili olan BHA asitleri, kuru ciltlerde kullanıldığında hassasiyet yaratabiliyor. Ancak nemlendirici etkisiyle cildin hem su tutmasını sağlayan hem de gençleştirici etki oluşturan bu asit grubu, farklı içeriklerle formüle edildiğinde kuru ciltlerde de şaşırtıcı sonuçlar veriyor.

BHA Türleri Nelerdir?

  1. Salisilik Asit: Söğüt ağacından elde edilen bu asit, akne tedavisinin en çok tercih edilen içeriğini oluşturuyor.

  2. Hyaluronik Asit - HA: Cildi soyucu değil de nemlendirici etkisiyle mucizeler yaratan HA, ayrıca yaşlanma karşıtı bakımın da vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

  3. Linoleik Asit: Birçok bitkisel yağda bulunan ve omega-6 yağ asidinin bir türü olan linoleik asit, hafif yapısı sayesinde yağlı ve karma ciltleri nemlendirmede kullanılıyor.

  4. Oleik Asit: En çok zeytinyağı, avokado ve badem yağında bulunan bu asit, yoğun etkisiyle cildi nemlendiriyor.

BHA Nasıl Kullanılır?

Tıpkı AHA gibi doğada bulunmakta olup beslenme yoluyla alınabilecek olan BHA’nın cilt bakımı amacıyla kullanımı, klinik işlemler veya kozmetik ürünler aracılığıyla yapıldığında etkili sonuç veriyor. Topikal kullanımın yanı sıra BHA’nın hyaluronik asit türü, enjeksiyon olarak da alınabiliyor.

Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha kişisel bir deneyim ister misin?

Lancome.com.tr’de %25 İndirim Fırsatı

Tüm ürünlerde geçerli %25 indirimi kaçırma!

Kodu Kopyala