Yoga nedir? Nasıl yapılır? Yeni başlayanlar için yoga hakkında bilmen gereken her şeyi bir araya getirdik!
Son yıllarda, bütünsel olarak çok daha sağlıklı olmayı hedeflediğimiz, hayat şartlarımızı tümüyle iyileştirmeyi ve geliştirmeyi amaçladığımız bir dönemdeyiz. Sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak vücut için çok faydalı ama bir bütün olarak ruhumuza ve zihnimize de iyi gelecek uygulamaların peşine düşüyoruz. İşte tam da bu noktada yoga hayatımıza giriyor.
Bu yazımızda, “Yoga nedir?” ve “Yoga nasıl yapılır?” gibi temel sorulara aradığın yanıtları bulabilir, yoga çeşitleri, yoga hareketleri ve yoganın faydalarını öğrenebilirsin…
Yoga, Hindistan’da ortaya çıkmış, insanı hem fiziksel hem de zihinsel olarak iyileştiren bir uygulamadır. Yoga için sadece bir egzersiz yöntemi olduğunu söylemek doğru değildir. Hem bilinçte farkındalık yaratan, insanın kendini daha iyi tanımasını sağlayan, aynı zamanda vücut olarak daha zinde olmasını sağlayan bir yaşam şeklidir.
Yoga, fiziksel duruşlar, meditasyon ve nefes alma tekniklerinden oluşan bütünsel bir uygulamadır. Hem vücudun hem de zihnin sağlıklı olmasını hedefleyen, insana kendisiyle bütünleşme imkanı sağlayan bu uygulamayı herkes yapabilir.
Eğer “Neden yoga yapmalıyım?” diye düşünüyorsan, yoganın faydalarını şöyle sıralayabiliriz:
Şimdi gel yoga başlangıç adımlarına biraz daha yakından bakalım…
Eğer daha önce hiç yoga yapmadıysan, sakın endişelenme, yoga herkesin yapabileceği bir egzersizler bütünü. Yoga başlangıç döneminde aşağıdaki maddelerin çok işine yarayacağına eminiz.
1. Hatha Yoga: Klasik yoga çeşididir, genellikle yogaya başlayanlar bu yoga ile başlarlar. Rahatlatan, esnekliği artıran, nefes teknikleri ve yoga pozları içeren yogadır.
2. Asthanga Yoga: Nefes teknikleri ve yoga duruşların senkronize olduğu, enerjinin daha güçlü ve hızlı olmasını sağlayan yoga çeşididir. Güç yogası olarak da bilinir. Yogaya yeni başlayanlar için uygundur.
3. Vinyasa Yoga: En enerjik yoga türlerinden biri olan vinyasa yogada, duruşlarla nefes teknikleri arasında geçişler vardır. Vinyasa “özel şekilde yerleşim” anlamına gelir. Yüksek kondisyon ve kas geliştirme hedefi olanlar için uygundur.
4. Yin Yoga: Vücudun esnemesini hedefleyen yoga çeşididir. Genellikle yin yogada duruşlar arası uzun sürer, bu sürede de vücut daha çok esner.
5. Kundalini Yoga: Farkındalık yogası adı da verilen kundalini yogada, omuriliğin altındaki kundalini bölgesi enerjisi ön plandadır. Fiziksel egzersizlerle birlikte meditasyon da ön planda olduğu için ruhsal, zihinsel ve duyular üzerinde çalışılır.
6. Bikram Yoga: Sıcak yoga veya Hot yoga olarak da bilinen bikram yoga, genellikle 38-40 derecede ısıtılmış odalarda yapılıyor. Burada vücudun sıcakta daha kolay esnemesi ve toksinlerden arınması hedeflenir. Sıcak sayesinde yoga başlangıcındaki esneme hareketleri yapılmaz.
7. Restoratif Yoga: Şifa yogası adı da verilen restoratif yogada sinir sistemini onarmak, bilincin dengelenmesi ve rahatlama ön plandadır. Tüm yoga çeşitlerine kıyasla duruşlarda yani asanalarda daha uzun süre kalınır, nefs teknikleri ile birlikte vücudun iyice gevşemesi sağlanır.
8. Yoga Terapi: Vücuttaki kronik ağrılar ve duruş bozukluklarını hedefleyen yoga çeşididir. Kronik olan boyun, sırt ve bel ağrılarını geçirmeyi hedefler, skolyoz, fıtık, siyatik ile kronik yorgunluk, depresyon ve stres gibi rahatsızlıklarda iyileşme sağlar.
9. Yüz yogası: Tıpkı yoga hareketleri ile vücudunu esnetip daha sağlıklı olmasını sağlayabileceğin gibi yüz yogası ile de cildine esneklik kazandırabilirsin. Yüz yogası hareketleri ile yaşlanma karşıtı bir bakım yapabilir, cildinin daha sıkı ve esnek olmasına destek olabilirsin. Genellikle parmaklarla yapılan yüz yogası, ciltte kan dolaşımını hızlandırdığı için cildi inceltir, kırışıklık görünümünü azaltır.
Yüz yogası hakkında daha detaylı bilgi almak istersen, bu makalemize göz atabilirsin.
Yüz yogasını denemek istiyorsan, yüz serumu uyguladıktan sonra yüz yogası hareketlerini uygulayabilirsin. Özellikle hyaluronik asit içeren bir serum uyguladıktan sonra yapacağın yüz yogası masajı sayesinde çok daha etkili sonuçlar elde edebilirsin.
Bizim cilt bakım rutinimizden eksik etmediğimiz L’Oréal Paris Revitalift Filler Serum’u sana da önerebiliriz. %1,5 saf hyaluronik asit içeren bu yüz serumu, cildi belirgin bir şekilde nemlendirirken, pürüzsüzleşmesine ve dolgunlaştırarak kırışıklık görünümünün azalmasına yardımcı oluyor. Bu serumu yüz yogası yaparak cildine uyguladığında cilde çok daha iyi nüfuz etmesini sağlayabilir, etkisini kendi gözlerinle görebilirsin!
Bu makaleler de ilgini çekebilir
Soru sormak için üye ol veya giriş yap
Son Aramalarım
Popüler Aramalar
Uygun sonuç bulunamadı!
Lütfen yazım hatalarını kontrol et veya farklı bir arama terimi gir.