Veganlık Nedir, Vegan Beslenme Nasıl Uygulanır?


Veganlık günümüzde sadece beslenme stili olmaktan çıktı ve bir yaşam felsefesi haline geldi. Veganlık felsefesi, o kadar yaygınlaştı ki günümüzde artık vegan cilt bakımı ürünleri, vegan kıyafetler ve vegan kafeler yer alıyor. Peki, aslında veganlık nedir? Veganlık ile vejetaryenlik arasında ne fark vardır? Eminiz çevrende en az birkaç arkadaşın vegan beslenmeye başlamıştır. Onlarla buluşurken 'Veganlar ne yer?' gibi sorular aklına geliyorsa bu makalemizden yararlanabilirsin. Vegan beslenmeyi yakından tanımak ve ne kadar sağlıklı olup olmadığını öğrenmek için makalenin devamını okumalısın. 

Veganlık nedir?

Veganlık nedir?

Veganizm, en kısa tanımıyla hayvan kaynaklı ve hayvan kullanımı yoluyla elde edilen ürünleri reddetmek. Veganlar sadece gıda tüketiminde değil, yaşam felsefeleri olarak veganizmi benimsiyorlar. Bu nedenle veganlar, hayvansal kaynaklı kürk, deri, yün, kaşmir, ipek ve angora gibi kıyafetleri kullanmazlar. Yapımında hayvansal maddelerin olduğu ürünler veganlara uygun değildir. Bunlar yerine veganlar pamuklu ve keten gibi bitkisel kıyafetlere yönelirler. 

Veganlar hayvansal kaynaklı ürünleri tüketmekten kaçınıyorlar. Sadece tüketim değil, veganizmde sirk, boğa güreşi, at yarışı ve hayvanat bahçesi gibi aktiviteler de tavisye edilmiyor. Günümüzde veganlığın bu kadar yaygınlaşması ile birlikte artık vegan ve çevreci uygulamaları her yerde görmek mümkün. Restoranlarda ve kafelerde vegan menüler bulunabiliyor ve marketlerde vegan raflar karşımıza çıkıyor. Veganlık felsefesi aslında sadece hayvanları değil, sürdürülebilir bir dünya ve çevrecilik anlayışıyla bütün gezegeni koruyorlar! 

Veganlık ve vejetaryenlik arasındaki fark nedir?

Veganlık ve vejetaryenlik arasındaki fark nedir?

Veganlık ve vejetaryenlik birbirine çok karıştırılır. Veganizme göre hayvansal kaynaklı gıdalar ve ürünler tüketilmez. Vejetaryenlikte ise sadece hayvan eti yenilmez. Veganlar yumurta, bal, yoğurt, süt, tereyağı ve peynir gibi hayvansal kaynaklı gıdaları yemezken, vejetaryenlik için bu gıdalar yenilebilir. Bazı kaynaklara göre veganlık, sıkı vejetaryenlik olarak da geçer. 

Vegan olmak isteyenler veya veganlığı denemek isteyenler ilk basamak olarak günümüzde vejetaryenliği tercih edebiliyor. Birkaç ay vejetaryen olarak beslendikten sonra vegan olma yolunda ilk adımı atıyorlar. 

Vegan beslenme nasıl yapılır?

Vegan beslenme nasıl yapılır?

Vegan beslenme için hayatından hayvansal kaynaklı bütün gıdaları çıkarmalısın. Buzdolabında ve mutfağında yer alan bütün hayvansal kaynaklı ürünleri çıkar. Vegan beslenmeyi doğru ve düzenli olarak uyguladığında vücudunun ne kadar dinç ve sağlıklı hissettiğini fark edersin. 

Vegan tarzı beslenmede daha az kalori ve daha fazla lif tüketiliyor. Bu da vücudun daha uzun süre tok hissetmesine yardımcı oluyor. Vegan beslenmeye geçenler daha kontrollü olarak kilo vererek fit bir görünüme kavuşabilir. Peki veganlar ne yemeli? Veganlar tofu ve tempeh gibi protein açısından zengin bitkisel gıdaları tercih edebilirler. Fasülye, mercimek ve bezelye gibi demir açısından zengin gıdalar da vegan beslenmenin ana bileşenlerini oluşturuyor. Mevsime uygun meyve ve sebze tüketerek vücudunun ihtiyacı olan enerjiyi ve vitaminleri de elde edebilirsin. Vegan beslenme tarzına alışanlar bir daha hayvansal gıdalara geri dönmek istemiyorlar. 

Vegan beslenmenin faydaları

Vegan beslenmenin faydaları

Vegan beslenmeyi doğru yaptığında vücudun için oldukça faydalı olan bir beslenme yöntemi! Ancak yine de veganlığa adım atmadan önce doktor görüşünü de alman gerektiğini unutmamalısın. Doktorunun tavsiyeleri ve önerileriyle daha doğru bir yol çizebilirsin. 

Vegan olmanın en önemli avantajlarından biri, vücudun kendini daha dinç hissetmesi ve fiziksel egzersiz kalitesinin artması. Vegan olarak beslenen sporcular, vücutlarının daha hızlı iyileştiğini ve performanslarının daha güçlendiğini söylüyorlar. Vegan beslenmenin faydalarından biri de kilo vermeye yardımcı olması. Çünkü vegan beslenmede yağ içeriği oldukça düşük. Bu da vücudun daha hızlı kilo vermesine ve şekillenmesine yardımcı oluyor. 

Vegan beslenmenin önemli bir faydası da cilt bakımı üzerine! Vegan beslenenler daha az yağ tükettiği için daha az cilt kusuru olabiliyor. Veganizmde süt ve süt ürünleri yer almadığı için ciltteki sebum üretimi daha kontrollü olabiliyor. Ciltte aşırı yağlanma ve parlama daha az görülüyor. Tabii bu kişinin nasıl beslendiğiyle doğru orantılı. 

Editörün önerisi: Doğal cilt bakımı yapmak için seni Garnier Hyaluronik Aloe Jel ile tanışmaya davet ediyoruz. %96 doğal kaynaklı olan bu nemlendirici krem,  hyaluronik asit ve aloe vera ile cildini 48 saat boyunca nemlendiriyor. Nemlenmiş, aydınlık ve fresh cilt hissini seviyorsan Aloe Jel'e de bayılacaksın! 

Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha kişisel bir deneyim ister misin?

Lancome.com.tr’de %25 İndirim Fırsatı

Tüm ürünlerde geçerli %25 indirimi kaçırma!

Kodu Kopyala