Roza hastalığı yani halk arasında bilinen ismiyle gül hastalığı birçok kişiyi etkiliyor. Özellikle kadınlar arasında daha yaygın olan rozalı ciltler, dış görünüşe gölge düşürebiliyor, kadınların kendilerine olan güvenlerini etkileyebiliyor. Roza hastalığı tedavi imkanıyla artık yüzde gül şeklinde kızarık görünümlere yaşamak zorunda değilsin! Roza için en iyi krem ve rozalı cilt bakımı önerileri sayesinde cildin kusursuz görünebilir, cilt rengi eşitlenebilir. Roza hastalığına dair merak edilen ‘roza hastalığı nedir?’ ve rozali cilt belirtilerini tek tek açıklıyoruz.
Roza cilt nedir? Rozalı cilt, genellikle yüz bölgesinde kırmızı, gül şekline benzeyen sivilcelere ve kızarıklıklara verilen isimdir. Rozalı ciltler kolaylıkla kızarma eğiliminde olurlar. Bu nedenle güneş, stress, hava kirliliği hatta beslenme koşulları bile ciltte kızarıklığa veya sivilceye sebep olabiliyor. Roza hastalığı sadece yüzde değil, vücutta da çıkmaya başlayabilir. İlk olarak yüzde beliren kırmızı sivilceler, daha sonra sırt, omuz ve kol bölgelerine yayılabiliyor.
Gül hastalığı genellikle orta yaşlı kadınlarda görülüyor. 40 yaşlarından itibaren kadınlarda görülen roza hastalığı en çok bahar aylarında karşımıza çıkıyor. Pembe, kırmızı tonlarındaki gül şekline benzeyelen sivilceler zamanla yerini kepeklenme veya leke görünümüne bırakıyorlar. Güzel haber şu ki, roza hastalığının tedavisi var! Rozalı cilt için nemlendirici ve roza için en iyi kremleri kullanarak cildini daha pürüzsüz gösterebilirsin.
Rozalı ciltte pembemsi, kırmızı tonlarda gül şekline benzeyen lekelenmeler oluşuyor. Roza hastalığı başlangıcında ilk olarak kişiler yanma ve kızarıklık şikayetiyle hastaneye başvurabiliyor. Zamanla bu kızarıklıklar kalıcı bir hale geliyor ve cilt üzerindeki kılcal damarlar gözle görülür olmaya başlıyorlar. Rozalı cilt genellikle kuru veya kurumaya eğilimli oluyor. Bu nedenle rozalı ciltlerin rozalı ciltler için nemlendirici krem kullanarak rozalı cilt bakımı yapmasını öneriyoruz.
Rozalı ciltler tedavi edilmediğinde cilt yüzeyinde kepeklenme, yüzde döküntü, göz kızarıklığı veya gözde sulanma gibi şikayetler de olabiliyor. Roza hastalığı olan kişilerin cilt bariyerleri zayıfladığı için diğer cilt sorunlarının da görülmesi daha kolay bir hale gelebilir. Bu yüzden gül hastalığı yaşayanlar cilt bakım ürünlerine dikkat etmesi ve cilt bariyerini onarması önerilir.
Roza hastalığı belirtileri kişiden kişiye değişkenlik gösterebiliyor. Yukarıdaki belirtilerin hepsi, her roza hastasında olmayabiliyor. Bu nedenle sende bu belirtilerinden bir veya birkaçı varsa mutlaka dermatoloğa gitmeni öneririz.
Roza hastalığının tam olarak nedeni bilinmemekle beraber çevresel faktörlerin bunda büyük payı olduğu düşünülüyor. En çok sorulan sorulardan biri de ‘roza hastalığı genetik midir?’ Roza hastalığının genetik olup olmadığı bilinmiyor fakat roza hastalarının %30-%40’ında genetik faktörler görülebiliyor.
Roza hastalığının en çok bilinen nedeni güneş etkisi ve aşırı sıcağa maruz kalmaktır. Özellikle stresli veya mantar gibi başka bir cilt rahatsızlığı yaşarken cily bariyeri zayıfladığı için roza hastalığına yakalanma şansı da artış gösterir. Alkol tüketimi, baharatlı yiyecekleri tropikal meyveler, makyaj malzemeleri ve akarlar da roza hastalığı sebeplerinden birkaçıdır.
‘’Rozalı cilt ne demek?’’ sorusundan sonra bize en çok sorulan sorulardan biri roza tedavisinin nasıl olduğudur. Rozalı cilde sahip olanlar ilk olarak kullanması gereken ürün güneş kremidir. Güneş kremiyle roza hastalığının yarattığı yanma, kızarıklık ve şiddetli kaşıntı hissi biraz olsun azaltabilirsin.
Rozalı ciltler için nemlendirici kullanmak da önemlidir. Kuru bir dönemden geçen cildini nemlendirmek ve cilt bariyerini onarmak için hassas ciltlere uygun olan nemlendiricini günlük olarak kullanmaya başlamalısın.
Hassas cilt için güneş kremi önerisi isteyenlere La Roche Posay Anthelios Uvmune 400 Fluid güneş korumasını tavsiye ediyoruz. En uzun UVA ışınlarına karşı bile en etkili UV filtresine sahip olan bu güneş kremi, hipoalerjenik formülü sayesinde ciltte hassasiyet oluşturmuyor. Renkli formüle sahip olduğu için cildindeki kızarıkları veya lekelerde örtücülüğü vardır. 50 SPF güneş koruması ve ağırlık yapmayan hissi sayesinde hassas dönemden geçen cildini kontrol altına alabilir ve güneş ışınlarının cildinde kızarıklık oluşturmasına engel olabilirsin.
Roza hastalığı tedavisi için genellikle ağızdan veya krem yoluyla alınan ilaçlar tercih ediliyor. Roza hastalığı için Metronidazol içeren kremler veya jeller kullanılabilir. Doktorun önerdiği azeleik asitli kremler de roza hastalığında işe yarayabiliyor.
Bu dönemde kortizon içeren kremlerden uzak durmalı ve alkollu tonik, serum gibi cilt bakım ürünlerini cildinden uzaklaştırmalısın. Roza hastalığı tedavisi mutlaka doktor kontrolünde devam etmelidir.
Peki, rozalı ciltler için cilt bakımı nasıl yapılır ve rozalı cilt nasıl temizlenir? Hassas cildini temizlemek ve makyajını arındırmak için günde iki defa yüz temizleyici jel kullanmalısın. Cildi kurutmayan ve alkol içermeyen yüz temizleyici jelleri kullanmanı öneririz. Tonik yerine suyla köpüren yüz temizleme jellerini kullanmak daha güvenli olacaktır.
Rozalı ciltler için nemlendirici krem arıyorsan ciltte yanma hissi oluşturmamasına ve parfümlü olmamasına dikkat etmelisin. Yoğun bir şekilde cildi nemlendiren ve aynı zamanda renk eşitliğini sağlayan kremler rozalı ciltlere iyi gelecektir.
La Roche Posay Rosaliac UV Light nemlendirici, cildi dışarıdan gelen saldırganlara karşı koruyor. Formülündeki SPF15 güneş koruması sayesinde güneşin cildinde kızarıklık yaratmasına engel oluyor ve cilt rengini eşitlemeyi amaçlıyor. B3 ve CG vitamin içeren nemlendiriciyi sabah ve akşam günde iki kere hassas cildine uygulayabilirsin.
Bu makaleler de ilgini çekebilir
Soru sormak için üye ol veya giriş yap
Son Aramalarım
Popüler Aramalar
Uygun sonuç bulunamadı!
Lütfen yazım hatalarını kontrol et veya farklı bir arama terimi gir.