Roza hastalığı yani halk arasında bilinen ismiyle gül hastalığı veya rozasea birçok kişiyi etkiliyor. Özellikle kadınlar arasında daha yaygın olan rozalı ciltler, yüzdeki kızarıklıklar şeklinde kendini gösteriyor. Yüzde gül şeklinde kızarık görünümlere neden olan rozalı ciltler için bilmen gereken bakım önerilerini bir araya getirdik.
Roza için en iyi krem ve rozalı cilt bakımı önerileri sayesinde cildin kusursuz görünebilir, cilt rengin eşitlenebilir. Roza yani gül hastalığına dair merak edilen ‘roza hastalığı nedir?’ ve rozali cilt belirtilerini tek tek açıklıyoruz.
Halk arasında “Gül Hastalığı” olarak bilinen Rozasea, yüzün yanak ve burun çevresinde çıkan, kırmızılıklar, ateş basmaları, sivilceye benzeyen kabartılar ve yüzeysel damar genişlemeleriyle kendini gösteren bir cilt hastalığı.
Rozalı cilt nedir? İltihaplı kızarıklıklar, ateş basmaları, sivilce benzeri kabarıklıklar, damar genişlemeleri şeklinde ortaya çıkar ve ciltte yanma, batma, hassaslık ve ödem gibi şikayetlere neden olur. Gül hastalığı olan birinin yanakları ve burnu genellikle kızarık görünür. Bu kızarıklıklar gül şekline benzetildiği için de adına "Gül Hastalığı" adı verilir.
Pembe, kırmızı tonlarındaki gül şekline benzeyelen sivilceler zamanla yerini kepeklenme veya leke görünümüne bırakıyorlar. Güzel haber şu ki, roza hastalığının tedavisi var! Rozalı cilt için nemlendirici ve roza için en iyi kremleri kullanarak cildini daha pürüzsüz gösterebilirsin.
Peki Rozasea yani gül hastalığı neden olur? Gül hastalığı genellikle 30 yaşlarındaki kadınlarda daha sık görülür. Erkeklerde daha az rastlansa da, rahatsızlığın seyri daha şiddetli olabilir. Açık tenlilerde daha sık görülen ve kronik olan gül hastalığının neden olduğu tam olarak açıklanamasa da, aşağıdaki sebepler düşünülmektedir:
Rozalı ciltte pembemsi, kırmızı tonlarda gül şekline benzeyen lekelenmeler oluşuyor. Roza hastalığı başlangıcında ilk olarak kişiler yanma ve kızarıklık şikayetiyle hastaneye başvurabiliyor. Zamanla bu kızarıklıklar kalıcı bir hale geliyor ve cilt üzerindeki kılcal damarlar gözle görülür olmaya başlıyorlar. Rozalı cilt genellikle kuru veya kurumaya eğilimli oluyor. Bu nedenle rozalı ciltlerin rozalı ciltler için nemlendirici krem kullanarak rozalı cilt bakımı yapmasını öneriyoruz.
Rozalı ciltler tedavi edilmediğinde cilt yüzeyinde kepeklenme, yüzde döküntü, göz kızarıklığı veya gözde sulanma gibi şikayetler de olabiliyor. Roza hastalığı olan kişilerin cilt bariyerleri zayıfladığı için diğer cilt sorunlarının da görülmesi daha kolay bir hale gelebilir. Bu yüzden gül hastalığı yaşayanlar cilt bakım ürünlerine dikkat etmesi ve cilt bariyerini onarması önerilir.
Roza hastalığı belirtileri kişiden kişiye değişkenlik gösterebiliyor. Yukarıdaki belirtilerin hepsi, her roza hastasında olmayabiliyor. Bu nedenle sende bu belirtilerinden bir veya birkaçı varsa mutlaka dermatoloğa gitmeni öneririz.
Gül hastalığı nasıl geçer sorusu, en sık sorulan soruların başında geliyor. Rozasea yani gül hastalığının kesin bir tedavisi yoktur ama bu süreçte dermatoloğa görünmek de son derece önemlidir. Gül hastalığının kendi kendine geçmesini beklemek doğru değildir. Gül hastalığına neden olan faktörlerden uzak durmakla birlikte, dermatoloun önereceği ilaçlar uygulanabilir, hatta gerekirse lazer tedavisi de uygulanabilir. Bunun dışında cilt bakımında gül hastalığı için özel olarak formüle edilmiş ürünleri tercih ederek, tedaviye destek olunabilir ve rahatlama sağlanabilir.
Gül hastalığını azaltmanın yolları ise:
Hassas cilt için güneş kremi önerisi isteyenlere La Roche Posay Anthelios Uvmune 400 Fluid güneş korumasını tavsiye ediyoruz. En uzun UVA ışınlarına karşı bile en etkili UV filtresine sahip olan bu güneş kremi, hipoalerjenik formülü sayesinde ciltte hassasiyet oluşturmuyor. Renkli formüle sahip olduğu için cildindeki kızarıkları veya lekelerde örtücülüğü vardır. 50 SPF güneş koruması ve ağırlık yapmayan hissi sayesinde hassas dönemden geçen cildini kontrol altına alabilir ve güneş ışınlarının cildinde kızarıklık oluşturmasına engel olabilirsin.
Roza hastalığı tedavisi için genellikle ağızdan veya krem yoluyla alınan ilaçlar tercih ediliyor. Roza hastalığı için Metronidazol içeren kremler veya jeller kullanılabilir. Doktorun önerdiği azeleik asitli kremler de roza hastalığında işe yarayabiliyor.
Bu dönemde kortizon içeren kremlerden uzak durmalı ve alkollu tonik, serum gibi cilt bakım ürünlerini cildinden uzaklaştırmalısın. Roza hastalığı tedavisi mutlaka doktor kontrolünde devam etmelidir.
Peki, rozalı ciltler için cilt bakımı nasıl yapılır ve rozalı cilt nasıl temizlenir? Hassas cildini temizlemek ve makyajını arındırmak için günde iki defa yüz temizleyici jel kullanmalısın. Cildi kurutmayan ve alkol içermeyen yüz temizleyici jelleri kullanmanı öneririz. Tonik yerine suyla köpüren yüz temizleme jellerini kullanmak daha güvenli olacaktır.
Rozalı ciltler için nemlendirici krem arıyorsan ciltte yanma hissi oluşturmamasına ve parfümlü olmamasına dikkat etmelisin. Yoğun bir şekilde cildi nemlendiren ve aynı zamanda renk eşitliğini sağlayan kremler rozalı ciltlere iyi gelecektir.
La Roche Posay Rosaliac UV Light nemlendirici, cildi dışarıdan gelen saldırganlara karşı koruyor. Formülündeki SPF15 güneş koruması sayesinde güneşin cildinde kızarıklık yaratmasına engel oluyor ve cilt rengini eşitlemeyi amaçlıyor. B3 ve CG vitamin içeren nemlendiriciyi sabah ve akşam günde iki kere hassas cildine uygulayabilirsin.
Bu makaleler de ilgini çekebilir
Soru sormak için üye ol veya giriş yap
Son Aramalarım
Popüler Aramalar
Uygun sonuç bulunamadı!
Lütfen yazım hatalarını kontrol et veya farklı bir arama terimi gir.