Gösterdiği mucizevi etkilerle retinol, birçok cilt bakım markasının odağında. Peki, son yılların en çok konuşulan içeriklerinden olan retinolün ne işe yaradığı hakkında bilgin var mı? Cilt bakımı için geliştirilen birçok formülün, aslında vücutta halihazırda üretilen veya kullanılan doğal kaynaklardan elde edildiğini duymuşsundur. İşte retinol de bunlardan biri. Ama sadece bu bilgi ile yetinmeyeceğiz değil mi? Daha retinol nedir? Nelerde bulunur? gibi birçok sorumuz var. O zaman yanıtlamaya en temelden başlayalım!
A vitamininin farklı formlarından biri olan retinol, vücutta kreatin sentezi, hücre yenilenmesi ve onarımında rol oynuyor. 'Retinol krem ne işe yarar?' sorusundan önce retinolun ne olduğuna yakından bakalım. Asitten elde edilen ve ilaç olarak tanımlanan bu vitamin türü, hücre büyümesini düzenleyen retinoid adlı bir kimyasal bileşik grubunda yer alıyor. Hücrelerin yenilenmesindeki rolünden dolayı bu içerik, anti-aging ürünlerde de sıklıkla tercih ediliyor.
Yukarıda retinolün tanımını yaparken vücuttaki temel işlevine değinmiş olsak da daha fazla detaylandırmadan olmaz. Epidermal yenilenmenin başrolünde yer alan retinol bileşiği, aynı zamanda vücuttaki A vitamini eksikliğini gidermede takviye olarak kullanılıyor. Kolajen ve elastin proteinlerini güçlendiren bu vitamin, cilt bakımına başta akneleri azaltmak amacıyla dahil edilmiş olsa da günümüzde daha çok cildin genç görünümünü koruması adına kullanılıyor.
'Retinol serum ne işe yarar?' sorusunu açıklığa kavuşturmuş olsak da bu vitamin çeşidinin cilt özelindeki faydalarını etraflıca ele almakta yarar görüyoruz. Retinolün ciltte yaşlanma karşıtı bakımda ve akne tedavisinde kullanıldığını biliyorsun. Bu içerik, agresif nitelikte olup düzenli kullanımda ciltte gözle görülür sonuçlar veriyor. Hücresel yapıyı uyararak yeni ve sağlıklı hücre üretiminin artmasını tetikliyor.
'Retinol nedir ne işe yarar?' anlatmaya devam edelim! Retinol aşırı sebum üretimini dengeleyerek akne oluşumunun temel sebebini ortadan kaldırıyor. Peki, aynı içerik hem kırışıklıkların önlenmesi hem de sivilcelerin giderilmesinde nasıl işe yarayabiliyor? Çünkü retinol, genel işlevi olarak epidermisin en üst katmanı olan Stratum Corneum'u sağlıklı bir görünüme kavuşturuyor.
Retinolün faydalarını kısaca sıralayalım;
İçerisinde A vitamini bulunan besinler yoluyla vücudun retinol alması sağlanabiliyor. A vitamini ise doğada, retinol ve beta-karoten olmak üzere iki farklı türde bulunuyor. Retinol; doğrudan et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdaların içerisinde yer alıyor. Bu nedenle bu gıdaların kontrollü tüketimi cilde büyük fayda sağlıyor.
Bu noktada, “Demek ki beta-karoten alımının retinole katkısı yok.” diye düşünmemek gerekir. Beta-karoten, vücut içerisinde retinole dönüştürülüyor. Kısacası hayvansal gıdalar kadar beta-karoten içeren sebze ve meyvelerin tüketimi de oldukça önemli. Bunlar arasında ise havuç, mango, greyfurt, domates, kavun, kabak, biber, brokoli, papaya, lahana, guava ve ıspanak öne çıkıyor.
Retinol, gıdalarda bulunmasının yanı sıra ilaç olarak da temin edilebiliyor. Ancak son derece agresif ve diğer maddelerle güçlü etkileşimi olan bu bileşenin, ciltte kullanım amacıyla sadece bakım ürünleri olarak tercih edilmesinde yarar var. Retinol içeren serum ve krem gibi ürünler, cilt tarafından emilme süreci sonrasında tepkimeye girerek retinoik asit formunu alıyor. Bu da üründen beklenen faydanın işlenmeye başlaması anlamına geliyor.
Her yaşlanma karşıtı ürün gibi retinollü ürünlerin de 30’lu yaşlardan sonra kullanımı öneriliyor. Tabii gün içerisinde kullanılacak zaman dilimi de önemli. Retinol içerikli ürünlerin, hücre yenilenmesinin aktif olduğu gece saatlerinde kullanılması daha etkili sonuç veriyor. Bu bileşik, güneşle etkileşime girdiğinden dolayı gündüz kullanıldığında lekelenmeye yol açabiliyor. Ayrıca retinolün, özellikle de AHA ve BHA gibi diğer asit içeriklerinin yer aldığı ürünlerle kullanılmaması gerekiyor.
Retinolün cilde faydaları konusunda güçlü bir içerik olmasının yanında, bir asit olduğu da unutulmamalı. Bu yüzden "Retinol zararlı mı?" sorusu sıkça soruluyor. Cilde birebir zararları olmamakla birlikte bu bileşik, bazı ciltlerde hassasiyet ve ekstra kuruluğa yol açabiliyor. Hatta cildin soyulmasına da neden olabilen bu içeriğin, kuru ve hassas ciltlerde kullanımına dikkat edilmesi gerekiyor. Eğer retinolu yavaş yavaş cildi alıştırarak kullanırsan, cildinin daha iyi tolere ettiğini göreceksin.
Sana önerebileceğimiz en iyi retinol serumlarından biri L’Oréal Paris Revitalift Lazer Saf Retinol Gece Serumu. Formülündeki %0,2 saf retinol ile ciltteki en derin kırışıklıklar dahil olmak üzere tüm kırışıklıklarda etkili olan bu serum, gözle görülür sonuçlar elde etmeni sağlayacak.
Formülde stabilize edilmiş retinol içermesi sayesinde, ilk damlasından son damlasına kadar etkili olan Loreal Retinol Serumunu gece cilt bakım rutinine dahil edebilirsin. Cildini yavaş yavaş, alıştırarak kullanabilir, düzenli olarak kullandığında cildinin çok daha pürüzsüz ve genç göründüğünü görebilirsin. Üstelik derin kırışıklıklar dahil olmak üzere tüm kırışıklık görünümü üzerinde etkili olan bu retinol serumu, cilt dokusunun da düzelmesini sağlıyor. L’Oréal Paris Revitalift Lazer Saf Retinol Gece Serumu hakkında merak ettiğin tüm detayları bu makalemizde inceleyebilirsin.
Hem gündüz hem gece kullanabileceğin diğer bir harika retinol serumu önerimiz ise Kiehl’s Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose Serum. %0.1 saf retinol içeren formülü ile ciltteki kırışıklık, ince çizgi, sıkılık kaybı ve renk eşitsizliği gibi gözle görülür yaşlanma belirtilerini azaltan bu retinol serumu, ayrıca cildi koruma özelliğine de sahip. Formülündeki peptitler ve seramidler cilt bariyerini güçlendirirken, formülü hassas ciltlerin de rahatsızlık hissi yaşamadan rahatlıkla kullanabileceği bir hale getiriyor.
Kiehl's Retinol Serum'u kullananlar ciltlerindeki kırışıklık görünümünün azaldığını, cilterinin daha eşit tonda, sıkı ve pürüzsüz göründüğünü söylüyorlar. Biz de bu serumu 2 ay boyunca düzenli olarak kullandığımızda, özellikle alın ve burun kenarlarındaki kırışıklık görünümünün hafiflediğini gördük. Hızlı emilen ve ağırlık yaratmayan yapısı ile günlük olarak çok rahat bir kullanım sağlayan bu serum, ciltte kızarıklık, kuruluk ve soyulma gibi rahatsızlık hislerini de en aza indiriyor. Gündüzleri SPF 50 güneş kremi ile birlikte kullanıldığında, cilde gerçekten daha genç, yenilenmiş ve pürüzsüz bir etki veriyor. Bu retinol serumunu daha yakından incelemek ve yorumlarımızı okumak istersen, bu makalemize göz atabilirsin.
Önerebileceğimiz ve etkisini gözle gördüğümüz bir diğer retinol serum önerimiz ise Vichy Retinol Serum. Formülünde %0,2 retinol ve %1 probiyotik türevi içeren Vichy Liftactiv Retinol Sprecialist Derin Kırışıklık Karşıtı Serum, derin kırışıklıklar dahil tüm kırışıklıklar üzerinde etkili.
Vichy Retinol Serum'u kullananların %100'ünde* kırışıklık görünümünde azalma gözlemlenmiş. Eğer sen de yaşlanma belirtilerinin görünümünde azalma görmek istiyorsan, bu retinol serumu denemelisin.
*Klinik çalışma, 39 kadın, 12 hafta
Retinol içeren bir cilt bakım ürünü kullanmak istersen, sana gözümüz kapalı SkinCeuticals'ın Retinol 0.3 kremini önerebiliriz. Bu kremin özelliği, retinolu cilde kararlı ve eşit bir şekilde dağılmasını sağlamak. Böylece Retinol 0.3'ü düzenli olarak kullandığında, hücre yenilenmesi ve kolajen üretimini tetiklenerek, ince çizgilerin, kırışıklıkların ve güneş ışınlarına veya yaşlanmaya bağlı cilt lekelerinin azalmasını sağlayabilirsin.
Editörün Notu: Cildinle ilgili aklına takılan birçok soru, öğrenmek istediğin birçok şey mi var? O zaman bu önerimiz tam sana göre: SkinCeuticals'ın ücretsiz olarak sunduğu canlı destek ve dijital cilt danışmanlığı hizmetinden yararlanabilirsin. Buraya tıklayıp ve cildinle ilgili her şeyi sorabilir, öğrenmek istediğin ne varsa öğrenebilirsin!😊
Hassas ciltler için bir retinol kremi arayışındaysan, La Roche Posay'in Redermic R Krem'i önerebiliriz. İnce çizgiler, derin kırışıklıklar, güneşin sebep olduğu erken yaşlanma belirtileri üzerinde etkili olan Redermic R, hassas ciltlerin kullanımı için de uygun. Bu retinol kremin en güzel özelliği, Saf retinol ve Progressive Release retinol (LP) içeren özel yapısı sayesinde günlük optimal dozda retinolü cilde derece derece ulaştırması. Bu sayede, cildin doğru dozu almasını sağlayarak hassasiyet oluşumunun da önüne geçiyor.
Evet, retinol akne tedavisinde aktif olarak kullanılan içeriklerin başında gelir. Retinol sivilce yapar mı? Hayır, yapmaz fakat cildinde retinol sonrası sivilcelenme olursa mutlaka doktoruna danışmalısın.
Retinol, ciltte sebum üretimini dengeleyerek akne ve sivilce oluşumuna engel oluyor. Aşırı sebumu engelleyerek gözeneklerin tıkanmasını önler, cilt yüzeyinin aydınlık görünmesini sağlar. Aşırı yağlanma, parlama ve akne sorunu olanlar retinol serum kullanabilirler.
Retinol hakkında en sık sorulan soruların yanıtlarına bu içeriğimizden ulaşabilirsin!
Bu makaleler de ilgini çekebilir
Soru sormak için üye ol veya giriş yap
Son Aramalarım
Popüler Aramalar
Uygun sonuç bulunamadı!
Lütfen yazım hatalarını kontrol et veya farklı bir arama terimi gir.