Peeling nedir? Ne işe yarar? Evde peeling nasıl yapılır? Bilmen gereken her şeyi bir araya getirdik!
Mükemmel bir cilt görünümü için peeling çok önemli. Ölü cilt hücrelerinden, yağdan, kirden, kalıntılardan kurtularak, cildimiz arınır ve sağlıklı bir ışıltıya sahip olur. Ancak peeling ürünleri hakkında doğru bilinen birçok yanlış var. Bu yanlışların doğrularını hemen öğrenmeye ne dersin?
Peeling, İngilizcede soymak anlamına geliyor. Peeling nedir sorunun yanıtı ise cildin üst katmanındaki ölü derileri arındırmak anlamına geliyor. Genellikle fiziksel ve kimyasal peeling olarak ikiye ayrılıyor. Fiziksel peeling ürünleri pütürlü ve tanecikli bir yapıya sahip ve cildin üst katmanına etki ederken, kimyasal peeling ürünleri ise AHA ve BHA asitleri içeren formülleriyle cildin alt katmanına etki ediyor.
Peeling ne işe yarar diye düşünüyorsan:
Peeling nasıl yapılır? sorusunun yanıtını ise kısaca şu şekilde özetleyebiliriz:
Peeling yaparken cilt tipine göre peeling seçmek son derece önemli. Cildin yapısına ve ihtiyacına göre seçeceğin peeling ile cildine zarar vermeden doğru sonuçlara ulaşabilirsin.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi teknik olarak 2 çeşit peeling bulunuyor: Fiziksel peeling ve kimyasal peeling. Bunun dışında kimyasal peeling kendi içinde hafif, orta ve derin kimyasal peeling olarak çeşitleniyor.
Peeling çeşitlerine genel olarak bir göz atacak olursak:
Peeling yapmadan önce aşağıdaki adımlara dikkat edebilirsin:
Peeling yaptıktan sonra ise aşağıdaki noktalara dikkat etmelisin:
Evde peeling yapmanın birden fazla yolu var. Öncelikle yukarıda da bahsettiğimiz gibi, güzellik marketlerinden cilt tipine uygun satın alacağın tanecikli peelingleri haftada 1-2 kez cilt bkaım rutinine dahil edebilirsin. Makyajını temizledikten sonra veya duşta peelingi yüzüne uygulayabilirsin.
Evde peeling yapmanın diğer bir yolu ise AHA ve BHA içeren serumlar kullanmak. Akneye eğilimli bir cilde sahipsen salisilik asit içeren bir serum kullanabilir, cilt lekeleri ve renk eşitsizliği için de glikolik asit içeren serum ve ampuller kullanabilirsin.
Peeling ne sıklıkta yapılmalı sorusu, tamamen uygulanan peelingin cinsine ve cilt tipine göre değişebiliyor. Eğer kimyasal peeling ise bunu dermatologlar ve uzmanlar ihtiyaca göre belirler. Evde peeling yapıldığında ise haftada en fazla 1-2 kez yapılması öneriliyor.
Doğru ürünlerle, doğru şekilde uygulandığında peeling, cildin pH dengesini bozmak yerine dengede olmasına destek olur. Eğer herhangi bir cilt rahatsızlığın yoksa cildin çok fazla kuruysa ve hassassa, peeling etkili temizleyicileri cildine nazikçe uygulayarak kullanabilirsin. Tabii bu temizleyicinin hassas ve kuru ciltlerin kullanımına uygun olduğundan emin olmalısın.
Kontrollü bir şekilde yapıldığında peeling cilde zarar vermez. Tanecikleri peelingleri çok sık ve bastırarak uygulamak cildi tahriş edebilir, ama nazik şekilde ve haftada 1-2 kez yapıldığında cildin daha sağlıklı ve pürüzsüz olmasını sağlar. Aynı şekilde asitli kimyasal peelingleri gerektiğinden fazla miktarda ve sık uygulamak, birbiriyle uygun olmayan asit içeriklerini bir arada kullanmak da cildi tahriş edebilir. Hangi asitlerin bir arada rahatlıkla kullanılabileceğini öğrenmek için bu makalemize göz atabilirsin.
Evde peeling yapmak için sana çok severek kullandığımız ve etkisine bayıldığımız bir peeling önerimiz var. L'Oréal Paris Şeker Peelingi Işıltı Canlandırıcı, formülündeki 3 doğal şeker ve üzüm çekirdeği yağı ile cildi ölü derilerden arındırırken aynı zamanda ışıltı kazanmasını sağlıyor. Suyla birleşince eriyen, nazik bir forma dönüşen bu yüz peelingi, cildin yumuşacık ve pürüzsüz olmasını sağlıyor.
Eğer cildinde siyah nokta, gözenek ve diğer cilt problemleri varsa, AHA ve BHA içeren peeling etkili bir serum kullanabilirsin. Garnier AHA + BHA Kömür Serum, formülündeki %4 niacinamide, AHA ve BHA asitleri ile ciltte peeling etkisi yaratarak cildin daha mat, pürüzsüz eşit tonda olmasını sağlıyor. Düzenli olarak kullanıldığında ise gözenek ve siyah noktaların azalmasını sağlıyor.
Bu makaleler de ilgini çekebilir
Soru sormak için üye ol veya giriş yap
Son Aramalarım
Popüler Aramalar
Uygun sonuç bulunamadı!
Lütfen yazım hatalarını kontrol et veya farklı bir arama terimi gir.