Kepek Neden Olur? Kepekten Kurtulma Yolları Nelerdir?


Omuzlarımıza pul pul dökülen kepek kadar sinir olduğumuz az şey vardır! Aslında saç derimizdeki hücreler düzenli olarak yenilenir. Bu yenilenme çok hızlı olduğunda da kepek oluşmaya başlar. Ancak bu hızı tetikleyen bazı etkenler var. Bu etkenleri ve kepekten kurtulma yollarını yazımızın devamında bulabilirsin. 

Kepek neden olur?

Kepek neden olur?

Saçta kepek oluşmasının birçok nedeni vardır. Tüm nedenleri aşağıda listeledik:

1.Seboreik dermatik

Kepek, saç derisinde biriken cilt hücreleridir. Seboreik dermatiti olan kişilerde kepek görülme olasılığı çok daha yüksektir. Seboreik dermatit, kulak arkası, göğüs kemiği, kaşlar ve burnun yanları dahil olmak üzere derinin birçok bölgesini etkiler. Ciltte kızarıklıklar, yağlı ve yapışkan pullanmalar görülür. Aynı şekilde saç derisinde de bu pullanmalar belirebilir. Saç derisinin tahriş olmasına ve fazladan cilt hücreleri üretmesine neden olur. Bu fazla cilt hücreleri zamanla dökülür ve kepek oluşur.

2.Saçı yeterince taramamak

Saçı düzenli olarak fırçalamak ya da taramak kepek riskinin azalmasına destek olur. Saçlar tarandığı zaman saç derisindeki doğal yağlar saç tellerine dağılır. Böylece saç derisinde fazla yağ birikmemiş olur.

Kepek neden olur?

3. Hava şartları

Kepek, kış aylarında daha da fazla artmaya meyillidir. Saç derisi soğuk havalarda kurumaya başladığı için pullanmalar artar. Bu da kepek sorununa neden olur.

4.Kuru cilt

Kuru cilde sahip olanlarda kepek sorunu görülme olasılığı daha fazladır. Saç derisi de cildin geri kalanı gibi kurur ve bu kuruma sonunda pullanmalar, yani kepek başlayabilir. Hatta saç derisi kuruyunca gerilebilir böylece kaşıntı da başlar.

5.Saç bakım ürünleri

Yanlış şampuan seçimiyle beraber saç derisinde kızarıklık, kaşıntı, kepek başlayabilir. Aynı zamanda saçı yanlış şampuanlarla sık ve aşırı yıkamak da saç derisinin tahriş olmasına neden olabilir.

6.Deri rahatsızlıkları

Egzama, sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarına sahip olanlar da kepek sorunu yaşamaya meyillidirler. Bu tip hassas ciltlere özel bakımlar yapmak için mutlaka dermatolog yardımı alman gerekir.

Kepek neden olur?

7.Çeşitli hastalıklar

Parkinson gibi sinir sistemiyle ilgili hastalıklar ve bağışıklık sistemiyle ilgili rahatsızlıklar da kepek oluşumuna neden olabilir.

8.Beslenme

Demir, B vitamini gibi vitaminleri içeren besinleri tüketmemek de kepek oluşumuna davetiye çıkartabilir.

9.Stres

Çeşitli cilt hastalıklarının nedenleri arasında stres üst sıralardaki yerini alıyor. Stresli olduğumuzda cildimiz de bu durumdan etkileniyor ve çeşitli reaksiyonlar göstermeye başlıyor. Aynı şekilde kepek sorunu da stres kaynaklı olabiliyor.

10.Yaş

Orta yaşa ulaşan kişilerde kepek görülme olasılığı daha fazladır. Özellikle orta yaşlardaki erkeklerde kepek görülme olasılığı kadınlardan daha fazladır.

Kepek Nasıl Geçer?

Kepek Nasıl Geçer?

Peki kalmak için bu kadar nedeni varken kepek nasıl gider? :) Tabii ki her şeyden önce dermatoloğa danışarak saç derinin ihtiyaçlarını öğrenmen gerekir. Ardından saçlarının ihtiyacını belirledikten sonra uzmanın önerdiği tedaviyi uygulamaya başlamalısın.

Bizim sana özel önerilerimizi de aşağıda bulabilirsin.

1. Beslenme düzenini değiştir

Yetersiz ve dengesiz beslenme kepeğe neden olabilir. Yüksek karbonhidratlı yiyecekler, şekerli yiyecekler kepeği şiddetlendirebilir. Bu nedenle, eğer kepeğe yatkınsan karbonhidrat ve şekeri bırakmayı denemen gerekebilir.

2. Saçlarını düzenli yıka

Saç derisinde bulunan doğal yağlar, saçların için de saç derin için de faydalıdır. Ancak bu yağ saç derisinde gereğinden uzun süre bulunursa kepek oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle saçlarını arındırmak, kepek oluşumuna engel olmak için saçlarını düzenli olarak, haftada 3-4 kez yıkamanı öneririz.

Kepek Nasıl Geçer?

3. Saç derine peeling uygulamayı dene

Nasıl yüzümüzü arındırmak için peeling etkili temizleyicileri uygulayabiliyorsak, saç derimiz için de aynı işlemi yapabiliriz. Saç derinin üst katmanını nazikçe soyan ürünlerle saç derinde bulunan tüm kalıntılardan, kepekten, ölü deriden arınabilirsin.

Saç derisine peeling söz konusu olduğunda bizim önerilerimizden biri, yağlı, yapışkan ve inatçı kepek karşıtı Vichy Dercos Micro Peel Şampuan. Kepek, seboreik dermatit gibi saç derisi rahatsızlıklarında etkili olan bu şampuan saç derisinin yağlı kepekten arınmasına destek oluyor.

4. Sıcaktan uzak dur

Aşırı sıcak suyla saç yıkamaktan, yüksek derecelerde saç şekillendirmekten olabildiğince kaçınmalısın. Sıcaklık, saç derinin kurumasına, tahriş olmasına böylece kepeğin daha da artmasına neden olabilir.

5. Özel Bir Şampuan Kullan

Selenyum Disülfür maddesini duymuş muydun? Kepeğin azalmasına destek olan bu içerik, Vichy Dercos Kepek Karşıtı Bakım Şampuanı’nda bulunuyor. Hem yağlı hem de kuru saç derisine özel 2 farklı çeşidi bulunan bu şampuan, kepekle beraber gelen kaşıntı hissini azaltmaya yardımcı olur. Gözle görünür kepeği 100%'e kadar gidermeye yardımcı oluyor ve 6 haftaya kadar yeni kepek oluşumunu azaltmaya yardımcı oluyor.

6. Kaşıma

Omuzlarına dökülen beyaz tozlar dışında kepeğin en zorlayıcı etkilerinden biri kaşınma. Saç derini kaşıdıkça bazen daha fazla şiddetlenebilir, artabilir. Bu nedenle saç derini kesinlikle kaşımamalı, tahriş olmasına engel olmalısın.

Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha kişisel bir deneyim ister misin?

Lancome.com.tr’de %25 İndirim Fırsatı

Tüm ürünlerde geçerli %25 indirimi kaçırma!

Kodu Kopyala