Hamilelik belirtileri ile birlikte cildinde de birtakım değişiklikler oluyor. Hamilelikte cilt bakımı da bu durumda en çok merak edilen konu başlıkları arasında yer alıyor. Gebelik sürecinde, cildinde hormon artışına bağlı olarak cilt tipinden bağımsız değişimlerin meydana gelmesi muhtemel. Bu nedenle her zamanki cilt bakım rutinini gözden geçirmen ve ek olarak hamilelikte cilt problemlerine yönelik bakım ürünlerine öncelik vermen gerekebilir. Öyleyse seni bekleyen cilt değişimlerinin neler olacağına göz atmaya hazır mısın?
Genellikle yanaklar, burun, çene, alın ve üst dudakta meydana gelen hamilelik cilt lekeleri, gebelik maskesi adını alıyor. “Melasma” ya da “kloazma” da denilen bu pigment artışı, genellikle doğumdan sonra kayboluyor. Ancak dikkat edilmediğinde kalıcı hale gelebiliyor.
Ne Yapmalı?
Açık havaya çıkıldığında hava bulutlu olsa dahi en az 20 faktör korumalı bir güneş kremi kullanmalısın. Böylece cildini güneşin zararlı ışınlarından koruyarak hamilelikte cilt lekesinin artışını önleyebilirsin.
Güneş kaynaklı cilt lekelerinin önüne geçmek için yaz-kış güneş kremi kullanmanın önemi büyük. Bizim favorimiz olan La Roche Posay Anthelios Invisible Fluid SPF 50+, yüksek UVA ve UVB koruması ile cildi UV ışınlarının zararlarından çok iyi bir şekilde koruyor. İncecik, su gibi yapısıyla çok kolay uygunalıyor ve yağlı-yapışkan bir his bırakmıyor.
Ürünü burada inceleyebilirsin
Gebeliğin özellikle de sekizinci haftasıyla birlikte hormon artışından dolayı ciltteki yağ oranı yükseliyor. Bu da hamilelikte sivilcelerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Sivilce izlerinin oluşmaması için cildin temiz tutulması ve sivilcelere dokunulmaması gerekiyor.
Ne Yapmalı?
Cildi temiz tutmak için sebum dengeleyici ve doğal içeriklere sahip hassas temizleyicilerin kullanılması büyük önem taşıyor. Sivilcelenmenin yanı sıra ciltte kuruluk da görülebileceğinden hafif yapılı nemlendiriciler kullanılmalı. Sivilce ilacı kullanımında ise izotretinoin içeren ürünlerden kesinlikle uzak durulması gerekiyor.
Hamilelik döneminde vücudun genişlemesiyle birlikte karın bölgesi başta olmak üzere göğüs, kalça ve bacak bölgelerinde hamilelik çatlakları oluşma ihtimali oldukça büyük. Ayrıca çatlamakta olan bölgelere kaşıntı da eşlik edebiliyor.
Ne Yapmalı?
Bu dönemde cildin elastikiyetini korumak adına su tüketimi çok önemli olmakla birlikte, nemlendirici ve doğal içerikli bakım yağlarının düzenli olarak kullanılması gerekiyor. Özellikle hamilelik çatlak kremlerinin kullanımı, bu konuda büyük fayda sağlıyor.
Kuru ve çok kuru ciltleri nemlendirmek, zayıflayan cilt bariyerinin onarılmasına yarımdcı olmak için bizim en severek kullandığımız nemlendirici krem, CeraVe Nemlendirici Krem. Aile boyu herkesin rahatlıkla kullanabileceği bu krem, formülündeki 3 temel seramid ve hyaluronik asit sayesinde cildi nemlendirmeye, nemini kaybetmesine engel olmaya ve bariyerinin güçlenmesine yardımcı oluyor.
Ürünü burada inceleyebilirsin
Hormonal değişimlerden dolayı hamilelik döneminde cilt yağlanabileceği gibi kuruluk da ortaya çıkabiliyor. Özellikle hamilelik öncesi kronik kuru cilt sorunu olan anne adayları, bu dönemde ciltte kurumaya bağlı pullanma ve kaşıntı sorunlarıyla karşılaşabiliyor.
Ne Yapmalı?
Hamilelikte kuru cilt sorununu önlemek adına, zeytinyağı gibi omega 3 yönünden zengin doğal içeriklere sahip nemlendiricilerin kullanımı etkili oluyor. Ayrıca bitkisel kaynaklı gliserin içeren nemlendirici ve temizleme ürünlerinin kullanımı da bu konuda çözüm sunuyor.
Hamilelikte kaşıntının, yukarıda da bahsettiğimiz üzere birden fazla nedeni olabilir. Ancak kaşıntının; hormon artışına dayalı çatlaklar (özellikle abdomen bölgesi), kuruluk ve kızarıklık dışında sebepleri de olabiliyor. Bu durumda kaşıntı; sıcaklık artışına bağlı döküntü, isilik veya alerjiden kaynaklanabiliyor.
Ne yapmalı?
Ciltteki fiziksel değişikliklere bağlı kaşıntılara, nemlendirici ve yatıştırıcı kremler/yağlar çözüm sunuyor. Ancak kaşıntılar ağrı, iltihap ve şişkinliklerle birlikte görülüyorsa; mutlaka doktor kontrolünde bir ilaç veya merhem kullanılması gerekiyor.
Tırnaklarda incelme (kırılmaların önüne geçmek için cila yerine tırnak bakım yağları ve kremleri tercih edilmelidir.)
Saç dökülmesi (Hormonal değişimlerden kaynaklanmakta olup geçicidir.)
Hamilelik kızarıklığı (Vücutta artan kan oranı, ciltte sıcak renkli ve hoş bir yansımaya neden olur.)
Linea nigra (Göbek deliği ile kasık arasında beliren siyah çizgidir ve doğum sonrası kaybolur.)
Ben oluşumu (Artan hormon düzeyi ve melanine bağlı olarak ortaya çıkar.)
Göğüs, koltukaltı ve genital bölgede koyu renk tonu (Özellikle gebeliğin dördüncü ayından sonra belirginleşip doğum sonrasında hafifler ve yok olur.)
Örümcek tipi damarlanma (Genellikle yüzde ve boyunda ortaya çıkan bu görünüm, doğum sonrası kısa sürede kaybolur.)
Bu makaleler de ilgini çekebilir
Soru sormak için üye ol veya giriş yap
Son Aramalarım
Popüler Aramalar
Uygun sonuç bulunamadı!
Lütfen yazım hatalarını kontrol et veya farklı bir arama terimi gir.