Güneşin Cilt Yaşlanması Üzerindeki Etkileri Nelerdir?


Artık hepimiz güneşin cilt üzerindeki etkisinin farkındayız. Fakat güneşin kırışıklıklara nasıl sebep olduğunu ya da masum bir bronzlaşma seansının lekelere nasıl davetiye çıkardığını çoğumuz bilmiyoruz. Bu nedenle biz de güneş ışınları ve cilt yaşlanması arasındaki bağlantıyı keşfetmeye karar verdik.  Bizimle beraber keşfetmeye ne dersin?

Cilt yaşlanmasının bir numaralı sebebi: UV

Cilt yaşlanmasının bir numaralı sebebi: UV

Güneşin ultraviyole ışınları (UV), dış faktörlere bağlı cilt yaşlanmasının en büyük nedenlerindendir. UV bunu, cildin bazal katmanındaki keratinositleri (derinin üst katmanında bulunan hücreler) hedef alarak yapar. Aslında, UV hasarı yaşlanma belirtilerinin% 80'ine neden olur.

Güneş cildi nasıl yaşlandırır?

Güneş cildi nasıl yaşlandırır?

Anlaşılması gereken ilk şey, güneşin bütün bir enerji spektrumunu yaymasıdır. Bu konuda da genellikle iki ana konuya odaklanıyoruz, UVA ve UVB ışınları. Her iki UV radyasyon türü de cilde zarar verir, ancak bunu farklı şekillerde yaparlar. Yani güneş cildi nasıl yaşlandırır sorusunun cevabı aslında UVA ve UVB ışınlarıdır.

UVA ve UVB ışınları nedir?

UVB ışığı uzun dalga boyu olarak da bilinir ve cildimize ulaşan UV ışığının yaklaşık % 95'ini oluşturur. Daha az yoğun olmalarına rağmen UVA ışınları, güneşi hissedebilmeniz veya görebilmenizden bağımsız olarak 30-50 kat daha yaygındır.

Bulutlu havada bile güneş kremi kullanmak gerektiğini hep hatırlatmamızın nedeni de aslında UVA ışınlarıdır. UVA, hava güneşsiz, bulutlu olduğunda bile cildimize etki eder. Aynı zamanda evde ya da ofiste bile olsan, camdan yansıyan güneş ışığında bile bulunur. Yani güneş ışınlarına karşı her zaman, her yerde önlem almamız şart.

UVA hasarı biz hissetmeden gerçekleşebilir. Cildi ısıtan UVB'den farklı olarak, UVA cildin yapısına saldırır, daha derinlere nüfuz eder ve bir takım zararlı reaksiyonlara neden olur. Bunlar, kolajeni çapraz bağlamaktan serbest radikalleri serbest bırakmaya kadar değişebilir.

UVB, radyasyon spektrumunun en bilinenleridir, dolayısıyla etkisi hakkında birçok bilgi vardır. "Yanma" ışını olarak bilinen UVB ışınları daha kısa ve daha yoğundur, cildin yanmasına ve kırmızıya dönmesine neden olur. UVB, inflamatuar bir tepkiye neden olur; bu da cildimizdeki ısıyı sıklıkla hissedebildiğimiz anlamına gelir. Bu, tüm yıl boyunca, özellikle de yüksek irtifalarda veya ışınların% 80'ini yansıtıcı yüzeylerden oluşabilir.

Serbest radikallerin cilt yaşlanmasına etkisi

Serbest radikallerin cilt yaşlanmasına etkisi

Güneş ışığı havadaki oksijenle reaksiyona girdiğinde serbest radikaller oluşur. Elektronlardan biri doğal yörüngesinden çıkar ve oksijen partikülünü “dengesiz” hale getirir. Böylece serbest bir radikal oluşturur. Bu parçacıklar ciltle temas ettiğinde ise hücrelere zarar verirler ve cildimize en büyük kötülüğü yaparlar; cildin temel DNA'sına zarar verirler. Bu, oksidatif stres olarak bilinen bir işleme neden olabilir.

Vücut ve cilt her zaman serbest radikallere maruz kalır, fakat yaşlandıkça, cildi tamir etme ve koruma kabiliyetimiz azalır. Hücrelerde ve DNA'da aşırı hasar, çok çeşitli etkilere neden olabilir. Bu serbest radikaller cilde girdikten sonra, küçük bir değişimin bile cildiniz üzerinde önemli bir etkiye neden olabileceği kelebek etkisine sahip proteinleri dengesizleştirerek daha da reaksiyona girerler.

Cildiniz ne kadar genç, daha iyi durumda ve daha iyi donanıma sahipse, bu yüksek enerjili parçacığı içermesi ve etkiyi azaltması o kadar iyidir.

Güneş ışınlarına bağlı cilt yaşlanmasının dört temel belirtisi:

Güneş ışınlarına bağlı cilt yaşlanması

Güneş etkisine bağlı erken yaşlanma belirtileri bu dört ana noktaya ayrılabilir:

1.Kırışıklıklar: Ya kaz ayağı gibi ifade çizgileri ya kırışıklıklar ya da doku sarkması ile ortaya çıkarlar.

2.Deri sarkması: Şekil kaybı ile görülebilen cilt dokusunun gevşemesidir.

3.Düzensiz cilt dokusu: Yanaktaki gözeneklerin daha görünür olması, kızarıklık gibi etkenler.

4.Cilt lekeleri: Ciltteki pigmentasyon bozuklukları. Cildin bazı noktalarında oluşan lekeler.

Yüzdeki güneş hasarı nasıl önlenir?

Yüzdeki güneş hasarı

Güneş ışınlarına karşı yüzümüzü korumak için yaz-kış demeden önlem almamız gerekiyor. Bunu da sadece güneş koruyucu kremler kullanarak yapabilirsin. Her gün nemlendirici krem sürdüğünü biliyoruz. İşte bu kreminin güneş koruyucu özelliği de varsa kolayca cildini koruma altına almış olursun.

Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha kişisel bir deneyim ister misin?

Lancome.com.tr’de %25 İndirim Fırsatı

Tüm ürünlerde geçerli %25 indirimi kaçırma!

Kodu Kopyala