Güneş Kremlerinin Son Kullanma Tarihi Var Mıdır?


Hadi gel, güneş kremi açıldıktan sonra ne kadar kullanılır ve güneş kreminin son kullanma tarihi geçerse ne olur gibi tüm sorularının yanıtı burada!  

UV korumasının önemini pek çok kişi gibi sende mi hala yazdan yaza hatırlıyorsun? Burada olduğuna göre sanıyoruz ki öyle. Peki ya o zaman, geçen yazdan kalan güneş kremini rahatlıkla kullanır mısın? Kapağını açıp kokladığını, elinin üzerinde test ettiğini ve rengini kontrol ettiğini tahmin edebiliyoruz. Aklındaki soruyu okuyalım: “Güneş kremlerinin son kullanma tarihi var mıdır?”

Bize en çok sorulan sorulardan biri: Geçen yıldan kalan güneş kremi kullanılır mı? Maalesef güneş kremleri yazdan yaza kullanılan cilt bakım ürünleri olduğu için her yaz başında bu gerginliği yaşayabiliyoruz. Güneş kremiyle ilgili merak ettiğin son kullanma tarihi konusunu açıyoruz. Artık güneş kremlerini daha etkili kullanmaya başlayacaksın.

Güneş Kremlerinin Son Kullanma Tarihi Ne Zaman Olur?

Güneş kremlerinin son kullanma tarihi ne zaman olur?

Güneş kremlerinin raf ömrü 3 sene. Bu süre, güneş kremi kaç senede bozulur sorusunun genel yanıtı olmakla birlikte kullanıma bağlı olarak daha kısalabiliyor. Ayrıca açılan güneş kremleri bozulur mu diye de merak ediyorsan bunun da elbette kaçınılmaz bir durum olduğunu söylemeliyiz. Güneş kremlerinin kapağını açtıktan sonra 3 sene içinde güneş kremini bitirmeni tavsiye ederiz. Peki, sence tarihi geçmiş güneş kremi kullanılırsa ne olur? Yanıtı şu: 3 seneden fazla kullanılan güneş kremleri artık etki göstermez ve seni güneşten korumazlar. 

3 yıllık güneş kremi kullanılır mı? Güneş kremlerini 3 yıldan fazla kullanmamalısın. Güneş kreminin SPF koruması ve aktif içerikler, 3 senede etkisini yitiriyor. Yani 3 senelik güneş kremi artık seni UV ışınlarından korumaz. Özetle evet, güneş kreminin son kullanma tarihi geçerse artık onu kullanmanın bir anlamı kalmıyor. 

Güneş Kreminin Son Kullanma Tarihi Nerede Yazar?

Güneş kremlerinin son kullanma tarihi ambalajının üzerinde yer alıyor. Bu bilgiyi son kullanma tarihi (S.K.T.) ifadesiyle belirtilmiş şekilde görebilirsin. Kimi zaman da güneş kreminin kullanım süresini bir kavanoz sembolünün içerisinde belirtilmiş olarak görebilirsin. Örneğin; kavanoz içerisindeki “6M” ifadesi o ürünün kullanım ömrünün altı ay olduğunu gösteriyor.

Güneş Kremi Neden Bozulur?

Güneş kremi neden bozulur?

Güneş kremi aşırı sıcak veya nemli ortamlarda kaldığında bozulabilir. Yazın havuz veya deniz kenarında güneş altında güneş kremini bıraktığında kremin kıvamının değiştiğini fark edebilirsin. Aşırı sıcak bir ortamda kalan güneş kremi tanecikli bir yapıya dönüşür, rengi değişir, kokusunda farklılaşma ve topaklanma olabilir. Bozulan güneş kremleri maalesef işe yaramaz ve seni güneşten korumaz. Bu durum hem kimyasal hem de mineral filtreli güneş kremleri için geçerlidir.

Güneş kreminin son kullanma tarihinden önce bozulmasına neden olan bir diğer unsur ise bakteriler. Kirli elinle güneş kremini almak, kremi sürekli çantada bırakmak veya güneş kreminin kuma bulaşması ya da içine su girmesi bakteri kapmasına neden olabiliyor. Bakterilerle temas eden güneş kremi ciltte sivilcelerin oluşmasına yol açabiliyor!

Editörün Önerisi: Cildini güneşten korumak ve güneş hasarına engel olmak için La Roche Posay Anthelios Invisible Fluid SPF50+/UVA-PF 46 güneş kremi kullanmanı tavsiye ederiz. UVA, UVB, Infrared- A ışınları ve kirlilik kaynaklı hasara karşı cildi koruyan bu güneş kremini yaz kış kullanabilirsin. Kuma, suya ve terlemeye dayanıklı bu güneş kremi sayesinde cildin yıl boyu daha pürüzsüz görünür.

Neden Son Kullanma Tarihi Geçmiş Güneş Kremi Kullanmamalısın?

Neden son kullanma tarihi geçmiş güneş kremi kullanmamalısın?

Güneş kremlerinin son kullanma tarihi geçtiğinde oksitlenerek bozuluyorlar. Güneş koruyucuların içeriğindeki oksibenzon, avobenzon ve homosalat gibi bileşenler, özellikle kimyasal filtreli güneş kremlerinde oksitlenerek etkisini kaybediyor. Kısaca güneş kremi artık cildini güneşten korumuyor. Mineral filtreli güneş kremleri, son kullanma tarihi geçtiğinde oksitlenme yapmazlar fakat onlar da kimyasal filtreliler gibi cildini güneş ışınlarından korumazlar.

“Peki ama bozuk güneş kremi nasıl anlaşılır, ya bozulduğunu fark etmezsem?” diye endişe duyuyorsan haklısın. Kimi zaman güneş kremin bozulsa bile yapısında hiçbir değişiklik olmayabilir. Bu nedenle tarihi geçmiş güneş kremlerini kullanmamalısın. Çoğu zaman bozulan güneş kremleri cildinde ağırlık oluşturabilir ve kötü kokusuyla seni rahatsız edebilir. Yani kullanmadan önce yapısını kontrol ederek güneş kreminin bozulup bozulmadığını anlayabilirsin.

Editörün Önerisi: Cildini güneşten korumak ve suya dayanıklı formülüyle rahat bir yaz tatili geçirmek istiyorsan yanına Garnier Ambre Solaire Güneş Koruyucu Sprey F50+ almalısın. Sprey başlıklı uygulaması sayesinde kolay yayılan bu ürün, güneşe karşı hassas ciltlerde bile nazik bir koruma sağlıyor. Ciltte yapışkan bir his bırakmıyor ve yüzü yağlandırmıyor.

Güneş Kreminin Bozulduğunu Nasıl Anlarım?

Güneş kreminin bozulduğunu nasıl anlarım?

Güneş kreminin son kullanma tarihini takip etmek için mutlaka satın alırken tarihine bak. Güneş kremlerinin son kullanma tarihi nerede yazar bilmiyorsan bu bilginin çoğunlukla ambalajın arkasında yer aldığını söyleyebiliriz. Eğer tarih yazmıyorsa, ürünü aldığın tarihi paketin üzerine yaz ve 3 sene içinde güneş kremini bitir. Unutma, güneş kremini bol bol sürmen gerekiyor. Yüzüne her bir sefer için bir shot bardağı kadar güneş kremi uygulaması tavsiye ediliyor. Yani üç sene içinde güneş kremini rahatlıkla bitirebilirsin. 

Güneş kremin eğer renk değiştirdiyse, kötü kokuyorsa ve daha tanecikli bir yapıdaysa bu bozuldu anlamına gelir. Güneş kremi artık eski formunda değil, ağdalı veya tam tersi sulu bir formdaysa son kullanma tarihinin geçtiğini anlayabilirsin.

Bonus: Güneş Kremini Nasıl Seçmelisin?

Güneş Kremini Nasıl Seçmelisin?

Güneş kremi seçimi yaparken raf ömrü ve son kullanma tarihi gibi bilgileri kontrol etmelisin. Tabii öncelikle içeriğine ve cilt tipine uygunluğuna odaklanmalısın. İşte, bizim favorimiz olan bazı güneş kremi önerileri:

1. Normal Ciltler için Güneş Kremi: La Roche Posay Anthelios UVmune 400 Fluid Yüz Güneş Kremi

Eğer cildinde endişe duyduğun herhangi bir problem yoksa UV ışınlarından korunmak için tüm cilt tiplerine uygun yüksek korumalı bir güneş kremi kullanabilirsin. Ailede herkesin kullanabileceği SPF 50+ yüksek korumalı bir güneş kremi arıyorsan La Roche Posay Anthelios UVmune 400 Fluid Yüz Güneş Kremi’ni tercih edebilirsin.

2. Koyu Leke Karşıtı Güneş Kremi: La Roche Posay Anthelios Pigment Correct Güneş Kremi

Güneş kremi seçiminde cildindeki diğer problemleri de göz önünde bulundurmalısın. Örneğin; eğer cildinde leke görünümleri varsa La Roche Posay Anthelios Pigment Correct Güneş Kremi’ni tercih ederek hem cildini güneşe karşı koruyabilir hem de cildinin daha eşit tonlu bir görünüme kavuşmasını sağlayabilirsin.

3. Leke ve Kırışıklık Karşıtı Güneş Kremi: La Roche Posay Anthelios Age Correct SPF50 Güneş Kremi

Cildini güneşten korurken yaşlanma belirtilerinin görünümünü azaltmaya ne dersin? La Roche Posay Anthelios Age Correct SPF50 Güneş Kremi ile bu çok kolay. SPF 50+ güneş koruması içeren La Roche Posay güneş kremi, kırışıklık ve koyu leke görünümünü azaltmaya da yardımcı oluyor. Görünür ışığın neden olduğu hiperpigmentasyona karşı koruma vadeden bu güneş kremi bakım rutininin yaz-kış vazgeçilmez parçası olmaya aday!

Güneş kremi açıldıktan sonra ne kadar kullanılır, ne zaman bozulur, bozulduğu nasıl anlaşılır artık tüm detayları biliyorsun. Cilt tipine uygun güneş kremini nasıl seçeceğinden hala emin değilsen “En İyi Güneş Kremlerini Sıralıyoruz” içeriğimize göz atabilirsin.

Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha kişisel bir deneyim ister misin?

Lancome.com.tr’de %25 İndirim Fırsatı

Tüm ürünlerde geçerli %25 indirimi kaçırma!

Kodu Kopyala