Egzamayı Önlemenin 10 Yolu


Birçok kişi egzama sorunundan muzdarip… Ciltte kızarıklık, kaşıntı, kuruluk ve iltihaplanmaya neden olabilen egzama, özellikle atak durumlarında daha da şiddetlenebiliyor. Biz de hem egzamaya hem de bu ataklara engel olmak için atılabilecek adımları araştırdık. Bu adımları hemen öğrenmeye var mısın?

1.Düzenli olarak dermatoloğa görünmeli

Düzenli olarak dermatoloğa görünmeli

İlk ve de en önemli adım, tabii ki dermatoloğa görünmektir. Egzama gibi bir cilt sorunun olduğunu düşünüyorsan ya da egzama teşhisi konulduysa mutlaka düzenli olarak dermatoloğunla görüşmen gerekir. Onun önerileri doğrultusunda hareket etmeli, egzamanı tetikleyen her durumla ilgili dermatoloğunu haberdar etmelisin.

2.Tüketilen gıdalara dikkat etmeli

Tüketilen gıdalara dikkat etmeli

Bazı gıdalar egzamayı kötüleştirebilir. Şeker, karbonhidrat, glüten, kırmızı et, süt ürünleri gibi gıdaları ve bileşenleri tükettikten sonra egzama atakları başlayabilir. Benzer şekilde, alerjin olan yiyecekleri yemek de egzama semptomlarını daha da kötüleştirebilir.

Bir gıdaya karşı alerjin varsa, belirtilerini şiddetlendirebilecek gıdaları beslenme düzenine almamalısın. Ayrıca belirli bir yiyeceğe alerjin olabileceğini düşünüyorsan, bunu mutlaka doktoruna da danışmalısın.

3. Sıcaklık değişimlerine maruz kalmamak

Sıcaklık değişimlerine maruz kalmamak

Aşırı soğuk veya aşırı sıcaklıklar bazı insanlarda egzama ataklarına neden olabilir. Soğuk havalarda, çok fazla kuru hava ciltteki doğal nemin de kurumasına neden olur. Kuruluk da genellikle kaşıntıya yol açabilir, bu da kaşıntıya ve iltihaplanmaya yol açabilir.

Öte yandan, sıcak hava da egzamayı tahriş edebilir. Yoğun şekilde terleme kaşıntılı cilde yol açabilir. Terlemeyi sınırlamak için olabildiğince serin kalmaya özen göstermeli, aşırı ısınmayı önlemek için bol miktarda sıvı içmeli, gölgeli alanlarda durulmalıdır. 

Hava, sıcaklık değişimlerinden cildini korumak için ise günde en az iki kez, cildinin ihtiyacına uygun, dermatoloğunun önerdiği bir nemlendiriciyi uygulayabilirsin.

4. Yıkama ve banyo sonrası cildi nemlendirmek

Yıkama ve banyo sonrası cildi nemlendirmek

Suya uzun süre maruz kalmak ise başka bir egzama tetikleyicisidir. Su, cildin kurumasına neden olabilir ve bu da kaşıntıya neden olabilir. Bu nedenle banyo veya yüzme sonrasında cildine mutlaka uygun, dermatoloğunun önerdiği bir nemlendirici sürmeli ve cildinin sudan dolayı kurumasını önlemek için banyo süreni azaltabilirsin.

5. Stres ve kaygıyı azaltmak

Stres ve kaygıyı azaltmak

Duygusal stres egzamaya neden olmaz, ancak semptomları provoke edebilir. Vücut, stres altındayken kortizol adı verilen bir hormon salgılar. Kronik ve devam eden stresle uğraşırken olduğu gibi büyük dozlarda kortizol, vücuttaki iltihabı arttırır. Bu durum da egzama ataklarına neden olabilir.

Nefes egzersizleri, yoga, meditasyon, bol bol dinlenme ve düzenli egzersiz stresli durumlarla başa çıkmanın anahtarlarıdır. Stresi azaltma yeteneği egzamayı kontrol altında tutmaya destek olabilir. Kaygıyı veya stresi kendi başına kontrol etmekte zorluk çekiyorsan, tedaviler veya terapiler hakkında mutlaka doktorunla konuşmanı öneririz.

6. Deterjan kullanımına dikkat etmek

Deterjan kullanımına dikkat etmek

Çamaşır deterjanları hassas cilde sahip kişilerde sorunlara yol açabiliyor. Birçok deterjan, cildi tahriş eden, kuruluğa, kaşıntıya ve kızarıklığa neden olan kimyasallar ve kokular içeriyor. Egzaman, özellikle çamaşır yıkanılan günlerden sonra kötüleşiyorsa, hassas ciltler için güvenli olan, dermatoloğa da danışarak, zararlı içeriklere sahip olmayan, kokusuz bir deterjana geçiş yapılabilir.

7. Parfümlü ürünleri tercih etmemek

Parfümlü ürünleri tercih etmemek

Çamaşır deterjanlarına benzer şekilde, vücuda uygulanılan parfümlü ürünler de egzamayı kötüleştirebilir. Parfümlü sabunlar, losyonlar, parfümler, duş jelleri ve diğer kişisel bakım ürünleri cildi tahriş edebilir ve egzamayı tetikleyebilir. Bu nedenle, hipoalerjenik, kokusuz vücut ürünleri kullanmaya özen gösterebilirsin.

8. Kullanılan kumaşlara dikkat etmek

Kullanılan kumaşlara dikkat etmek

Bazen egzama ataklarına neden olan deterjan veya kokulu ürün değil, giyilen kumaşlar da olabiliyor. Kaşıntı ve kızarıklığı tetikleyebilen polyester veya yün gibi kumaşlara karşı duyarlı olabilirsin. Durumu kötüleştiren giysiler giymekten kaçınmalı veya giymek zorundaysan da cildini korumak için giysinin altına fazladan bir tabaka giymelisin.

9. Havadaki alerjenler karşısında dikkatli olunmalı

Havadaki alerjenler karşısında dikkatli olunmalı

Toz akarları, polenler, evcil hayvan tüyleri, küf gibi havadaki alerjenler de egzama tetikleyicileri olabilir. Evini alerjensiz tutmak için, düzenli olarak toz ve elektrik süpürgesi ile temizlemeli, yatak çarşaflarını haftada en az 1 kere değiştirmelisin. Ayrıca halının yerini parke zeminler ile değiştirmeyi de deneyebilirsin.

10.Yoğun egzersizlere dikkat edilmeli

Yoğun egzersizlere dikkat edilmeli

Yoğun egzersizler yaparken çok fazla efor sarf edildiğinden, terleme artabilir. Özellikle sıcak ve nemli bir ortamda egzersiz yapılıyorsa, aşırı terleme egzamayı tetikleyebilir. Bu nedenle egzersiz yaparken bulunduğun ortamın mutlaka sıcak olmamasına dikkat etmelisin. Yaz aylarında ise sabah çok erken saatte sıcaklık daha düşük olduğundan, bu saatlerde egzersiz yapmanı öneririz.

Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha kişisel bir deneyim ister misin?

Lancome.com.tr’de %25 İndirim Fırsatı

Tüm ürünlerde geçerli %25 indirimi kaçırma!

Kodu Kopyala