Dr. Ali Şahan ile Estetik Uygulamalar ve Yüz Gençleştirme Hakkında Tüm Merak Edilenler!


Estetik ve yüz gençleştirme uygulamaları günden güne ilerliyor. Biz de estetik yaptırmak isteyen ve daha genç görünmek isteyen okuyucularımız için en çok merak edilenleri, estetik dünyasının duayenlerinden olan Dr. Ali Şahan ile konuştuk! En son estetik trendlerini ve en etkili yüz gençleştirme uygulamalarını bu işin uzmanından öğrendik. Estetik işlemler ve cilt gençleştirme uygulamaları hakkındaki bu keyifli sohbetimizi merak edenleri yazımızın devamına alalım.

Sizin en etkili ve kalıcı bulduğunuz, hastalarınıza da sıklıkla önerdiğiniz bir yüz gençleştirme uygulaması var mı?

En etkili ve kalıcı yüz gençleştirme estetiği hangisi?

Bu sorunun iki cevabı var. En etkili ve yüzde doğal bir değişim yakalayan estetik uygulama Botulinum toksini yani botoks. Çünkü botoks yüze enerji ve dinamiklik kazandırıp, içten gelen bir ışıldamayla cildi daha genç göstermeyi başarıyor. Botoks estetiğinin kalıcılığı ise 6 ay ile sınırlı. 

En kalıcı yüz gençleştirme uygulaması olarak da hyaluronik asit dolgusunu öneriyorum. Yüz dolguları, diğer yüz gençleştirme işlemlerine göre daha yavaş etkinliğini kaybediyor. Yarı kalıcı veya kalıcı dolgu işlemleri yüz şekillendirme ve yüz gençleştirme konularında en uzun süreli sonuçları veren uygulamaların başında geliyor. Yüz estetiği yaptırmadan önce ihtiyaçlar ve beklenti belirlenmeli ona göre estetik planı oluşturulmalı.

Yüz gençleştirme ve estetik uygulamalar konusunda, şu sıralar çok trend, popüler olduğunu düşündüğünüz, hastalarınızın da en çok tercih ettiği uygulama hangisi?

Son zamanların en popüler estetik uygulaması nedir?

Son dönemde en popüler estetik uygulamasının kaş ve gözlerde yapılan lifting işleminin olduğunu görüyorum. İp askı yöntemiyle yapılan kaş germe ve göz germe işlemi, saçlı deri altına gizlendiği için işlem sonrasında yüzde iz kalmıyor. Gözleri daha kalkık göstermek ve yukarı doğru kaldırma yüze daha dinamik ve genç bir görünüm kazandırıyor. 

Hastaların en çok tercih ettiği uygulamalardan diğeri ise dudak dolgusu. Yıllardır değişmeyen estetik trendlerinden olan dudak dolgusu hala çok popüler! Hastalar, deri kalitesini arttıracak medikal işlemlere de çok ilgi gösteriyor. PRP, Somon DNA gibi uygulamalar cilt bariyerini onararak cildin daha genç, pürüzsüz ve ışıltılı görünmesini sağlar. 

Yüz gençleştiren vitamin hapları, takviyeler son dönemde sıklıkla kullanılan yöntemlerden. Sizce bu takviyeler ne kadar etkili?

Yüz gençleştirmede işe yarayan kolajen takviyelerini kendim de kullanıyorum. Kolajenin yanı sıra oksijen takviyesi de alıyorum. Bana göre kolajen takviyeleri cilt kalitesini arttırıyor.

Yüz gençleştirme yöntemlerini, estetik uygulamaları ne sıklıkta yaptırmak gerekir?

Cilt bakım ve estetik uygulamalarını ne sıklıkla yaptırmalı?

Bildiğiniz üzere cildimiz her 28 günde bir cildini yeniliyor. Fakat cildimizin tamamı bu yenilikten yararlanamayabiliyor. Eğer cildinizde makyaj kalıntıları, aşırı yağ ve kir varsa cildin bu alanları yenileyemez ve cildinde leke oluşumuna yol açarlar. Cilt kalitesini arttırmayı hedefleyen hastalara, cilt kalitelerine bağlı olarak ayda bir cilt bakımı, mezoterapi veya somon DNA gibi uygulamaları tavsiye ediyorum. 

Estetik uygulamalara gelirsek, kişilerin botoksu 4-6 ayda bir yaptırmasını, dolgu uygulamasını ise 12-18 ayda bir dolgu yaptırmasını öneririm. Dolgu yenilemek isteyenler, bir sene sonra eksilen bölgelere dolgu takviyeleri yaparak yüzündeki dolgun ve genç görünümü daha uzun süre taşıyabilirler. 

Yüz gençleştirme hareketlerini sıklıkla duyuyoruz. Sizce bu egzersizler ne kadar etkili?

Yüz yogası yaparken gün içinde yaptığımız mimikleri unutuyoruz. Ne kadar yüz yogası yaparsak yapalım, düzenli yaptığımız mimik hareketleri cildimizin elastikiyetinin azalmasına yol açabiliyor. Ayrıca yüz yogası ve yüz gençleştirme hareketleri botoksun sonuçlarını etkileyebiliyor. Ancak dolgu uygulamaları, derinin alt tabakasına uygulandığı için yüz yogasının dolguya negatif bir etkisi olmaz. 

Aktarlardan alınan malzemelerle evde çeşitli karışımlar hazırlanıyor, yüz gençleştirme maskeleri, yüz gençleştirme kremleri yapılmaya çalışılıyor. Sizce evde yapılan bu karışımlar etkili mi, zararları var mı?

Doğal maskeleri ve kremleri hiçbir şekilde tavsiye etmiyor ve önermiyorum. Aktardan alınan malzemeler cildimiz için zararlı olabilir ve ciddi risklere yol açabilir. 

Estetik uygulamaların yaşı var mıdır?

Gençlere botoks tavsiye edilebilir mi?

Türkiye'de 16-18 arasındaki kişiler aile onayı alarak estetik yaptırabiliyorlar. Çok genç yaşta olan hastalara ameliyat yerine, burun dolgusu ve dudak dolgusu yapılmasını destekliyorum. Genç yaştaki kişilerin kendine güvenini arttıracağını ve hayat kalitesini geliştireceğini düşünüyorum.

Kırışıklık bakımına gelirsek; cildimizin kolajen üretimi 25 yaşında dramatik bir şekilde azalır. Bu nedenle cildimizde ilk kırışıklıklar 20'li yaşlarda ortaya çıkabilir. 25 yaşlarında, kaş ortasına, alına veya göz çevresine yapılan botoks uygulaması ciltte kırışıklık koruyucu bir etki yaratabiliyor. 

Kişinin cilt kalitesine bağlı olarak eğer hastanın ihtiyacı varsa 25 yaşlarındaki hastalara botoks tavsiye ederim. İleride oluşabilecek kırışıklık, mimik çizgileri ve yorgun görünüme karşı cildini hazırlamak isteyenler minik botoks uygulamalarına başlayabilirler. 

İlk defa estetik yaptıracaklara tavsiyeler:

İlk defa estetik yaptıracaklara tavsiyeler

İlk estetikte aşırı dolgun dudaklar gibi çok iddialı değişimleri tavsiye etmiyorum. Abartılı değişimler hastanın beklentisini değiştirip her estetik uygulamada doğallıktan uzaklaşmasına yol açabilir. Bunun yerine adım adım estetik yaptırmak ve her uygulamada minik değişimler elde etmek doğal güzelliği korumak adına daha önemli.

Estetik uygulamalar öncesinde ve sonrasında neler yapılması ya da yapılmaması gerekir? Uygulama sonrasında evde nasıl bir bakım yapmalı?

Estetik ameliyat yaptıracaklar, 1 gece önce alkolden uzak durmalı ve kan sulandırıcı ilaçları bırakmalı. Estetik ameliyat sonrası ilk gün sıcak sudan, sıcak duştan ve spordan uzak durmalı. Uçak yolculuğu da ilk gün için tavsiye edilmiyor. Yılın her günü olduğu gibi, cildimizi estetik uygulamalardan sonra da güneşten korumamız şart. 

Bununla beraber, botoks, dolgu, iple yüz askı ve mezoterapi gibi estetik uygulamalardan sonra Hyaluronik Asit içeren serumları kullanmalarını tavsiye ediyorum. Hyaluronik asit ağırlığının 40 katı kadar su çekebiliyor. kırışıklık bakımı yapıyor ve cildin nem tutmasına yardımcı oluyor. Özellikle botoks uygulamasından sonra hyaluronik asit serumları kullanmak, cildin genç görünümünü destekliyor ve botoksun sonuçlarını daha belirgin hale getiriyor. Aynı zamanda bu ürünler, estetik uygulamadan 1 gün sonra kullanılmaya başlandğında, ciltteki pürüzsüzlük ve dolgunluk görünümünü geliştiriyor ve cilde nem sağlıyor. 

Yıllardır kadınların vazgeçilmez uygulamalarından olan botoksla başlayalım. Botoks nedir, cildimize etkileri nelerdir, kimler için uygundur?

botoks

Botoks aslında bir toksin, zehir değil. Botulinum toksin, kasları felç ederek cilt çizgili kaslarının sıkılaşmasını ve cildin daha pürüzsüz görünmesini sağlıyor. Doğru botoks uygulaması ciltte sıkı ve daha genç görünen sonuçlar yaratırken, yanlış uygulamalar da ciltte risk yaratabilir. Botoks uygulaması, gerilen kasların gevşemesini sağladığı için migren tedavisinde de aktif olarak kullanılır. 

Dolgu işlemleri de kadınlar tarafından en çok yaptırılan işlemlerden. Dolgu işlemleri yüzün hangi noktalarına uygulanıyor?

Dolgu uygulamaları cildin kırışıklığını azaltmak ve yüz kontürlemek için kullanılıyor. Dolgu işlemi kulak memesi dahil yüzün her bölgesine uygulanabilir. Dolgu işlemleri burun şekillendirmek, burun ve dudak arasındaki mesafeyi dengelemek ve çene çıkıklığını desteklemek için de kullanılıyor. 

Altın iğne, cilde vitamin enjeksiyonu gibi uygulamalar da çok tercih ediliyor. Bu uygulamalar nasıl yapılıyor, hangi vitaminler cilde uygulanıyor ve uygulama sıklığı nasıl olmalı?

Altın iğne, ısı yardımıyla ciltte travma oluşturuyor ve cildin kendini onarma mekanizmasını başlatıyor. Altın iğne uygulamasında, yeni hücrelerin oluşmasını sağlamak için cilde vitamin göndererek kolejen üretimi desteklenir. Kolajen sentezi için C vitamini olmazsa olmaz! Cilt yenileme için ihtiyacımız olan bütün parçalar birleştiğinde cildimiz ışıldamaya ve daha genç görünmeye başlıyor. 

Geçtiğimiz seneden beri evde de çeşitli aletlerle yapılmaya başlayan dermapen uygulamasından da bahsetmek isteriz. Dermapen nedir, cildimize etkileri nelerdir, kimler için uygundur ve evde çeşitli aletlerle uygulanması doğru mudur?

Evde yapılan Dermapen uygulaması nedir ve ne işe yarar?

Dermapen yani evde yapılan iğneli cilt bakım uygulamaları, profesyonel uygulamalar gibi cilde ısı göndermez. Evde yapılan kontrolsüz dermapen uygulaması, seçici geçirgen cilt bariyerinde hasar bırakarak cildin kurumasına ve kendini yenilememesine yol açabiliyor. Dermapeni evde yanlış uygulamak ciltte iz kalmasına ve cilt kalitesinin bozulmasına neden olabilir, dikkat!

Doktor kontrolünde yapılan Altın İğne gibi gençlik uygulamalarının çok daha etkili ve kusursuz sonuçlar elde edilebiliyor. Dermapenin evde leke tedavisinde kullanılmasını tavsiye etmiyorum. Evde cilt bakımı yaparken cildinize hasar vermekten kaçınmalısınız.

Son yıllarda göz çevresi estetiği konusunda en çok öne çıkan uygulamalardan biri badem göz oldu. Badem göz estetiği nedir, nasıl bir işlem yapılır, kimler için uygundur?

Badem göz estetiği her yüz tipi için uygundur. Badem göz estetiğinde, ip askıyla yapılıyor ve gözlerin yana doğru daha geniş ve çekik görünmesine yardımcı oluyor. Badem göz estetiğinde, ameliyat izi saçlı deri arasına gizlenir, dışarıdan bakıldığında estetik izi belli olmaz. Badem gözü estetiğinin kalıcılığı ortalama olarak 1 yıl ve üzeridir. 

Göz kapağı düşüklüğü için de çeşitli estetik uygulamalar yapılıyor. Bu uygulamalar nasıl yapılıyor ve kalıcı bir işlem midir?

Göz kapağı düşüklüğü için en kalıcı yöntem göz kapağı ameliyatıdır. Ameliyat sonrasında 5-7 sene boyunca göz kapağı daha kalkık görünür. Mezoterapi gibi medikal işlemler göz kapağında kalıcı sonuçlar yaratmaz. Kaşa akım vermek ve botoks yaptırmak da göz kapağınıj kalkık görünmesine destek olur, gözler daha açık ve belirgin görünmeye başlar. 

Özellikle ünlülerin de tercih ettiği ve çok merak edilen bir uygulama var; bişektomi. Bişektomi nedir? Nasıl bir işlemdir, kimler için uygundur?

Bişektomi ameliyatı, yüz inceltme işlemi değil, çene kemiğini belirginleştirmek için yapılır. Yanlış yapılan bişektomi ameliyatı kişinin kök hücre kaybına yol açabilir ve daha yaşlı görünmesine neden olur. Bu nedenle bişektomi ameliyatı öncesinde kişinin sonuçlarını iyi bilmesi ve beklentisinin gerçekçi olması önemlidir. 

PRP uygulaması nedir? Nasıl uygulanır?

PRP nedir ve ne işe yarar?

Kişinin kendi kanının en zengin ve kaliteli bölümünün, kişinin cildine yeniden enjekte edilmesidir PRP. Cilt yenileme ve gençleştirme tedavisinde kullanılıyor. Küçük beyin adını verdiğimiz PRP hücreleri, cildin kendini onarmasını ve cilt kalitesinin geliştirmesini hedefliyor. 

Radyofrekansla cilt gençleştirme nedir? Nasıl uygulanır, kimler için uygundur?

Radyofrekans uygulaması, ısı ile cildin kontrollü yaralanmasına yol açar. Yara oluşumundan sonra cilt kendini onarım sürecine giriyor ve cilt yenileniyor. Radyofrekans cilt bakım uygulamaları 25 yaşından büyük olan herkes için önerilir. Ayda 1 yapılan radyofrekans uygulamaları cildin 28 günde bir kendini yenileme sürecini destekliyor ve cildin daha pürüzsüz görünmesine yardımcı oluyor. 

Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha kişisel bir deneyim ister misin?