Dövme Bakımına Dair Her Şey: Dövme Bakımı Nasıl Olmalı?


Dövmenin bakımı hakkında merak ettiklerin için “dövmeli cilt bakımı” dosyamızı açıyoruz!

Nihayet seni yansıtan veya senin için değerli bir şeyi simgeleyen o dövmeyi buldun. Bu seçimin, ömür boyu bedeninin bir parçası olacak. Dolayısıyla dövmeni yaptırdıktan sonra ona özenle bakman gerekiyor. Dövme bakım kremi ve dövme bakım bandı gibi ürünler yeni dövme bakımı için şart! Peki, dövmeli cilt bakımının nasıl yapılacağını biliyor musun? Öyleyse yeni yapılan dövme bakımı için hazırladığımız önerilere bir göz atman faydalı olacak. Dövme yaptırdıktan sonra bakım ipuçları sayesinde dövmen ilk günkü gibi capcanlı görünebilir. 

Dövme Cilde Nasıl İşliyor?

Dövme Cilde Nasıl İşliyor?

Dövme yapımı için kullanılan özel boyalar, dövme iğnesi aracılığıyla derinin ikinci katmanı olan dermis tabakasına işliyor. Dövme iğnesi, dermis tabakasına her ulaştığında deride mikro boyutlu bir yara açarak iz bırakıyor. Böylece kılcal damarlar, kolajen bağları, salgı bezleri ve sinirler gibi birçok yapının yer aldığı bu katmanda, yaraların tamiri için bir savunma hattı oluşuyor. Sonucunda ise dermal hücreler boyayı hapsederek dövmeyi kalıcı hale getiriyor. 

Dövmeden Sonra Ciltte Neler Oluyor?

Dövmeden Sonra Ciltte Neler Oluyor?

Dövme ilk yapıldığında, boyanın önemli bir kısmı epidermis tabakasında kalıyor. Üst katmanda bulunan boyalı deri ise kısa süre içerisinde dökülüyor. Kabuklanma ve dökülme işlemi birkaç gün içerisinde gerçekleşse de dövmenin bulunduğu dokuların tamamen iyileşmesi 2 ila 6 hafta sürüyor. Bu süreçte, dövmenin solmaması veya bozulmaması için özel bir bakım yapman gerekiyor. Peki, kalıcı dövme bakımı nasıl yapılır? Dövme bakımı nasıl olmalı? En çok merak ettiğin soruların yanıtlarını aşağıda görebilirsin. 

Dövme Sonrası Yapılan Yanlışlar

Dövme Sonrası Yapılan Yanlışlar

Dövme sonrası bakım için yapman gerekenlerden önce, özellikle ilk haftalarda yapmaman gereken uygulamaları söylememizin daha yerinde olacağını düşünüyoruz. Bunlar:

  • Dövmeli bölgedeki derinin kurumasına izin vermek. (İlk 2 hafta)

  • Dövmeye bakım işlemi haricinde dokunmak ve kaşımak. (İlk 2 hafta)

  • Havuz gibi klorla temas gerektiren aktiviteler yapmak. (İlk 2 hafta)

  • Dövmeli bölgeye doğrudan sıcak su temas ettirmek. (İlk hafta)

  • Dövmeyi korumasız şekilde güneşe maruz bırakmak. (İlk 2 hafta ve daima)

  • Dövme özellikle çok terleyecek bir bölgedeyse spor yapmak. (İlk hafta)

Editörün Notu: Dövme sonrası riskleri azaltmak için dövmeni kış aylarında yaptırman, iyileşme sürecinin daha rahat geçmesini sağlayacaktır.

Dövme Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?

Dövme Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?

Dövme açık bir yara olduğu için iyileşme sürecinde dövmeli bölgenin temiz ve nemli tutulması oldukça önemli. Ancak bu süreçte normal nemlendirici yerine dövme sonrası bakım kremi gibi cildi onaran ürünlerin kullanılması daha doğru olacaktır. 

1. Gün

Dövme yapıldıktan sonra söz konusu bölgeye bir streç film sarılıyor. Bu ilk streç filmi üç saat sonra çıkarabilirsin. Sonra bölgeyi soğuk su ve antibakteriyel bir temizleyiciyle nazikçe temizleyip kağıt havluyla bastırmadan, tampon hareketlerle kurulaman gerekiyor. Ardından onarıcı dövme kremini sürüp tekrar streçleyebilirsin. Kremleme ve streç değişimini üç saatte bir yapmayı da unutma!

2. Gün

Uyurken gece boyu sarılı kalan streçi değiştirme zamanı! Her “streç çıkarma - temizleme - kremleme - yeniden streçleme” işleminde sterilizasyona özen göstermelisin. Eğer temiz bir ortamdaysan streçlemeden önce dövmenin hava almasına izin verebilirsin. Dün olduğu gibi bugün ve yarın da streçleme işlemi uyguladıktan sonra artık sadece krem kullanmaya devam edeceksin.

İlk Hafta

Dövmeli bölgeyi nemli tutmak adına kalıcı dövme sonrası bakım kremi kullanmayı sakın ha bırakma! İlk üç günden sonra açık bıraktığın dövmen, oksijen ile temas ettikçe daha çok kurumaya ve kabuklanmaya eğilimli olacak. Kabuklanma ve soyulma sürecinin sağlıklı ilerlemesi için dövme kremi hayati öneme sahip. Kabukları kopardığın takdirde dövmende renk bozulmaları olacağını bilmelisin. Bu yüzden gerektiği kadar nemli tutmak, kabukların kendi kendine dökülmelerine izin vermek, dövmenin kusursuz bir şekilde iyileşmesini sağlayacak.

Bu haftadan sonra kremleme periyodunu biraz daha genişletebilir, iki haftadan sonra ise bırakabilirsin. Ancak dövmen güneş gören bir yerdeyse, bu süreç ve sonrasında hep güneş kremi kullanman gerekiyor. Dövmeler yoğun şekilde güneşe maruz kaldıklarında renklerinde solmalar meydana geliyor. Siyah dövmeler yeşilleşiyor, renkli dövmeler ise canlılığını kaybediyor. Bu yüzden, dövmenin uzun yıllar boyu ilk yaptırığın zamandaki gibi kalmasını istiyorsan, dövme üzerine yüksek faktörlü güneş kremi uygulamayı ihmal etmemelisin.

Uzun süreli dövme bakımı nasıl olur?

Uzun süreli dövme bakımı nasıl olur?

Bize en çok gelen sorulardan biri de 'dövme bakımı kaç gün olmalı?' Dövme bakımı sadece ilk günler değil devamında da dikkatli bir şekilde yapılmalı. Dövme renginin solmaması ve ilk günkü gibi canlı görünmesi için dövmeni korumaya ve nemlendirmeye devam etmelisin. 

Uzun süreli dövme bakımının en önemli adımı dövmeni nemlendirmek ve temiz tutmak. Bu bölgeyi düzenli temizlemezsen sivilce ve pütürtülü bir görünüm oluşabilir. Dövmenin solmaması için güneşten korumayı da unutmamalısın. Hassas ciltlere uygun bir güneş koruması dövme sahibi olanların çantasında mutlaka yerini almalı. Dövmen görünür bir yerde olsun veya olmasın bu kuralı atlamamalısın. 

Dövme sonrası bakımında sık yapılan hatalar

Yeni yapılan dövme bakımı sırasında yapılan minik hatalar büyük sonuçlara yol açabiliyor. Örneğin, dövmeli cildi kaşımak, esnetmek veya germek. Dövme yapılan bölge ilk günler hassas olur. Buraya en az dokunmalı veya esnetmelisin. Biliyoruz, ilk günler kaşıntı olabilir ve bu kaşıntıyı dövme bakımı için krem ile rahatlatabilirsin.

Dövmenin kabuğunu soymaya çalışmak, dövmeyi kanatmak ve kirli ellerle dövmeye dokunmak da en sık yapılan dövme bakım hatalarındandır. Kalıcı dövme yaptırdıktan sonra bakıma devam etmeli ve kabuğa dokunmamalısın. 

Dövme bakımı kaç gün sürer? Dövme kabuğunun düşmesi ve bölgenin iyileşmesi ortalama 2 ila 6 hafta kadar sürebilir. Bu dönemde dövme bakım kremini sürmeyi aksatmamalı ve dövmeni olabildiğince güneşten korumalısın. Dövme solmalarına engel olmak için makalemize göz atabilirsin.

Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha kişisel bir deneyim ister misin?

Lancome.com.tr’de %25 İndirim Fırsatı

Tüm ürünlerde geçerli %25 indirimi kaçırma!

Kodu Kopyala