Dermatologa Görünmeni Gerektirecek Cilt Hastalıkları


Bir dermatoloğa görünmeni gerektirebilecek, en sık görülen cilt hastalıklarını listeledik.

Cildimizin de özen göstermemiz gereken bir organımız olduğunu biliyoruz. Tıpkı vücudumuzda ortaya çıkan hastalıklar gibi, cildimizde de bazı hastalıklar olabilir. Peki en sık görülen cilt hastalıkları nelerdir? Cilt hastalıkları olduğu zaman ne yapılmalı? Rehber olması için mutlaka bir dermatoloğa görünmen gereken cilt hastalıklarını bir araya getirdik.

Cilt hastalıkları nelerdir? Neden olur?

Cilt hastalıkları nelerdir? Neden olur?

Cilt hastalıkları çeşitli faktörlere bağlı olarak cilt yüzeyinde meydana gelen, kalıcı veya geçici rahatsızlıklardır. Cilt hastalıkları büyük ölçüde dış faktörlere bağlı ortaya çıkarken, genetik, hormonal, stres ve beslenme gibi faktörlere de bağlı olabilir.

Bazı cilt hastalıkları kısa ilaç veya bakım ürünleri kullanarak kolayca ortadan kalkabilirken, bazıları da düzenli tedavi sonucu iyileşebilir. Her türlü durumda, cilt hastalıklarını evde tedavi etmemek, uzman bir dermatoloğa görünerek tedavi sürecine başlamak son derece önemlidir. Cilt hastalıkları için evde kullanılan yöntemler her zaman beklenen sonucu vermeyebilir, aksine hastalığın seyrinde istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Bu yüzden, eğer bir cilt rahatsızlığın olduğunu düşünüyorsan, ihmal etmeden bir cilt doktoruna görünmeni öneririz.

Sık görülen cilt hastalıkları

1. Akne (Sivilce)

Akne (Sivilce)

Cilt hastalıkları arasında en sık görülenlerin başında akne yani sivilce geliyor. Genel olarak halk arasında akne bir cilt hastalığı olarak algılanmasa da, akneye sebep olan nedenler bazen tedavi olunması gereken durumları ortaya çıkabiliyor. Ergenlik aknesi (akne vulgaris), yetişkin aknesi, kistik akne, püstül gibi akne çeşitleri tedavi gerektirebilir.

Akne nedenlerine baktığımızda ise cildin fazla yağ üretmesi, hormonal sebepler, bazı ilaçlar, ergenlik dönemi, adet döngüsü, hamilelik ve stres ilk sıralarda yer alıyor. Geçmeyen, sürekli yenileri çıkan aknelere sahipsen, sivilce lekeleri ve infalamasyon gibi belirtiler varsa, aknelerinle bir türlü baş edemediğini düşünüyorsan, bir cilt doktoruna görünmelisin.

2. Egzama (Atopik dermatit)

Egzama (Atopik dermatit)

Atopik dermatit yani egzama, cilt yüzeyini etkileyen, kızarıklık, dökülme ve kaşıntı ile kendini gösteren, en sık görülen cilt hastalıklarından biridir. Her yaşta görülebildiği gibi en sık bebeklik ve çocuklukta görülebilir. Cildin aşırı kuruması, kızarması, pul pul dökülmesi ve kaşınması atopik dermatit yani egzama belirtilerindendir.

Egzama dönem dönem de ortaya çıkabilir ve kronik olabilir. Tamamen %100 bir egzama tedavisi olmasa da, cildi rahatlatan, şikayetleri çok azaltan tedaviler ve cilt bakım ürünleri bulunmaktadır. Bahsettiğimiz şikayetler cildinde bulunuyorsa, bir cilt doktoruna görünerek önerdiği tedaviye başlayabilirsin.

Atopik dermatit hakkında daha detaylı bir bilgi almak için bu makalemize göz atabilirsin.

3. Gül hastalığı (Rosacea)

Rosacea, yani halk arasında bilinden adıyla gül hastalığı, yüzde ortaya çıkan ve kızarıklıkla kendini gösteren bir cilt hastalığı. Yanaklar, burun ve çenede ortaya çıkan bu kızarıklıklar, ilerleyen durumlarda genişlemiş kan damarlarına ve inflamasyona dönüşebilir. Yetişkinlerde de sık görülen gül hastalığı tedavisi için dermatoloğa danışmalısın.

4. Kurdeşen (Urtiker)

Cilt hastalıklarının en büyük sebeplerinden biri de alerjidir. Kurdeşen yani üritker de alerjik sebeplerle ortaya çıkabilen, kırmızı döküntüler ve kaşıntı ile kendini gösterir. Stres, alkol tüketimi, soğuk hava, güneş ve kimyasal maddeler gibi faktörler kurdeşene neden olabilir. Hafif durumlarda kendi kendine geçebildiği gibi, ileri durumlarda kurdeşen tedavisi için cilt doktoruna görünmek gerekebilir.

5. Sedef Hastalığı

Genellikle dirsek, diz, bacakların iç kısmı, saç derisi, bel, avuç içi ve ayak tabanında ortaya çıkan, pembe-kırmızı kabarıklıklar, beyaz kabarıklıklar gösteren sedef hastalığı, sık görülen cilt hastalıklarından bir diğeridir. Sedef hastalığının büyüklüğüne ve türüne göre tedavisi de değişkenlik gösterebilir. Diğer cilt hastalıkları gibi sedef hastalığı da evde tedavi yöntemleriyle iyileştirilmeye çalışılmamalı, mutlaka bir dermatoloğa görünülmelidir.

6. Seboreik Dermatit

Egzama yani atopinin bir çeşidi olan seboreik dermatit, saç derisinde görülen bir cilt hastalığıdır. Bebeklikte ortaya çıkabildiği gibi, yetişkin seboreik dermatite döküntüler saç dersinde, kulak arkasında, alın ve kaşlarda kendini gösterebilir. Bu durumda seboreik dermatit için şampuanlar kullanılabilir. Dermatologun önereceği topikal ilaçlarla tedavi edilebilir.

7. Cilt lekeleri (Melasma)

Cilt lekeleri (Melasma)

Cilt yüzeyindeki renk pigmentlerinin hızlı bir şekilde artarak renklerinin koyulaşması sonucu ortaya çıkan cilt lekeleri yani melasma da bir cilt hastalığıdır. Cildi güneşten iyi bir şekilde korumamak, güneş kremi sürmeden güneşe çıkmak, uzun süreler güneşlenerek bronzlaşmak, cilt lekeleri olarak geri dönebilir, ilerleyen durumlarda cilt kanseri ile karşılaşılabilir.

Cilt lekeleri genellikle kolay kolay geçmezler ve düzenli tedavilere ihtiyaç duyarlar. Bazı durumlarda inatçı güneş lekeleri için lazer tedavileri de uygulanabilir. Cildindeki lekeler için doğru tedavi yöntemlerini cilt doktoruna danışarak öğrenebilirsin.

8. Mantar enfeksiyonları

Cilt hastalıkları arasında en sık karşılaşılanlardan biri de mantardır. Bulaşıcı olan bu cilt hastalığı, ayaklar, tırnaklar, genital bölge ve vücudun diğer bölgelerinde görülebilir. Düzenli ilaç uygulamalarıyla tedavi edilebilen mantar enfeksiyonları için evde tedavi yöntemleri kesinlikle denenmemeli ve mutlaka bir cilt uzmanına görünülmelidir.

Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha kişisel bir deneyim ister misin?

Lancome.com.tr’de %25 İndirim Fırsatı

Tüm ürünlerde geçerli %25 indirimi kaçırma!

Kodu Kopyala