Sağlıklı vücudun temel taşlarından olan çinko vitaminine yakından bakalım. Çinko eksikliği durumunda vücudun alarm vermeye başlayabilir. Vücudunun verdiği sinyalleri takip ederek çinko eksikliğini dengeleyebilir ve yeniden sağlıklı hissetmeye başlayabilirsin.
Çinko eksikliği neden olur? Çinko vitaminin hangi besinlerde olduğunu ve çinkonun faydalarını seninle paylaşıyoruz. Çinko eksikliği durumunda beslenme rutinine alman gereken besinleri öğrenmeli ve vücuduna iyi bakmaya söz vermelisin.
Çinko eksikliğinden önce 'çinko nedir?' sorusunu yanıtlayalım. Çinko, sağlıklı insan vücudunda 2-3 gram bulunan ve hücre bölünmesine yarayan oldukça önemli bir vitamin! Son zamanlarda çikonun bağışıklık sistemine de iyi geldiği biliniyor. Kas, karaciğer, böbrek ve gözlerde bulunan çinko vücudun sağlıklı çalışmasını sağlıyor ve hormon dengelenmesine yardımcı oluyor. Peki, çinko eksikliği nedir?
Vücutta yeteri kadar çinko bulunmadığı durumlarda vücudumuz alarm vermeye başlıyor. Çinko eksikliği durumundasaç dökülmesi ve saçların matlaşması gibi belirtiler görülebiliyor. Aşırı çinko tüketimi de vücut için pek sağlıklı değil! Çinko içeren besinleri tüketerek vücudun bağışıklık sistemini dengeleyebilir ve ideal çinko dengesini yakalayabilirsin. Bu konuda mutlaka bir doktora danışman gerektiğini de hatırlatalım.
Çinko eksikliğini anlamak için kan testi yaptırmanı öneririz. Çünkü çinko eksikliği sadece kan testinde anlaşılıyor. Çinko eksikliği yaşayan kişilerde:
Çinko eksikliği yaşadığını düşünüyorsan mutlaka doktora başvurmalı ve kan testi yaptırmalısın. Çünkü çinko eksikliği gösteren belirtiler her zaman çinko ile ilişkili olmayabiliyor.
Çinko eksikliği tanısı konduktan sonra, öncelikle doktorun önerilerini dikkate aldıktan sonra beslenme rutinini biraz değiştirmen gerekebilir. Çinko açısından zengin gıdaları beslenme rutinine eklemelisin. Çinko açısından zengin besinlerin başında kırmızı et, beyaz et ve balıklar geliyor. Et çeşitlerinde yoğun olarak çinko bulunur. Bunların dışında süt, peynir, yoğurt, kinoa, yulaf, yumurta, mercimek ve barbunyada da çinko bulunuyor.
Çinko takviye vitaminleri de çinko eksikliğinde alınabilir. Fakat çinko eksikliği teşhisi konmadan çinko takviye almanı önermiyoruz. Kontrolsuz vitamin kullanımı da bağışıklık sisteminin olumsuz etkilenmesine yol açabilir. Günde kaç tane çinko vitamini kullanılacağı kadın ve erkeklerde değişiklik gösterebilir. Kişinin kan değerlerine ve vücudundaki çinko miktarına da vitamin takviyesi alması çok daha sağlıklı olur.
Bu makaleler de ilgini çekebilir
Soru sormak için üye ol veya giriş yap
Son Aramalarım
Popüler Aramalar
Uygun sonuç bulunamadı!
Lütfen yazım hatalarını kontrol et veya farklı bir arama terimi gir.