Bebeklerde Rahat Uyku: Uyku Süresi ve Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?


Bebek uyutmak herkesin gözünü korkutabilir, özellikle yeni annelerin! Bebekler ilk üç ayda, dünyaya adapte olmaya çalıştıkları için ilk dönemlerde düzensiz uykuları olabilir. İlk üç aydan sonra bebeğin rutini oluşur ve genellikle bir yaşına kadar böyle devam eder. Bir yaşından sonra ise bazı bebekler öğle uykusunu severken, bazı bebekler ise tamamen redderek sadece geceleri uyurlar. Peki, bütün anne babaların aklında olan soruya gelirsek: Bebeklerin rahat uykuya dalması nasıl sağlanır?

İlk önce banyo yaptır

İlk önce banyo yaptır

Bebeklerin ilk dönemlerinde neredeyse her akşam yıkanmaları öneriliyor. Anne karnında 9 ay boyunca su dolu bir kesenin içinde yaşayan bebekler, dışarı çıktıktan sonra bu güvenli ve sessiz yeri arayabilirler. Akşam banyosu bebeğin rahatlamasını ve güvende hissetmesine yardımcı olur. 

Bebeklere banyo yaptırırken mutlaka suyun ılık olmasına dikkat etmelisin. Bebeğini suya alıştırmak için renkli oyuncaklarını yanına al. Banyo sırasında, bebek cildinde hassasiyet yaratabilecek kokulu duş jelleri veya parfümlü şampuanları kullanmamalısın. Bunun yerine bebek cilt pH oranı ile uyumlu ürünleri kullanmalısın. Bebeklerinin cildinin ne kadar hassas olduğunu bilirsin. Unutma, bebek banyosunun amacı uyku öncesi bebeğinin rahatlamasını ve sakinleşmesini sağlamak!

Banyo sonrası bakım önerisi

Banyo sonrası bakım önerisi

Banyodan sonra bebeğinin cildini nemlendiren ve yatıştıran bir kreme ihtiyacın var. En çok övgü alan bebek nemlendiricilerinin başında La Roche Posay Lipikar Baume AP+ M geliyor. Yenidoğandan itibaren kullanıma uygun olan Lipikar krem, bebeklerin hassas cilt pH'ı ile uyumlu. Ciltteki kuruluk, rahatsızlık hissini alır ve cildi yatıştırır. Özellikle uyku öncesi vücudunu kaşıyan bebekler için Lipikar krem harika bir seçenek olacak!

Nemlendirici kremi bebeğinin cildine masaj yaparak uygulamalısın. Yuvarlak hareketlerle bebeğinin tüm vücuduna kremi sürmek bebeğinin rahatlamasını ve uyku öncesi yatışmasına yardımcı olacak. Ayrıca bu nemlendirici krem kaşıntı hissini yatıştırma ve tekrarlamasını önleme özelliğine sahip. Böylece, kuruluk kaynaklı kaşıntı hissine engel olarak, bebeğinin daha rahat uyumasına yardımcı olacak.

Uyumadan önce bebeğini besle

Uyumadan önce bebeğini besle

Bebeğinin rahat uykuya dalması için banyo sonrasında beslemelisin. Bebeğini akşamları beslerken mutlaka loş ışıklı, sessiz bir odada emzirmelisin. Bebeğin odasındaki parfüm veya yumuşatıcı kokusu bile bebeğini uyararak geç uyumasına neden olabilir. Bu nedenle bebek odasını düzenli havalandırmanı öneririz. 

Bebeğini besledikten sonra rahat uyumasını sağlamak için gazını da hafifçe çıkarmalısın. Bebeğinin sırtını yavaşça okşayarak gaz çıkarmasını sağla. Bebeğini yatağa koymadan önce saçını okşamak da uykusunun gelmesine yardımcı olur. 

Editörün önerisi: Bebeğin akşamları zor uyuyorsa bunun sebebi gaz problemi olabilir. Doğru emzirme pozisyonunu bulmak ve gaz kaçağı olmayan biberonları kullanmak bebeğinin daha az gazlı olmasını sağlar. Unutma, çoğu bebekte ilk 5 ay gaz problemi olabilir, bebeğin uyku düzenine alıştıkça gaz problemi azalacaktır. 

Bebek Uyku Süresi Nasıl Olmalıdır?

Bebek Uyku Süresi Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerin uyku süreleri, bebeklerin ayına ve farklı koşullara göre değişkenlik gösterebilir. Bebeklerde uyku düzeni oluşturmak ilk aylar zor olsa da, ilerleyen aylarda gece ve gündüz ayrımını yapmaya başladıktan sonra daha rahat olacaktır. Yeni anne ve babakların en çok merak ettiği sorulardan biri 'bebeklerin uyku düzeni ne zaman oturur?' Bebek uyku süresi bebekten beğe değişse de genellikle 4.aydan sonra uyku düzeni oluşmaya başlıyor. İlk aylarda 20 saate kadar uyuyabilen bebekler, 4.aydan itibaren günde ortalama 15 saat uyumaya başlıyorlar. 

Bebeklerde uyku düzeni nasıl sağlanır?: Bebeklerde uyku düzeni oluşturmak için ilk olarak gece ve gündüz ayrımı yapmanı öneririz. Geceleri karanlık bir yerde uyumaya alışan bebeklerde, öğle uykularını daha loş bir ortamda gerçekleştirebilir. Ayrıca bebeklerin rutini çok sevdiklerini unutmamak lazım. Uyumadan önce uyku tulumu giydirmek, yavaş bir müzik açmak ve uyku arkadaşı edinmek bebeğe uyku sinyallerinin gitmesini kolaylaştırır. Bebek uyku süresi uzadıkça günlük bebek uyku düzenini oluşturmak daha kolay olacaktır. 

Aylara göre bebek uyku süreleri

Yenidoğan bebekler: Bebeklerin ilk 40 günü uyku düzeni oluşturmak çok zordur. Bazı bebekler 20 saate kadar uyuyabilir, bazıları ise sadece 15 saat uyur. Bu dönemde bebekler gece ve gündüz farkını anlamazlar. Bu yüzden gündüz daha fazla uyuyabilir ve geceleri uykusuz kalabilirler. 

İki aylık bebekler: İkinci ayına geçen bebeklerde uyku süreleri günlük ortalama 16 saat olabilir. Bu dönemde uyku süreleri çok kısadır. Bazen 2-3 saat uyuyabilir, bazen de yarım saat içinde uyanabilirler. Gaz sancılarının en yoğun göründüğü aylardan olan ikinci ay dönemi yeni anne babalar için zorlayıcı olabiliyor. 

Üç aylık bebekler: Üç aylık bebekler günlük ortalama 15-16 saat uyuyorlar. Bu dönemde bazı bebekler uyku düzeni oluşturmaya başlarlar. Gece uyku süreleri 3-4 saati bulabilir. 

Altı aylık bebekler: Bebekler altıncı ayını doldurduğunda kesintisiz 5 saat uyumaya başlayabilirler. Gece ve gündüz uykuları birbirinden ayrılmıştır. 

Dokuz aylık bebekler: Bu dönemde gündüz uykuları 1 e düşebilir veya iki uykuya devam edebilirler. Ortalama 3 saatlik gündüz uykuları olur. Geceleri bazı bebekler kesintisiz uyurken bazı bebekler rüya öğününe ihtiyaç duyabilirler. 

Bir yaşında bebekler: Bu dönemde çoğu bebek bir gündüz uykusuna geçiş yapabilir. Öğlen uykusu 1 yaşında ortlama 2 saat oluyor. 

Bebek Uyku Düzeninin Bozulma Sebepleri Nelerdir?

Bebek Uyku Düzeninin Bozulma Sebepleri Nelerdir?

Bebeklerde birçok farklı sebepten uyku düzeni bozulması görülebilir. İlk üç ayda görülen gaz sancıları yüzünden bebekler uykuya dalmakta zorlanabilir. Bu dönemde uykusuz bebekler için önerilerde mutlaka doğal yağlarla bebek masajı ve düzenli ılık banyoyu öneririz. 

İlk üç aydan sonra beliren diş çıkarma süreci de uyku bozulmasına yol açar. Ayrıca egzama, kaşıntı ve diğer cilt problemleri de bebeğin uyku düzenine gölge düşürebiliyor. Bebek vücut kaşıntısı ve vücutta kızarıklıklar bebekte alerji olduğunun ilk işaretlerinden biridir. Bazı bebeklerde besin alerjisi olurken, bazı bebeklerde deterjan ve temizlik malzemelerine karşı da hassasiyet oluşabiliyor. Bebek cilt tahrişi olan bebeklerde mutlaka yumuşak ve pamuklu kıyafetler giydirilmeli, uyumadan önce pamuklu uyku tulumu tercih edilmelidir.

Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha kişisel bir deneyim ister misin?

Lancome.com.tr’de %25 İndirim Fırsatı

Tüm ürünlerde geçerli %25 indirimi kaçırma!

Kodu Kopyala