Son 30 yılda 2 katına çıkan atopik dermatit, yaygın olarak 7 yaşın altındaki çocuklarda görülmektedir. Günümüz bebeklerinde sıklıkla rastladığımız atopik dermatit, bir diğer adı ile egzama; kuruluk, kızarıklık ve kaşıntı belirtileri ile ortaya çıkar. Kuruluktan kaynaklanan kaşıntı belirtileri bebeğin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
Doğru bakım uygulanan atopik bebeklerin büyük bir kısmında ergenlik döneminde iyileşme gözlenebilir.
Atopik dermatit bebeklerde aşağıdaki etmenlere bağlı olarak gelişebilir:
Bilim adamları cilt üzerindeki bakteri çeşitliliğinin egzama (atopik dermatit) belirtisi olan bebeklerde önemli rol oynadığını keşfetmişlerdir. Sağlıklı bebek cildi ile atopik ciltli bebeklerin cilt üzerindeki bakteri oranları aynı değildir. Bakteri çeşitliliğinin azlığı egzamaya (atopik dermatite) neden olabilmektedir. Özellikle normal doğum ve sezeryanla doğan bebeklerin bakteri çeşitliliği aynı olmamaktadır. Bu nedenle sezeryanla doğan bebekte atopik dermatite daha sık rastlanabilmektedir.
Atopik dermatit genetik bir rahatsızlıktır. Ebeveynleri egzama olan çocukların büyük bir kısmında egzama belirtisi gözlemlenir.
Özellikle sanayileşmenin yoğun olduğu ülkelerde atopik dermatit artmaktadır. Sanayileşme ile doğru orantılı olarak artan alerjenlerin sayısı cilde nüfuz eder ve cilt bariyerinde hasara neden olur. Cilt bariyerinin hasar görmesi sonucunda ciltte egzama belirtileri gözlemlenebilir.
Cilt bariyerinde hasar oluşturabilecek temizleyiciler, doğru cilt nemlendiricisini kullanmamak veya cildi yeterli nemlendirmemek atopik dermatite neden olabilir.
Atopik dermatit kuruluk, kızarıklık ve kaşıntı semptomları ile gözlemlenmektedir. Bebeklerde 3 aydan itibaren gelişir. Özellikle cilt kıvrımlarında ve yüz hatlarında kuruluktan kaynaklanan hassasiyet ile birlikte kaşıntı oluşur. Kaşıntı ataklarından dolayı bebeklerde huzursuzluk ve uyku bozuklukları olabilmektedir.
Atopik dermatit olan çocuklarda gıda alerjisi, alerjik rinit ve astıma rastlanılabilir. Bu nedenle bebeğinizde egzama belirtisi varsa alerji testlerinin yaptırılması tavsiye edilir.
Bebeklerde atopik dermatit tedavisi oldukça önemlidir. Peki bebeklerde atopik dermatit ne zaman geçer? Doğru tedavi uygulanan 2 bebekten 1 tanesinde atopi tamamen iyileşir. Bu nedenle böyle bir sorunla karşılaşınca dermatoloğa görünmek şarttır. Onun önerdiği atopik dermatit bebek tedavisi yöntemi yanında, yine mutlaka dermatoloğa danışarak bakım ipuçlarından da yararlanabilirsiniz.
Bebeği atopik dermatit olanların dikkatli olması gereken ilk nokta, bebeklerini yıkarken kullandıkları suyun sıcaklığıdır. Bebeği, ılık su ile yıkamaya özen gösterin. Ayrıca çok uzun süreli banyo yaptırmaktan kaçının.
Atopik dermatitli bebeğinizin banyo ürünlerini özenle seçmelisiniz. Çünkü atopik bebeklerde temizlik iltihaplanmaya neden olabilir böylece cilt üzerindeki bakteri çeşitliliği azalır. Bebeğinize hipoalerjenik, özel temizleyicilerle yıkamalısınız.
Bebeğinizin cildini banyodan sonra tamponlama hareketleri ile pamuklu bir havlu kullanarak nazikçe kurulayın. Her gün yeni yakınmış ve ütülenmiş kıyafetler giydirmeye özen gösterin.
Bebeğinizin cildini her gün nemlendirin. Böylelikle cildin su kaybını azaltıp, cilt bariyerinin sağlamlaşmasına yardımcı olursunuz. Hipoalerjenik, yenidoğan kullanımına uygun nemlendiricileri tercih etmelisiniz.
Bebeğinizin yaşam kalitesini bozan ve sıklıkla uyku esnasında gelen kaşıntı ataklarından kaçınmanın zor olduğunu biliyoruz. Kaşıntıya neden olabilecek yünlü ve sentetik kumaşlar yerine pamuklu kumaşları tercih edin. Kaşıntı ataklarında bebeğinizin cildinin zarar görmemesi için ellerine pamuklu eldiven takabilirsiniz.
Çocuk ve yetişkinler dışında bebeklerin de kullanımına uygun olan La Roche-Posay Lipikar Syndet AP+ Vücut Yıkama Jeli, atopiye eğilim gösterebilen hassas bebek, çocuk ve yetişkin cildini yatıştırıyor. Yoğun kuruluk hissini azaltmaya yardımcı oluyor. Cildimveben editörleri olarak bizim de favorilerimizden!
Çok kuru ve atopiye eğilim gösterebilen ciltler için bizim favorilerimizden olan, La Roche-Posay Lipikar Baume AP+ M Balsam'ı tercih ediyoruz. Cilt mikrobiyomunu dengeleyip, cildi yatıştırıp, kuruluk sonucu oluşan kaşınma hissini azaltmaya yardımcı olan ve tekrarlama karşıtı etki gösteren bu balsamı bebekler, çocuklar ve yetişkinler kullanabiliyor. Hatta bu balsam krem, yenidoğan kullanımına da uygun!
Bu makaleler de ilgini çekebilir
Soru sormak için üye ol veya giriş yap
Son Aramalarım
Popüler Aramalar
Uygun sonuç bulunamadı!
Lütfen yazım hatalarını kontrol et veya farklı bir arama terimi gir.