Bebeklerde Atopik Dermatit Nedir?


Bebeğinin cildi atopiye eğilim gösteriyorsa telaşlanma! Sana tek gereken doğru bilgiler! Hadi, bebeklerde atopik dermatit konusuna daha yakından bakalım.

Son yıllarda görülme sıklığı daha da artan atopik dermatite yaygın olarak 7 yaşın altındaki çocuklarda rastlanabiliyor. Yani bebeklerde görülme sıklığı yetişkinlere göre daha fazla. Atopik dermatit, bir diğer adı ile alerjik egzama, kuruluk ile seyreden kaşıntı hissi olarak ortaya çıkabiliyor. Tabii bu durum bebeklerde uykuların bölünmesine ve yaşam kalitesinin azalmasına neden oluyor. Fakat endişelenmene gerek yok! 

Doğru bakım teknikleri ile bebeklerde atopik dermatitin hafiflemesini sağlamak mümkün. Peki, sence bebeklerde atopik dermatit neden olur? Hadi gel, minik yavrunun cildi için atopik dermatit hakkında detaylara ve bu konu hakkında neler yapabileceğine göz atalım!

Bebeklerde Atopik Dermatite Neler Neden Olabilir?

Bebeklerde Atopik Dermatite Neler Neden Olabilir?

Bebeklerde atopik dermatitin sebepleri pek çok faktöre bağlı olarak çeşitlilik gösteriyor. İşte birkaçı!

1. Doğum Şekli

Bilim insanları cilt üzerindeki bakteri çeşitliliğinin alerjik egzama (atopik dermatit) belirtisi görülen bebeklerde önemli bir rol oynadığını keşfetmişler. Bu konudaki uzman onaylı bir makaleye göre, sağlıklı bebek cildi ile atopik ciltli bebeklerin deri dokuları üzerindeki bakteri oranları aynı değil. Bakteri çeşitliliğinin azlığı egzamaya neden olabiliyor. Özellikle normal doğum yoluyla ve sezaryenle doğan bebeklerin bakteri çeşitliliği de aynı olmuyor. Bu nedenle sezaryenle doğan bebekte atopik dermatite daha sık rastlanabiliyor.

2. Genetik

İlgili makalede atopik dermatit genetik bir rahatsızlık olarak da kabul edilebiliyor. Yani ebeveynleri egzama olan çocukların bir kısmında egzama belirtisi gözlemleniyor.

3. Çevresel Faktörler

Yapılan araştırmalara göre özellikle sanayileşmenin yoğun olduğu ülkelerde atopik dermatitin arttığı gözlemlenebiliyor. Sanayileşme ile doğru orantılı olarak sayısı artan alerjenler cilde nüfuz ediyor ve cilt bariyerinde hasara neden olabiliyor. Cilt bariyerinin hasar görmesi sonucunda ise egzama belirtileri baş gösterebiliyor.

4. Yanlış Cilt Bakım Ürünü Kullanımı

Cilt bariyerinde hasar oluşturabilecek temizleyiciler, doğru cilt nemlendiricisini kullanmamak veya cildi yeterli düzeyde nemlendirmemek bebeklerde alerjik egzamayı tetikleyebiliyor.

Bebeklerde Atopik Dermatite Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Atopik Dermatite Ne İyi Gelir?

Uzmanların yayınladığı kaynaklarda bebeklerde atopik dermatit ile başa çıkmanın yolları anlatılırken, ilk olarak nemlendirmenin önemine değiniliyor. Cildi düzenli olarak nemlendirmek kaşıntı hissinin yatışması için de önemli. Ayrıca kızarıklık ve yanma hissinin giderilmesi için soğuk kompleks uygulamalarının yapılabileceği belirtiliyor. İleri vakalarda ise dermatolog tarafından reçete edilecek ilaçların kullanılması şart!

Bebeklerde Atopik Dermatit Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde Atopik Dermatit Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde 3 aydan itibaren gelişen atopik dermatit belirtileri, ilk etapta ebeveynler tarafından basit birer tahriş gibi algılanabiliyor. Daha sonra belirtilerin sürmesi ve hatta artıması atopik dermatiti akla getiriyor. Belirtileri şöyle sıralayalım: 

  • Ciltte kuruluk kızarıklık ve kaşıntı hissi gözlenmesi mümkün. Özellikle cilt kıvrımlarında ve yüz hatlarında kuruluktan kaynaklanan hassasiyet ile birlikte kaşıntı oluşuyor. 

  • Kaşıntı ataklarından dolayı bebeklerde huzursuzluk ve uyku bozuklukları görülebiliyor. Bu uzun süreli kızarıklık atakları geçmeyince mutlaka doktora başvurmak gerekiyor. Yani bebeğine atopik dermatit teşhisini uzman bir hekimin koyması şart.

  • Atopik dermatit olan çocuklarda gıda alerjisi, alerjik rinit ve astıma da rastlanabiliyor. Bu detay da aklında bulunsun! Dolayısıyla bebeğinde egzama belirtisi varsa alerji testlerini de yaptırman gerektiğini bilmelisin!

Bebeklerde Atopik Dermatit için Bakım İpuçları

Bebeklerde Atopik Dermatit İçin Bakım İpuçları:

Bebeği atopik dermatit olan anneler, miniklerin cilt bakımına ekstra özen göstermeli. Bebeklerde atopik dermatit tedavisi kolay olduğu kadar dikkat de istiyor. Bunun için önce, “Atopik dermatit nasıl geçer?” sorusunun yanıtlarını öğrenmelisin. 

Bu süreçte ilk adım cilt bakımında dermatologla senkronize hareket etmen! Bebek için cilt bakımı yöntemleri doğru uygulandığında atopik dermatit semptomlarının hafiflemesi mümkün. Şefkatli bir ebeveyn olarak onun cildi için elinden geleni yapacağını biliyoruz. Şimdi sana bebeğinin bakımı için birkaç öneri verme zamanı!

1. Bebeğini Ilık Su ve Özel Bir Temizleyici ile Yıka!

Bebeğini Ilık Su ve Özel Bir Temizleyici ile Yıka!

Bebeği atopik dermatit olan annelerin ve babaların dikkatli olması gereken ilk nokta, bebeklerini yıkarken kullandıkları suyun sıcaklığı! Zaten son derece hassas olan bebek cildi, atopik dermatit ile daha da hassas hale geliyor. Bu nedenle bebeğini ılık su ile yıkamaya özen göstermelisin. Ayrıca çok uzun süreli banyo yaptırmaktan da kaçınman gerek. Atopik dermatitli bebek için banyo ürünlerini de özenle seçmen lazım.

2. Bebeğinin Cildini Nazikçe Kurula!

Bebeğinin Cildini Nazikçe Kurula!

Bebeğinin cildini banyodan sonra tamponlama hareketleri ile pamuklu bir havlu kullanarak nazikçe kurulamalısın. Acelen olsa bile! Ayrıca ona her gün yeni yıkanmış ve ütülenmiş kıyafetler giydirmeye özen göstermen şart. Bu, cilt yüzeyinde zararlı bakteri üremesi riskini azaltacak bir detay.

3. Bebeğinin Cildini Her Gün Özel Bir Nemlendirici ile Nemlendir!

Bebeğinizin Cildini Her Gün Özel Bir Nemlendirici İle Nemlendirin

Bebeğinin cildini her gün nemlendirmelisin. Böylelikle cildin su kaybını azaltıp cilt bariyerinin sağlamlaşmasına da yardımcı olabilirsin. Hipoalerjenik, yenidoğan kullanımına uygun nemlendiricileri tercih etmen gerektiğini belirtelim.

4. Kaşıntı Ataklarından Kaçınmak için Doğal Kumaşları Tercih Et!

Kaşıntı Ataklarından Kaçınmak için Doğal Kumaşları Tercih Et!

Bebeğinin yaşam kalitesini bozan ve sıklıkla uyku esnasında gelen kaşıntı ataklarından kaçınmanın zor olduğunu biliyoruz. Kaşıntıya neden olabilecek yünlü ve sentetik kumaşlar yerine pamuklu kumaşları tercih etmende fayda var. Kaşıntı ataklarında bebeğinin cildinin zarar görmemesi için ellerine pamuklu eldiven de takabilirsin.

Bebeklerde Atopik Dermatitin Çözümleri için Editörün Favorileri

Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha kişisel bir deneyim ister misin?

Lancome.com.tr’de %25 İndirim Fırsatı

Tüm ürünlerde geçerli %25 indirimi kaçırma!

Kodu Kopyala