Dudakta uçuk çıkması en sevmediğimiz cilt problemlerin başında geliyor. Dudağında hiç uçuk çıkmamış olanlar varsa çok şanslılar! Uçuk çıkaranlar ise bizin ne demek istediğimizi çok iyi anladılar.
Dudakta çıkan uçuğu geçirmek için bugüne kadar denemediğimiz yol kalmadı. Tabii bu süreçte uçuğun sebeplerini, uçuğun neden çıktığını ve nasıl geçirmemiz gerektiğini detaylıca araştırdık. Şimdi hem öğrendiklerimizden hem de uçuk deneyimlerimizden yola çıkarak ‘uçuk nasıl geçer?’, ‘uçuk neden çıkar?’ gibi soruların cevaplarını en ince ayrıntısına kadar anlatıyoruz.
Dudağında çıkanın sivilce mi yoksa dudakta uçuk mu olduğunu nasıl anlayacaksın? Hemen anlatalım!
Tıp dilinde Herpes adı verilen uçuk genellikle dudak kenarında ve dudak çevresinde belirir. Herpes, dudak çevresinde ağrılı, içi sıvı dolu ağrılı kabarcıklardan oluşur. Dudaktaki uçuğa yakından baktığında birkaç farklı kabarcığın bir araya gelip kümelendiğini görebilirsin. Dudağında çıkan oluşumun içinin sıvı dolu olduğunu ve birkaç farklı başı olduğunu görüyorsan aman dokunma! Bu tam da bahsettiğimiz Herpes Simpleks virüsü.
Dudakta uçuk neden çıkar? Dudakta çıkan uçuk bulaşıcı bir virüsten meydana gelir. Uçuğa sebep olan Herpes Simpleks virüsü günümüzde oldukça yaygın olan enfeksiyonlardan biridir. Uçuk, genellikle bağışıklılık sistemi zayıf kişilerde görülür.
Artık dudakta uçuk neden olur biliyorsun! Uçuk virüsü kaptıysan, çevrendeki insanlara bulaştırmamak için sık sık ellerini yıkamalı, kimsenin uçuğuna dokunmana izin vermemelisin. Dudakta çıkan uçuk 2-3 hafta içinde genellikle tedavi edilerek geçer.
Dudağında uçuk çıktıysa, ilk olarak aklına gelen soru ‘dudaktaki uçuk nasıl geçer?’ olacaktır. Merak etme, geçmiş deneyimlerimize dayanarak uçuğun nasıl geçtiğini artık çok iyi biliyoruz.
Uçuk virüsünü kaptıysan ortalama olarak kuluçka süresi 4 gün olacaktır. Bazı kişilerde bu süre 12 güne kadar çıkabilir. Bu sürede dudak üzerinde yanma, karıncalanma ve ağrı hissi olabilir, bu çok normaldir.
Uçuğun çıkmaya başladığını anladığın ilk andan itibaren La Roche Posay Cicaplast Gel’i uçuğunun üzerine sürerek uçuğunun en izsiz, acısız ve kolay bir şekilde geçmesini sağlayabilirsin. Cildini yatıştıran, uçuğunun yayılmadan geçmesini sağlayan bu jeli uçuk döneminde çantandan çıkarmamalısın.
Dudak neden uçuklar? Uçuk çıkarmaya başladıysan bu süreçte yoğurt, kefir gibi probiyotikleri normalden daha sık tüketmelisin. Probiyotikleri düzenli olarak tüketmek daha az uçuk çıkarmana yardımcı olacaktır. C ve E vitamini tüketmek ve çinko desteği almak uçuk tedavisi için önemlidir.
Uçuğunun daha hızlı ve iz bırakmadan iyileşmesi için gün içinde uçuğunun üzerine La Roche Posay Cicaplast Levres'i hassas bir şekilde uygulamalısın. Uçuğuna hasar vermeden, yumuşak hareketlerle masaj yaparak Cicaplast jeli günde iki kere uygula. Bizim gibi sık sık uçuk çıkaranlar için mucizevi bir hale gelen bu jel kremi mutlaka evinde ve çantanda bulundurmalısın.
'Dudaktaki uçuk nasıl geçer bitkisel?' sorusuna ilk cevabımız kesinlikle aloe vera olacak. Aloe Vera bitkisinin tedavi edici özelliği dudak uçuğuna da çok iyi geliyor. Dudak uçuğu bitkisel çözümlerinden olan Aloe Vera ile birkaç günde uçuktan kurtulabilirsin.
Dudakta uçuk nasıl geçer evde? Aloe Vera bitkisinden bir yaprak kes. Bıçak yardımıyla yaprağı ikiye ayır ve aloe vera jelini uçuğunun üzerine uygula. Bu yöntemi günde iki-üç kere yaparak dudak uçuğuna bitkisel tedavi yapabilirsin.
Cadı fındığı yağını uçuğuna sürerek kısa sürede evde doğal tedavi yapabilirsin. Dudak uçuğuna ne iyi gelir? Özellikle doğal yağlarla uçuğu iyileştirmek istiyorsan cadı fındığı yağını kullanabilirsin. Uçuğun üzerine bir damla doğal yağı sürmen yeterli. Cadı fındığı yağının iltihap hafifletme özelliği sayesinde birkaç gün içinde uçuğun küçüleyerek kaybolacaktır.
Dudakta uçuk çıkmasının ne kadar can sıkıcı olduğunu tahmin edebiliyoruz. Evinde cadı fındığı yağını hazır ederek bu süreci en kısa sürede çözebilirsin.
Dudaktaki uçuk nasıl geçer? Dudaktaki uçuğu geçirmenin en hızlı yollarından biri nane yağı kullanmaktır. Nane yağı hem uçuğu geçirmek hem de uçuğun çıkmasını engellemek için kullanılan en değerli içeriklerin başında geliyor. Dudakta uçuk nasıl geçer evde? Evdeki malzemelerle dudaktaki uçuğu tedavi etmek istiyorsan pamuk yardımıyla uçuğun üzerine bir damla nane yağı sür. Dudaktaki şişliğe ve iltihaba iyi gelen nane yağı uçuğun küçülmesini sağlayacak.
'Dudakta uçuk nasıl geçer?' makalelerini okudun ve sonunda evde doğal yöntemlerle uçuğunu geçirdin. Peki, dudakta uçuk tekrarlar mı? Dudakta uçuk çıkmasına neden olan virüsü yeniden kaparsan dudağında yeniden uçuk çıkabilir. Özellikle bağışıklığın düşük olduğu ve korunmasız olduğun dönemlerde daha kolay uçuk virüsünü kapabilirsin.
Arkadaşlarınla aynı ruju paylaşmak, maske takmak ve maskeyi yenilememek, öpüşme ve yemek vasıtasıyla bu virüsü kapabilirsin. Herpes simpleks virüsünü tedavi etmediğinde vücutta uykuda uzun süre kalabilir. Bağışıklığın düştüğü anda virüs de kendini aktifleştirerek dudağında uçuk çıkabilir. Stres, yetersiz beslenme ve uyku düzeni bozukluğu uçuk çıkmasına neden olabiliyor.
Merak etme, geçmiş deneyimlerimize dayanarak uçuğun nasıl geçtiğini artık çok iyi biliyoruz. Dudak uçuğu özellikle hassas ciltlerde sıklıkla görülen bir problemdir. Hassas Ciltler İçin Bakım Rehberi ile cildini uçuk gibi cilt problemlerinden koruyabilirsin.
Bu makaleler de ilgini çekebilir
Soru sormak için üye ol veya giriş yap
Son Aramalarım
Popüler Aramalar
Uygun sonuç bulunamadı!
Lütfen yazım hatalarını kontrol et veya farklı bir arama terimi gir.